Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Dokumentālo filmu forumā apbalvoti seši filmu projekti

Dokumentālo filmu forums (Baltic Sea Docs) no 1. līdz 8. septembrim Rīgā pulcēja vairāk nekā 120 dokumentālistu un kino profesionāļu, kuri piedalījās starptautiskās apmācībās, semināros un topošo filmu prezentācijās. Sešiem filmu projektiem piešķirtas foruma un starptautisko sadarbības partneru balvas tālākai attīstībai, informēja NKC pārstāve Ieva Lange

Šogad Dokumentālo filmu forumā prezentēts līdz šim lielākais skaits filmu projektu – forumā piedalījās 26 topošo filmu pārstāvji no Baltijas jūras reģiona, Austrumeiropas un Kaukāza valstīm; septiņas no šīm filmām top Latvijas filmu studijās vai ar to iesaisti kopražojumā. Dokumentālo filmu veidotājiem forums ir nozīmīga platforma, lai iepazīstinātu ar saviem topošajiem filmu projektiem starptautiskus industrijas profesionāļus un iespējamos sadarbības partnerus, saņemtu atsauksmes no kolēģiem un ekspertiem.

Forumam noslēdzoties, tā vadītāja Zane Balčus komentēja: “Šī gada Dokumentālo filmu forums noritēja veiksmīgi, un esam saņēmuši ļoti pozitīvas atsauksmes no dalībniekiem un viesiem. Vienmēr ir gandarījums rīkot pasākumu, kas, saglabājot savu augsto kvalitātes standartu, sniedz vērtīgu platformu dokumentālo filmu profesionāļiem. Forumam ir īpaša nozīme reģionā, jo tas ir vienīgais šāda mēroga pasākums Baltijā, kurš orientēts uz noteiktu valstu un tēmu loku. Projektos parādās gan aktuālas ģeopolitiskas norises, gan stāsti par spēcīgām personībām, vides tēmas un citi jautājumi, kurus atklāj kā jauni autori, tā profesionāļi ar gadiem uzkrātu pieredzi. Prezentēto projektu līmenis ir ļoti augsts, un mēs varam būt lepni, ka esam daļa no šo filmu tapšanas ceļa.”

Prezentāciju sesijās divu dienu garumā topošo filmu projekti tika piedāvāti TV kanālu (Japānas NHK, Vācijas MDR, Somijas YLE u.c.), kinofestivālu (Sandensas, Saloniku, Tallinas Melno nakšu festivāla u.c.), pārdošanas un izplatīšanas uzņēmumu (Rise and Shine, Cat&DOCS, Lightdox u.c.) un filmu studiju pārstāvjiem. Foruma noslēgumā sešiem projektiem piešķirtas foruma un sadarbības partneru balvas tālākai attīstībai.

Baltic Sea Docs 2024 balvu saņēmēji:

  • Baltic Sea Docs balva (konsultācija ar industrijas ekspertu filmas veidotāju izvēlētā jomā): Acting Classes, filma par 87 gadus veco Veru, kura dzīvo pansionātā Kazahstānā un kopā ar režisori izspēlē dažādus savas dzīves scenārijus (režisore un producente Saša Šegaja, producente Jevgēnija Moreva, CatNip, Kazahstāna).
  • BBposthouse balva (filmu pēcapstrādes uzņēmuma BBposthouse pakalpojumi 3000 EUR vērtībā): Sacred Songs – tradicionālo dziedātāju grupai Gruzijas čečenu ciematā draud izjukšana jaunākās dalībnieces radikalizācijas dēļ (režisore Nona Giunašvili, producente un līdzautore Mariama Bitsadze, 17/07 Productions, Gruzija).
  • East Doc Platform balva (dalība nākamajā pasākumā Prāgā): Making Friends With the Idea of a Father – režisora Nikolaja Stefanova atgriešanās pie neatbildētiem jautājumiem par sava tēva nāvi (producente Ralitsa Golemanova, Smarty Pants Shooter Ltd., Bulgārija).
  • Starptautiskā Amsterdamas dokumentālo filmu festivāla IDFA un Baltic Sea Docs sadarbības balva Baltijas valstu filmu veidotājiem (dalība un individuāli ieteikumi nākamajā festivālā): Tukšums, filma par reģionu tukšošanos un šī procesa paralēlām dažādās Eiropas vietās (režisors Viesturs Kairišs, producente Elīna Gediņa-Ducena, Gints Grūbe, Mistrus Media, Latvija, kopproducenti Dash Film, Rumānija).
  • Nīderlandes cilvēktiesību filmu festivāla Movies That Matter balva (dalība: Leave Easy Come Back Safe – filma par Poļesjes reģionu, baltkrievu kultūras vēsturisko bastionu (rež. Saša Kulaka, līdzrežisore Maša Maroza, producente Jūlija Šaginurova, Einbahnstraße Productions, Vācija).
  • Šefīldas dokumentālo filmu festivāla balva: Double Self Portrait, filma par izcilo lietuviešu fotogrāfu Virgīliju Šontu (režisore Aiste Stonīte, producentes Giedre Žickīte, Migla Butkute, Moonmakers, Lietuva, kopproducents Uldis Cekulis, VFS Films, Latvija).

Paralēli industrijas pasākumiem norisinājās arī Dokumentālo filmu foruma filmu skate, kurā skatītājiem Rīgā un Talsos, Cēsīs, Rēzeknē un Liepājā tika demonstrētas dažādu valstu dokumentālās filmas. Filmu programmas atklāšanas filma Kopš es sevi atceros (rež. Maka Gogaladze) sākotnēji prezentēta Baltic Sea Docs 2019. gadā. Lielu skatītāju interesi raisījušas filmas Laimes aģents (Agent of Happiness, 2024) par laimes meklējumiem Butānā un Pārtverts (Intercepted, 2024), kurā dzirdami Ukrainas specdienestu pārtvertie Krievijas karavīru sarunu ieraksti.

Nākamais Dokumentālo filmu forums 2025. gadā notiks no 31. augusta līdz 7. septembrim. Dokumentālo filmu forumu (Baltic Sea Docs) rīko Latvijas Nacionālais Kino centrs ar Eiropas Savienības programmas Radošā Eiropa MEDIA, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un Cēsu novada pašvaldības atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja