Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Festivālā Artdocfest/Riga pirmizrādīs divas latviešu dokumentālās filmas

4. Starptautiskais dokumentālā kino festivāls Artdocfest/Riga norisināsies no 1. līdz 8. martam. Šogad skatītājus priecēs un Latvijas kino bagātinās divas pilmetrāžas dokumentālās filmas - režisoru Antras Cilinskas un Annas Vidulejas Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks un Ivara Zviedra Kaprači, informēja festivāla rīkotāji.

Filma Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks ir režisores Antras Cilinskas un Annas Vidulejas darba auglis, strādājot Jura Podnieka studijā.

Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks ar klātesošu Podnieku caur intervijām, vēl neredzētiem dienasgrāmatu ierakstiem, foto un kino fragmentiem skatītājam būs iespēja ieskatīties radošas personības izaugsmes līkločos un būt klāt ne tik senās mūsu vēstures svarīgos pagriezienu brīžos. Podnieks, kā viens no izcilākajiem latviešu dokumentālā kino saimes pārstāvjiem, tieši un skaidri spēja runāt par laiku, sabiedrību, indivīdu un nāciju. Viņš meklēja atbildes uz sarežģītiem jautājumiem tautas vēsturē un mudināja uz pašapziņas celšanu, meklējot ceļus savas tautas saprātīgākai pastāvēšanai nākotnē.

Filmas pirmizrāde un festivāla atklāšana 1. martā, plkst. 19.00 k/t Splendid Palace.

Režisora Ivara Zviedra Kaprači ir filma par gan fiziski, gan mentāli smagā darba veicējiem - kapu racējiem. Viņi veic savu darbu, stāvot pār cilvēkiem, kad tie grimst sērās, un ir pēdējās rokas, kas pieskaras kapa dvielim, apglabājot mirušo pusotru metru zem zemes. Līdzīgi citām senām profesijām – kaprači savas zināšanas un prasmes ir mantojuši vairākās paaudzēs. Nav runa tikai par bedru rakšanu, bet arī Latvijas bagāto kapu kultūru, kurā visam ir sava kārtība. Latvijas kapsētās tiekas dažādu gadsimtu tradīcijas, un tās jāpārzina katram kapracim, lai arī turpmāk saņemtu atzinības zīmogu par kapu rakšanas darbu. Pieredzējušākie ir ieguvuši jau 5000 šādu zīmogu, kas atbilst vienas Latvijas pilsētas iedzīvotāju skaitam.

Filmas pirmizrāde 5. martā, plkst. 20.30 k/t Splendid Palace.

Artdocfest/Riga filmu seansi notiks tradicionālajās festivāla mājvietās – kinoteātrī Splendid Palace un mākslas centrā Zuzeum.

Informācija par biļešu iegādi un seansiem pieejama festivāla Facebook un Instagram lapās, kā arī mājaslapā www.artdocfest.com/lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja