Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Animācijas filmas Saule brauca debesīs pirmizrāde

Kinoteātrī Splendid Palace pirmizrādi piedzīvojusi latviešu animācijas klasiķes Rozes Stiebras jaunākā pilnmetrāžas animācijas filma Saule brauca debesīs, un jau šodien, 16. novembrī, sāks savu ceļu pie lieliem un maziem skatītājiem visā Latvijā, informēja filmas pārstāve Marta Lagziņa.

Filma Saule brauca debesīs veidota pēc latviešu tautas folkloras motīviem. Stāsts sākas, kad ķekatu jampadracī tiek nozagta Saules un Mēness meitiņa un izmisušie vecāki sauc palīgā cilvēkus, lai bērniņu atgūtu. Filmas galvenais varonis Nabašnieks apjož zobenu un kopā ar Meiteni un Brālīti dodas ceļā. Seko briesmu un pārbaudījumu pilns ceļojums, kas gan lielus, gan mazus skatītājus aizved vairāk nekā stundu garā, krāšņā kino piedzīvojumā.

Iespaidos pēc filmas pirmizrādes dalījās režisors Dāvis Sīmanis: “Saule brauca debesīs man šķita bagāta ar dažādiem tēliem, krāsām un mitoloģisku saturu. Tas viss savienojas tādā kā mākslas audeklā, kur ir ļoti spēcīgi jūtama arī autores – Rozes Stiebras – klātbūtne un rokraksts. Skaidrs, ka katra skatītāju vecuma kategorija filmu uztvers citādāk – bērni redzēs ko vienu, bet pieaugušie to var uztver atšķirīgi. Tomēr svarīgākais ir tas, ka filma rada sajūtu, ka aiz nozīmēs bagātīgas gleznas stāv autors ar saviem nodomiem un skatījumu. Animācija Latvijā vienmēr ir bijusi dzīva, un Roze Stiebra to vislabāk pierāda.”

Animācijas filmas Saule brauca debesīs mūzikas autors ir Juris Kaukulis un Jauno Jāņu orķestris, bet lomas ierunājuši tādi pazīstami aktieri kā Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Zane Daudziņa, Guna Zariņa, Ainārs Ančevskis, Dita Lūriņa un citi.

“Manuprāt, šī filma ir mākslas darbs. Dzejisks, poētisks stāstījums, kas saistošs visām paaudzēm,” par animācijas filmu saka aktieris Kaspars Znotiņš, kurš ierunājis filmas galveno varoni Nabašnieku.

Pirmizrādes pasākumā kinoteātrī Splendid Palace viesiem bija iespēja ne tikai pirmajiem novērtēt leģendārās režisores Rozes Stiebras jaunāko veikumu, bet arī aplūkot mākslinieces Ilzes Vītoliņas radītos filmas varoņus animācijas skicēs un iegūt tās savā īpašumā.

Latvijas simtajā dzimšanas dienā, 18. novembrī, plkst. 14.15 kinoteātrī Splendid Palace norisināsies īpašs filmas seanss, kurā varēs klātienē sastapt arī leģendāro režisori. Savukārt uzreiz pēc valsts svētkiem, 19. novembrī, plkst. 14 notiks seanss Siguldā, kino Lora, kur viesosies arī animācijas filmas mūzikas autors Juris Kaukulis. Talsos 24. novembrī plkst. 17 kinoteātrī Auseklis viesosies aktieris, Nabašnieka lomas ierunātājs Kaspars Znotiņš; 25. novembrī plkst. 12.15 Cēsīs, Vidzemes koncertzālē filmas skatītājiem būs iespēja aprunāties ar režisori Rozi Stiebru. Valmierā pirms filmas seansa kinoteātrī Gaisma 26. novembrī plkst. 18 pie skatītājiem viesosies Kaspars Znotiņš un Roze Stiebra, savukārt Kurzemē, Liepājas kinoteātrī Balle, seanss ar filmas veidotāju dalību notiks 28. novembrī plkst. 18.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja