Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Filmu Mērijas ceļojums izrādīs arī Muzeju naktī un Baznīcu naktī

Režisores Kristīnes Želves filma Mērijas ceļojums tiks izrādīta arī Muzeju naktī un Baznīcu nakti, preses konferencē sacīja filmas producente Elvita Ruka.

Muzeju nakts laikā 19.maijā filmas seansi notiks Dobeles un Viļānu dzelzceļa stacijās un pēcāk iecerēts filmu izrādīt arī citās stacijās. Savukārt 1.jūnijā Baznīcu naktī filma būs skatāma Rīgas Doma dārzā. Filmas galvenās varones Mērijas Grīnbergas dzimšanas dienai veltīts seanss ar kinolentes radošās komandas līdzdalību notiks 24.maijā.

Filma stāsta par 35 gadus veco Mēriju Grīnbergu, kura bija vienīgā brīvprātīgā Mākslas muzeja darbiniece, kas 1944.gadā devās līdzi vilcienam ar Latvijas mākslas vērtībām. Vācu okupācijas spēki tās centās izvest, bet padomju okupācijas spēki atveda atpakaļ. Scenārijs balstās uz viņas mātes, Mērijas Grīnbergas vecākās autentiskajām dienasgrāmatām, kas glabājas Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā.

Filmas radošajā komandā iesaistījies arī operators Andrejs Rudzāts, māksliniece Ieva Stūre, komponists Juris Vaivods, montāžas režisore Gunta Ikere, bet filmas galvenajās lomās iejūtas Daiga Kažociņa un Marina Janaus.

Kā ziņots, Mērijas ceļojums savu pirmizrādi uz Latvijas kino ekrāniem piedzīvos 2.maijā. Filma tapusi programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei". Tā uzņemta Latvijā un Čehijā, un tajā sapludinātas dokumentālas un inscenētas epizodes.

Juris Vaivads sacīja, ka filmā iekļauta Jāzepa Vītola veidotā kāzu mūzika, jo, saskaņā ar kinolentes tapšanā veikto pētniecisko darbu, komponists bijis Grosvaldu ģimenes draugs. Tāpat filmā iekļauta Alfrēda Kalniņa romance Brīnos es, Grosvalda komponētā Etinburgas dziesma, kas saglabājusies oriģinālā rokrakstā un Vaivada oriģinālmūzika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja