Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Foto: Top režisora Dzintara Dreiberga filma par basketbola komandas TTT dzimšanu

Dvēseļu puteņa režisors Dzintars Dreibergs uzņem filmu Tīklā. TTT leģendas dzimšana par 20. gadsimta izcilāko sieviešu basketbola komandu, kurai līdz šim līdzīgas nav visā pasaulē. Komanda TTT iekļauta Ginesa rekordu grāmatā, jo 12 reizes pēc kārtas izcīnīja PSRS čempionāta zelta medaļas un 18 reizes uzvarēja Eiropas čempionvienību kausā, kas mūsdienās būtu pielīdzināma FIBA Eirolīgai.

"Šī filma būs par brīdi, kad latvieši iemācījās klusēt, neuzticēties, bet vienlaicīgi lasīt starp rindām un pretoties veidos, kas bijuši tik slēpti, ka patiesību neesam zinājuši līdz pat šim brīdim. Šī filma būs veltījums visiem tiem cilvēkiem, kuru uzvārdi ir dzēsti no mūsu vēstures, bet kuru iespaids ir nenovērtējams. Šī būs aukstā kara drāma par Staļina un Hruščova laikiem Latvijā un basketbolistēm, kuras spēja nolikt pie vietas visu PSRS sistēmu. Stāsta centrā – vien retajam zināmā Dzidra Karamiševa-Uztupe, ilgstoši vienīgā latviete Staļina laika PSRS izlasē, TTT pirmā kapteine, daudzkārtēja čempione, kurai basketbols bija kā instruments, lai piečakarētu gan VDK, gan visu PSRS sistēmu. Milzīgs paldies Skaidrītei Smildziņai un Helēnai Hehtai par uzticību, daloties tā laika atmiņās," saka Dzintars Dreibergs.

Filmas stāsts ir balstīts vēsturiskos notikumos par pēckara gadiem Padomju Latvijā. Galveno varoni – latviešu basketbolisti un treneri, vienu no TTT zelta meitenēm Dzidru Uztupi-Karamiševu – filmā atveidos aktrise Agnese Budovska: "Dzidra ir basketboliste, cilvēks ar raksturu, apņēmību un politisko notikumu dēļ arī ar savu personīgu dzelzs priekškaru, aiz kura viņa neļauj ielūkoties ne vīram, ne miesīgai mātei. Viņas nozīme TTT komandas pastāvēšanas vēsturē bija liela, ap Dzidru šī komanda tika uzbūvēta. Kad Dzidra pati vairs nespēlēja, tad kļuva par to cilvēku, kas ne tikai trenēja, bet bija arī galvenais "zibensnovedējs", kas uzklausīja, palīdzēja un atbalstīja komandas meitenes grūtos brīžos."

Filmā piedalās vairākas Latvijas basketbolistes. Jaunā zvaigzne Evelīna Otto (filmā Skaidrīte Smildziņa), kura filmēšanās dēļ šosezon palika Latvijā un spēlē “TTT Rīga” sastāvā, stāsta: “Par filmēšanos šajā filmā man ir liels gandarījums, esmu priecīga par šādu iespēju. Filmas dēļ man arī sanāca atteikties no piedāvājuma mācīties un spēlēt basketbolu ASV, taču šī ir iespēja būt daļai no kā īpaša, vēsturiska, un es uzskatu, ka tā ir jāizmanto, jo ne katrs var pie tādas tikt.”

Filmā piedalās aktieri Agnese Budovska, Rēzija Kalniņa, Artūrs Skrastiņš, Gatis Gāga, Marta Lovisa Jančevska, Raimonds Celms, Jēkabs Reinis, Natālija Živeca, Anatolijs Fečins un Artūrs Smoļjaņinovs. Līdzās profesionāliem aktieriem filmā piedalās arī profesionālas basketbolistes Evelīna Otto, Elīna Kravale, Amanda Baumgarte, Ance Emīlija Krūmiņa, Kate Līva Ose, Madara Millere, Keita Boļšaka, Marta Zariņa, Petra Paula Krumulda un Jete Katrīna Nulle. Dzidru un viņas brāli bērnībā atveido Adele Legežina un Rūdolfs Pastors.

22. septembrī, noslēdzot vasaras filmēšanas periodu, tika uzņemta vēsturiska epizode – TTT zāles atklāšana, kas notika 1958. gada novembra sākumā un tiek uzskatīta par  komandas TTT dzimšanu.  TTT Rīga nebūtu iedomājama bez Aleksandra Zālīša (viens no TTT Rīga sieviešu basketbola komandas dibinātājiem, ko filmā atveido Ivars Auziņš). Tieši viņš uzņēmās iniciatīvu un bez Maskavas ziņas komandas vajadzībām vienu no Tramvaju un trolejbusu tresta cehiem izbūvēja par sporta zāli.

Filmu veido studija KULTFILMA: režisors un producents Dzintars Dreibergs, galvenais operators Valdis Celmiņš, Emmy un Grammy balvu ieguvēja komponiste Lolita Ritmanis, filmas māksliniece ir Laura Dišlere, producentes – Arta Ģiga un Inga Praņevska, starptautiskā producente – Marta Romanova-Jēkabsone. Kostīmu māksliniece – Sandra Sila, grima māksliniece – Aija Beata Rjabovska, aktieru atlases režisore – Gunita Groša, attēla fokusa meistars – Jānis Reinfelds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja