Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Režisore Signe Birkova sāk filmēt komēdiju Lotus

Režisore Signe Birkova ir uzsākusi savas pirmās pilnmetrāžas spēlfilmas Lotus uzņemšanu. Tas ir aizraujošs stāsts par jaunu, radošu būtni, kura 1919. gada Latvijā alkst izaicinājumu un iekšējas brīvības. Galveno lomu atveido Eiropas kino zvaigzne Severija Janušauskaite, informēja Studijas Lokomotīve pārstāve Liene Ančupāne.

Filma Lotus ir komiski fantasmagorisks stāsts par vācbaltu grāfieni Alisi Fon Trotu – sievieti autsaideri, kura ir sveša starp savējiem un savējā starp svešiem, taču, pārvarot fiziskus, mentālus un aizspriedumu radītus šķēršļus, kļūst par latviešu mēmā kino avangarda filmu veidotāju.

Stilizētajā kostīmfilmā savīsies dažādu kino žanru elementi un citāti no pasaules kino šedevriem – vērīgi skatītāji varēs manīt atsauces uz Alfrēdu Hičkoku, Orsonu Velsu, Andreju Tarkovski un citiem. Vienlaicīgi tā ir arī režisores atzīšanās mīlestībā mēmajam kino – filmā parādīsies vairākas it kā galvenās varones veidotas epizodes, un, lai piešķirtu lielāku autentiskumu šiem stilizētajiem mēmā kino fragmentiem, tie uzņemti ar autentisku 1921. gada kinokameru. Līdz šim Latvijas kinematogrāfā to vēl neviens nav darījis – reto kameru producents Roberts Vinovskis iegādājās speciāli Lotus filmēšanai. Arī pati filma tiek uzņemta nevis ar digitālajām kino kamerām, bet analogā formātā, uz 16 mm Kodak kinolentes.

"Filmas stāstā laimīgas sakritības rezultātā vācbaltu grāfiene Alise Fon Trota kļūst par latviešu mēmā kino avangardisko sinemato-grāfieni. Un laimīgas sakritības rezultātā šajā lomā būs redzama Eiropā pazīstamā lietuviešu aktrise Severija Janušauskaite, aktrise, kura ir kā dabas stihija, kurā temperaments savienojas ar kino tik nepieciešamo noslēpumainību. Severija ir aktrise ar pārlaicīgu kino harismu un pāri plūstošu emocionālu jaudu," par galvenās varones atveidotāju stāsta filmas režisore Signe Birkova.

Severija Janušauskaite ir lietuviešu teātra un kino aktrise, kas starptautisku atpazīstamību un atzinību guvusi pēc dalības seriālā Babilona Berlīne (2017). Mūsu skatītāji jau iepazinuši aktrisi Jevgēņija Paškēviča darbā Ko zina klusā Gerda (2020) un Toma Vengra filmā Dzimtene (2019).

Filmā varēs redzēt krāšņu latviešu talantīgāko aktieru ansambli – Baibu Broku, Vili Daudziņu, Mārtiņu Kalitu, Rēziju Kalniņu, Andi Strodu, Ivetu Poli, Āri Matesoviču, Janu Čivželi, Laumu Balodi un citus.

Režisore Signe Birkova iepriekš ir veidojusi spēles īsfilmas, eksperimentālu animācijas filmu, dokumentālas filmas un analogā kino performances. Oktobrī viņa nosvinēja savas pirmās dokumentālās pilnmetrāžas filmas Uguns aplis pirmizrādi šī gada Rīgas Starptautiskajā kino festivālā. Filma Es atgriezīšos kā kvēlojoša roze saņēmusi Latvijas FIPRESCI balvu 2014. gadā, bet Kultūras akadēmijas maģistra darbs Viņu sauca Haoss Bērziņš, mazbudžeta zinātniskās fantastikas stilistikā veidotā īsfilma, piedalījās Karlovivaru kinofestivāla sadaļā European Film Promotion 2019. gadā un izrādīta sinefīlu skatēs daudzās valstīs. Signe Birkova ir arī Baltic Analog Lab līdzdibinātāja un biedre.

Filma Lotus uz kinoekrāniem gaidāma 2023. gadā, tās autori to sauc par "sarkanbaltsarkano komēdiju" un sola, ka Lotus būs spraiga, piedzīvojumiem bagāta un humora pārpilna filma, kas raisīs daudz emociju un spēcīgu līdzpārdzīvojumu.

Signe Birkova ir filmas scenārija autore un režisore, operators – Mārtiņš Jurevics, mākslinieks – Mārtiņš Straupe, kostīmu māksliniece – Jurate Silakaktiņa.

Filma top Studijā Lokomotīve, producenti ir Roberts Vinovskis un Dominiks Jarmakovičs, no Lietuvas puses filmu kopproducē Studio Uljana Kim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja