Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Eiropas lielākajā seriālu festivālā Series Mania izrāda seriālu Padomju džinsi

Vakar notika seriāla Padomju džinsi pirmizrāde lielākajā seriālu izrādīšanas notikumā Eiropā – starptautiskajā festivālā Series Mania, sekcijā International Panorama, kur tas izvēlēts kā viens no 12 dalībniekiem, informēja filmu veidotāju pārstāvji.

Staņislava Tokalova un Jura Kursieša režisētais seriāls Padomju džinsi, kura scenārija autori ir Staņislavs Tokalovs, Teodora Markova un Valdemars Kalinovskis, turpina ceļu ne tikai pie Latvijas skatītājiem (šajā nedēļā skatītājiem ir iespēja noskatīties seriāla 3., 4. un 5. sēriju). Tas kā pirmais no Latvijas seriāliem ir iekļuvis starptautiskā festivāla Series Mania sekcijā International Panorama.

"Esam atlasīti starp 12 pasaules labākajiem, mēs sacenšamies un tas mums dod lielisku atsperšanās punktu nākotnē. Mūsu tikšana tik tālu jau pierāda, ka latvieši var radīt kvalitatīvu stāstu un iznest to pasaulē. Mēs esam to varējuši izdarīt tikai visi kopā, sadarbojoties ar mūsu līdzfinansētājiem Latvijā - Nacionālo Kino centru, Go3, TV3, kā arī mūsu ģenerālsponsoru veikalu tīklu DEPO un mūsu distributoru Beta Film, kas veiks seriāla pārdošanu. Mēs redzam labu sinerģiju šo dažādo nozaru līderu spēlētāju sadarbībā, lai radītu ne tikai Padomju džinsu otro sezonu, bet arī citus projektus, kas startētu globālā mērogā," iespaidos dalās seriāla producente Aija Bērziņa.

“Festivāls ļaus Padomju džinsiem sasniegt plašāku auditoriju un, jo plašāks skatītāju loks to noskatīsies, jo veidosies dziļāka izpratne par mūsu Eiropas daļu un par to, no kāda ļaunuma mēs esam atbrīvojušies. Tas, ka esam nonākuši Series Mania, pierāda mūsu kino profesionāļu augsto raudzi un spēju konkurēt pasaules līmenī. Es ceru, ka ar šo tikai aizsākas jauna vēsma Latvijas kvalitatīvo seriālu dzīvē ārpus mūsu robežām. Jebkurš kino darbs ir kopdarbs, un Padomju džinsu veidošanā iesaistīti vairāk nekā 100 cilvēki, pateicoties katram iesaistītajam, mēs šodien esam šeit un nesam Latvijas vārdu pasaulē," stāsta seriāla režisors Juris Kursietis.

"Seriāla svarīgākā atziņa ir tā, ka mums vienmēr ir cerība. Rietumi ne tuvu nepiedzīvoja to, kas notika Baltijas valstīs Padomju okupācijas laikā. Mūsdienu jaunajai paaudzei var būt sarežģīti uztvert vēsturi no drukātas literatūras, jo informācijas apjoms ir ļoti liels. Tagad jaunieši dzīvo daudz straujākā informācijas telpā. Tādējādi mēs riskējam, ka jaunā paaudze nezinās šo vēsturi un nespēs pazīt ļaunumu.

Seriāla formāts sniedz informāciju jauniešiem daudz saprotamākā veidā. Šai laikā, kad apkārt viss jūk un brūk, ir ļoti svarīgi atšķirt labo no ļaunā. Šis ir stāsts par “skaidra prāta” saglabāšanu, kas mūsdienu jauniešiem ir ārkārtīgi būtiski. Tāpēc ir svarīgi redzēt šo seriālu, lai katrs zinātu, ka pastāvēja tādas struktūras, kas mēģināja iznīcināt cilvēku. Festivāls pierāda, ka seriāls darbojas – tikko filmu noskatījās vairāk nekā četrsimt cilvēki no dažādām vidēm. Viņus tas interesēja, jo iepriekš viņiem nav bijusi saskarsme ar ko līdzīgu. Tagad viņi par komunismu un Padomju Savienību zinās vairāk. Man ir prieks, ka mūsu stāsts rezonē ar skatītāju ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Mēs taču visi ceram, ka lietas pasaulē mainīsies uz labo pusi," stāsta režisors Staņislavs Tokalovs.

“Manuprāt Padomju džinsu galvenais vēstījums ir, ka vienmēr pastāv cerība. Lai arī kādā tumsā mēs būtu, atradīsies kāda plaisa, pa kuru iespīdēt gaismai. Septiņdesmito gadu nogale bija ļoti politiski smacīgs laiks, un ideja par neatkarīgu valsti vēl šķita neiespējama. Taču mūsu varoņi ticēja, un šāda pārliecība tumšajos brīžos ir pati svarīgākā. Ieilgušais karš Ukrainā pierāda Rietumu nespēju apjēgt mūsdienu Eiropu apdraudošo patieso ļaunumu. Padomju džinsi ne tikai izklaidē, bet arī ļauj ielūkoties mūsdienu Krievijas priekšgājējas – PSRS represīvajā sistēmā. Ceru, ka tas dos vēl vienu papildu impulsu Rietumiem izprast akūto nepieciešamību aktīvāk palīdzēt Ukrainai un atbrīvot tās okupētās teritorijas," stāsta Juris Kursietis.

Seriāls Padomju džinsi ir traģikomisks stāsts par brīvdomātājiem un konformistiem, par attiecībām un izvēlēm, par robežu un pasaules atvēršanos. Un par biksēm, kas izmainīja pasauli! Septiņdesmito gadu izskaņā – laikā, kad visā PSRS ir izvērsta pati sīvākā propaganda pret rietumu kultūru – kādā Latvijas psihiatriskajā slimnīcā kvēls rokmūzikas fans ir izveidojis veiksmīgu un nelegālu pagrīdes džinsu ražotni.

Kinoteātros tiks demonstrētas vairākas filmas sērijas vienā seansā:
3., 4., 5., sērija – no 15. marta;
6., 7. un 8. sērija – no 29. marta.

Atrodi sev ērtāko seriāla izrādīšanas vietu: https://linktr.ee/sovietjeans

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja