Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Foto: Padurē sākta daudzsēriju spēlfilmas Pansija pilī filmēšana

Kuldīgas novada Padurē sākta daudzsēriju spēlfilmas Pansija pilī filmēšana, kas top pēc rakstnieka Anšlava Eglīša populārā romāna Pansija pilī motīviem, informēja filmas veidotāji.

Daudzsēriju filma septiņās spēlfilmās un vienā dokumentālā sērijā izseko vienas vasaras notikumiem, kad dzejnieks Viktors Eglītis dāvanā no valsts 20. gadsimta 20. gados saņem vācbaltu baronam piederējušu nolaistu un izdemolētu 150 gadus vecu muižu ar visiem tās pagātnes iemītniekiem.

Daudzsēriju filma atainos aizraujošus un komiskus notikumus astoņās sērijās, kurās topošais rakstnieks Anšlavs Eglītis kopā ar brāli Vidvudu, tēvu Viktoru un viņa dzīvesbiedri Hildu Vīku sāk muižas atjaunošanas darbus, vienlaikus tajā atverot pansiju, kas kļūst par apkārtnes iedzīvotāju, pagātnes rēgu, pilsētas viesu un latviešu inteliģences attiecību krustpunktu un vienas vasaras skatuvi 20. gadsimta 20. gadu Latvijai.

Anšlava Eglīša romāns Pansija pilī, kura motīvi iekļauti seriāla sižetā, ir darbs, ko raksturo spraigs sižets, humors un pārdomas, kas sniedz ieskatu 20.–30. gadu Latvijas elites dzīvē un tiek veidota komēdija žanrā. Anšlavs Eglītis šo darbu uzrakstīja ar laika distanci 1962. gadā Amerikā un ievadā pats Eglītis rakstīja, ka "senā, gaišā pasaule atveras, senie jaukie ļaudis ir atkal visapkārt, un es redzu tos tik dzīvi, ka tagadne izbālē un liekas nenozīmīga".

Līdzīgi kā romāns, arī filma stāstīs par jaunas ģimenes centieniem atjaunot valsts piešķirtu īpašumu un dzīvi attēlos tā laika prominentākās kultūras personības - Anšlava Eglīša tēvu dzejnieku Viktoru Eglīti (1877-1945), gleznotāju Hildu Vīku, dzejnieku, rakstnieku Edvartu Virzu (1883-1940), gleznotājus Konrādu Ubānu (1893-1981), Voldemāru Toni (1892-1985), Romanu Sutu (1896-1944), un izdevēju Miķeli Goperu (1908-1996).

Daudzsēriju filmā vēsturiskos Anšlava Eglīša romāna varoņu atveidos aktieri Gundars Āboliņš, Rihards Zelezņevs, Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Kaspars Znotiņš, Juris Strenga, Dana Bjorka, Dace Eversa, Lāsma Kugrēna, Olga Dreģe, Jānis Jarāns, Alise Dzene, Kaspars Dumburs, Artūrs Skrastiņš, Jēkabs Reinis, Gatis Maliks, Inese Kučinska un daudzi citi.

Romāna darbība notiek Eglīšu ģimenes jaunajā īpašumā Turaidas pagasta Inciemā, ko viņiem piešķīrusi valdība Latvijas brīvvalsts pirmsākumos, agrārās reformas laikā, savukārt filmas izveides mākslinieciskajām vajadzībām tiek izmantota Kuldīgas novada apkārtne un Padures muiža. Filmēšana turpināsies visus vasaru Kurzemē un pie skatītājiem visā Latvijā nonāks 2024. gada sākumā.

Daudzsēriju filmas režisori ir Andis Mizišs, Marta Elīna Martinsone, Dāvis Sīmanis un dokumentālajai sērijai Gints Grūbe, filmas operators Andrejs Rudzāts, scenāriju veidojuši Tabita Rudzāte un Ivo Briedis, filmas galvenā māksliniece Kristīne Jurjāne, mākslinieks Jānis Kalniņš, grima māksliniece Ilze Trumpe, kostīmu mākslinieces Kristīne Jurjāne un Rūta Kuplā, producenti Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

Seriāls top filmu studijā Mistrus Media, kas iepriekš veidojusi daudzsēriju filmu Emīlija. Latvijas preses karaliene, kas 2022. gadā ieguva nacionālo kino balvu Lielais Kristaps un sabiedrisko mediju balvu Kilograms kultūras un bija skatītākā Latvijas filma kinoteātros 2022. gadā. Studijā tapušas vairākas starptautiski un Latvijā atzītas vēsturiskas filmas kā Janvāris (rež. Viesturs Kairišs, 2022), Melānijas hronika (rež. Viesturs Kairišs, 2016), Tēvs Nakts (rež. Dāvis Sīmanis, 2018) un - šobrīd tiek pabeigts darbs pie filmas Marijas klusums (rež. Dāvis Sīmanis) par mēmā kino zvaigzni Mariju Leiko un latviešu teātri Skatuve.

Daudzsēriju filma Pansija pilī top sadarbībā ar kanālu TV3 un nākamās paaudzes televīziju Go3. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja