Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dziesmu svētki un garaspēka karaspēks

Uvertīra svētkiem – dokumentālā filma Dziesmuvara

"Mana dziesmu dziesma ir Gaismas pils, Jāzepa Vītola ar Ausekļa vārdiem komponēta, kas arī ir vadmotīvs filmai Dziesmuvara," saka šīs jaunās dokumentālās filmas režisors Askolds Saulītis. Viņš, tāpat kā gandrīz visi, skolas laikā ir dziedājis korī, bijis baritons. Taču dziedāšana tā arī palika skolas laikam, un Dziesmu svētkos viņš nekad kā dalībnieks nav piedalījies. Pirms diviem gadiem Latvijas Nacionālais kultūras centrs uzrunāja A. Saulīti veidot filmu par Dziesmu un deju svētkiem. "Atbildība liela, jo kā nekā valsts simtgade. Diezgan daudz safilmējām paši, bet principā nolēmām filmu balstīt uz kinožurnāliem, fotomateriāliem un arhīvos gūtās informācijas," skaidro režisors.

Dokumentālā filma Dziesmuvara, kas 1. jūnijā piedzīvos pirmizrādi kinoteātrī Splendid Palace, būs ekskurss no XIX gs. beigām līdz 1990. gadam, XX Dziesmu svētkiem. A. Saulītis kopā ar Daini Īvānu ir arī filmas scenārija autors, operators – Andris Priedītis, producents – biedrība Terra Europa. Filmas mūziku komponējis Kristaps Krievkalns, kam šī ir pirmā šāda pieredze.

Dziesmuvara vēsta par dziesmu spēku, kas visos laikos ir uzturējis latviešu tautu. "Filmā atainoti centieni Dziesmu svētkus pakļaut dažādiem ideoloģiskiem mērķiem un tautas centieni to nepieļaut. Dziesmuvara tautai devusi spēku izcīnīt neatkarīgu valsti, izturēt karos, pretoties rusifikācijai. Dziesmu svētkos nostiprinājies mūsu garaspēka karaspēks, kas trešajā atmodā izrādījās stiprāks pat par padomju okupantu bruņotajiem spēkiem," saka režisors. Stāsts tiek stāstīts kā latviešu karavīra, kara lidotāja, ērģelnieka un korista redzējums –  Latvijas vēsture kontekstā ar Dziesmu svētkiem. Kā motīvs izmantota Jāņa Osvalda Muižnieka grāmata Putnu ceļš. Lidojumā virs Latvijas vēsturiskās fotogrāfijās, dažādās laikmeta liecībās, oficiālās un ģimeņu hronikās, kā arī liktenīgo dziesmu motīvos ir atgādināts par latviešiem dotās dziesmuvaras pārlaicīgumu, nozīmi nācijas pašapziņas celšanā, tautas saliedēšanā un brīvības gara uzturēšanā jebkuros apstākļos, gan tēvzemē, gan trimdā.

Kā vienu no atklājumiem A. Saulītis nosauc Kinofotofonodokumentu arhīvā atrasto 1948. gada Dziesmu svētku materiālu. "No Maskavas bija atkomandēts labs galvenais operators, pārējā operatoru brigāde bija vietējie. Tas viss safilmēts uz toreiz reto un dārgo krāsu 35 mm kino lentes, laba montāža, rakursi, skaņa. Pārlaimīgas padomju Latvijas darbaļaužu un koristu sejas. Visa Rīga sarkana, uz katra stūra Staļina un Ļeņina ģīmji un pa vidu skatītāju rindām – bruņoti kareivji ar šautenēm. Laikam tomēr baidījās, jo mežos vēl turējās nacionālie partizāni," stāsta režisors un atgādina, ka padomju periodā Dziesmu svētkiem "piekabināja deju svētkus, kuru sākotne meklējama fizkultūriešu masu pasākumos, kad ļaužu masas izmantoja totalitāra režīma slavināšanai".

2. un 3. jūnijā – filmas bezmaksas seansi, uz kuriem ieejas biļetes var saņemt Splendid Palace biļešu kasē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja