Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Doma dārza kinoseansā izrādīs 40. un 50. gadu hronikas

Ceturtdien, 19. jūlijā plkst. 22:30, Doma dārzā notiks otrais brīvdabas kinoseanss no četru pasākumu cikla Tā ir dzīve, tas ir kino, piedāvājot ieskatīties pagājušā gadsimta 40. un 50. gadu kinohronikās un izdzīvojot vienu no dramatiskākajiem posmiem valsts vēsturē, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Vakara lozungs būs Nākamā paaudze dzīvos komunismā! – ar šo naivo pārliecību noslēdzās divdesmitgade, kura sākās Otrā pasaules kara liesmās, atnesot Latvijai neatkarības zaudēšanu un padomju okupāciju 1940. gadā, kas radikāli mainīja valsts vēstures gaitu. Sabruka cerības Latvijai noturēties kā neitrālai miera saliņai, pēc diviem pasaules kariem nekas vairs nebija, kā agrāk, bet kinohronikas centīgi pildīja ideoloģisko uzdevumu izlikties, ka nekas īpašs nav noticis, un tādējādi uzturēt sabiedrībā optimismu un jauncelsmes garu. Pirmajos pēckara gados kinolentē iemūžināt drīkstēja vienīgi pozitīvos varoņus, un tikai pamazām, pasaulei atslābstot, uz ekrāna parādās arvien dzīvāki cilvēki un sižeti.

Valsts Kinofotofonodokumentu arhīva krājuma digitalizētās kinohronikas šajā seansā atgādina gan lielos vēsturiskos notikumus un procesus pēc Latvijas okupācijas – iekļaušanu PSRS sastāvā, „vācu laiku” un padomju armijas otrreizējo ienākšanu, trimdinieku repatriāciju, Staļina personības kultu - , gan arī „mazā cilvēka” ikdienas dzīvi – fabrika 1. maijs ražo jaunus modes apavus, Rīgā atver pirmo platekrāna kinoteātri, veikalos precēm pazemina cenas un atceļ kartīšu sistēmu, siltumnīcās nogatavojas puķukāposti, iznāk humora un satīras žurnāla Dadzis pirmais numurs...

Pirms seansa ar ievadlekciju uzstāsies vēsturnieks Kaspars Zellis, kurš daļu no šajā kinovakarā atspoguļotā laika posma aprakstījis grāmatā Propaganda nacistu okupētajā Latvijā: vara, mediji un sabiedrība (1941‒1945).

Ieeja bez maksas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja