Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Nedaudz cerības pirms apokalipses. Sākas Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls 2Annas

Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls 2Annas caurskata savu divdesmit piecu gadu vēsturi un pievēršas zemes un ekoloģijas tēmai. Šoreiz – tiešsaistē un bez maksas.

Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls 2Annas notiks jau 25. reizi un no 9. līdz 15. aprīlim tiešsaistes seansos, kas būs pieejami bez maksas, piedāvās 72 darbus no 28 valstīm. "Skatoties 2Annu konkursiem iesniegtos darbus, katru gadu var novērot konkrētas tendences tēmu izvēlē – pašlaik aktuāli ir mēģinājumi reflektēt par gadsimtiem ilgiem aizspriedumiem, tradīcijām un vēsturiskām traumām," atklāj festivāla programmas direktore Laima Graždanoviča. Par godu 2Annu zīmīgajam skaitlim viņa ir izveidojusi īpašu retrospektīvu fokusa programmu 2Annas25. Kustība cauri laikiem, kurā ir apkopotas iepriekšējos gados festivālā godalgotās filmas. "Tas ir interesanti ne tikai 2Annu vēstures, bet arī pasaulē valdošo ideju un noskaņojuma pastāvīgo pārmaiņu kontekstā – tā ir iespēja it kā atkāpties atpakaļ un paskatīties, kā laiks paslīd acu priekšā," norāda Laima Graždanoviča.

Pēc šīs fokusa programmas izrādīšanas 2Annu atklāšanas diena turpināsies ar īsfilmu Delikātie ķermeņi. F. Persija Smita apslēptā pasaule un mākslinieces Sabīnes Moores jeb Waterflower performanci, pēc tam varēs mesties iekšā filmu skatīšanās maratonā ar 28 darbiem starptautiskajā īsfilmu konkursā, 22 filmām Baltijas īsfilmu konkursā, sešiem darbiem starptautiskajā vidēja garuma filmu konkursā un 16 īsfilmām starptautiskajā bērnu un jauniešu īsfilmu konkursā. Pēc seansiem tiks demonstrētas iepriekš ierakstītas sarunas ar filmu autoriem.

Konkursa programmās varēs redzēt gan pasaulē atzinību guvušas filmas (to vidū būs ēģiptiešu režisora Sāmeha Alā veidotā, 2020. gada Kannu kinofestivāla Zelta palmas zaru saņēmusī īsmetrāžas spēlfilma Es baidos aizmirst tavu seju/I’m Afraid to Forget Your Face), gan iepriekš neizrādītus darbus. Baltijas īsfilmu konkursā notiks jaunās latviešu režisores Beates Olektes komēdijdrāmas Tukša tuba tālu skan pasaules pirmizrāde. Tas ir stāsts par mūzikas skolas direktoru, kurš pēc četrdesmit gadu darba tiek atlaists un jūtas nodots.

 

Dusmu pārvarēšana

"Es pati nāku no nelielas apdzīvotas vietas (Rojas), kurā darbs un personīgā dzīve ir savijušies vienā veselā," sarunā ar KDi stāsta režisore Beate Olekte. Viņas īsmetrāžas spēlfilmas pirmsākumi ir meklējami sev pazīstamas sabiedrības novērojumos. "Esmu redzējusi aizvainojumu un dusmas, kas cilvēkiem radušās, kad ar viņiem tiek pārtrauktas darba attiecības. Tas man lika domāt, kāpēc ir grūti to pieņemt un būt priecīgam par paveikto, un ļaut kādam citam attīstīt un pilnveidot iesākto," skaidro Beate Olekte.

Viņas komēdijdrāmas Tukša tuba tālu skan galvenā varoņa sieva nolemj rīkoties un saglabāt vīra amatu, bet zaudē šo kauju, un beigu beigās viņi paliek divvientulībā. Galvenajās lomās būs redzami Jaunā Rīgas teātra aktieri Ģirts Krūmiņš un Guna Zariņa. "Svarīgākais ir nebaidīties uzrunāt pieredzējušus aktierus, jo viņi labprāt "pavelkas" uz studentu idejām, ja viņus tās aizrauj,"  atzīst Beate Olekte, kuras filma ir veidota kā Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA bakalaura darbs. Vairāk nekā gada garumā kopā ar operatoru Mārtiņu Kivlinieku lolotais projekts ir ticis uzņemts sešās dienās Rīgā un Kalnos (atrodas aiz Saldus, pie Lietuvas robežas), kur interjeros ir iekonservējusies aizgājušās tūkstošgades izskaņa, kas ir palīdzējusi parādīt mūzikas skolas direktora iestigšanu pastāvības izraisītajā regresā.

"Maziņš esmu es/Ātri augšu es/Tā kā mīkla pāri abrai/Ātri rāpšos es" – komēdijdrāmas skaņu celiņam jaunā režisore ir izvēlējusies kompozīcijas, kuras viņa atceras no saviem mūzikas skolas laikiem. "Tajā es nomācījos divpadsmit gadu un ilgi domāju, ka savu dzīvi saistīšu tieši ar mūziku, bet vienā brīdī tiku ievilkta kino burbulī, no kura ir grūti izkāpt ārā," apgalvo Beate Olekte. Pašlaik viņa raksta scenāriju nākamajai īsmetrāžas spēlfilmai un turpina darboties citu autoru projektos.

Kopumā šī gada Baltijas īsfilmu konkursam tika pieteikti aptuveni divsimt darbu, no kuriem izraudzīti kvalitatīvākie. "Tie izceļas ar lielu dažādību, sākot no klasiskām spēlfilmām un beidzot ar pilnīgi abstraktām animācijas filmām, piemēram, latviešu režisores Zanes Oborenko darbs Cerība," uzsver Baltijas programmu kuratore kinorežisore Astra Zoldnere. Viņa pauž prieku, ka Baltijas īsfilmu konkursā ir atgriezusies starptautiski novērtētā režisore Laila Pakalniņa ar dokumentālo darbu Pirmais tilts un Kārlis Vītols ar poētisko animācijas īsfilmu Gulbju jaunava pēc Kārļa Skalbes pasakas motīviem. "Kārlis Vītols ir viens no tiem režisoriem, kurš kopš pirmsākumiem piedalās festivālā 2Annas un joprojām turpina veidot īsfilmas," piebilst Astra Zoldnere.

 

Teic, kur zeme tā

Paralēli konkursa programmām kopš 2013. gada 2Annas veido arī tematisku ārpuskonkursa programmu. "Pērn iesākām jaunu ciklu Kosmoss, Zeme un cilvēks un katru gadu caur īsmetrāžas formātu aplūkojam tuvāk vienu no šīm trim tēmām," saka festivāla programmas direktore Laima Graždanoviča un vērš uzmanību uz to, ka šogad fokusā ir nokļuvusi planēta Zeme.

Britu žurnālista un kinokritiķa Džeka Brindelli veidotā īsfilmu izlase Antropocēna laikmets atklās cilvēka darbības ietekmi uz mūsu planētas ekosistēmu. Mākslinieces Lindas Boļšakovas fokusa programma Ekoseksuāļi pievērsīsies sabiedrībai, kurā valda ekoseksualitāte un ekofeminisms. Kinorežisore Astra Zoldnere piedāvās īsfilmu izlasi Apokalipse.

"Daudzi runā par pasaules galu, it kā spēlējoties ar šo jēdzienu, taču dažas vietas uz zemes jau tagad izskatās kā apokalipses ainas milzīgā piesārņojuma dēļ," stāsta Astra Zoldnere un norāda, ka lielākā problēma ir tā, ka cilvēki neredz sevi kā pasaules daļu. Programmā Apokalipse viņa ir iekļāvusi filmas, kurās galvenā tēma ir cilvēka izturēšanās pret dabu.

 

Divi pīlāri, divi formāti

Režisors un kinoapskatnieks Žulijens Nuhums Kulibali ir sarūpējis latviešu (latviešu režisoru vai Latvijā producētu) īsfilmu izlasi Dabiski, kas veidota sadarbībā ar Vides risinājumu institūtu un mākslas, zinātnes un ekoloģijas izstādi Lauka pētījumi, kas šovasar notiks Cēsīs. "Viens pīlārs, uz kura esmu balstījis savu programmu, ir cilvēka mijiedarbība ar vidi, vai, precīzāk sakot, kā vide maina to, kā mēs redzam sevi un citus," saka Žulijens.

Otrs balsts ir bijis vācbaltiešu biologa un filosofa Jākoba fon Ikskila jēdziens Umwelt, kas apraksta, kā mūsu maņas un jutekļi nosaka to, kā mēs uztveram realitāti. "Fon Ikskils izmanto burvīgu salīdzinājumu: lai arī mēs visi dzīvojam uz zemes, blusas pasaule ir absolūti citāda nekā cilvēka pasaule," skaidro Žulijens Nuhums Kulibali. Viņa veidotā īsfilmu izlase sāksies ar mākslinieces Katrīnas Neiburgas darbu Mazsālīti garie gurķi. "Izvēles process bija aizraujošs, jo es meklēju filmas ne tikai festivālu zvaigžņu, bet arī mācību darbu vidū. Piemēram, viena no tuvākajām īsfilmām man ir režisores Madaras Dišleres kursa darbs Dievam tīkams, kas nav nopulēts, bet demonstrē skaistas idejiskās vērtības un vizuālās valodas paņēmienus," uzsver Žulijens.

Runājot par īsmetrāžas formātu Latvijas kontekstā, viņš atzīmē, ka festivāla 2Annas divdesmit piecu gadu vēsture un bieži vien pilnās skatītāju zāles liecina par tā popularitāti, kas pēdējos gados ir tikai vairojusies. To ir veicinājusi jauno režisoru īsfilmu demonstrēšana Latvijas Televīzijā, konkurss Latvijas kods un citi pasākumi. "Īsmetrāžas kino var atļauties izmantot specifiskus un novatoriskus kinovalodas paņēmienus un stilistiskās izvēles, pilnmetrāžas kino tas ir grūtāk. Bieži vien tas ir eksperimentāli un ļoti aizraujoši," akcentē Žulijens Nuhums Kulibali un piebilst, ka ir svarīgi nošķirt šos formātus un neuzskatīt, ka īsmetrāžas kino ir pilnmetrāžas kino mazais brālis vai kaut kas tamlīdzīgs – tā ir autonoma pasaule ar saviem noteikumiem.

Informācija: 2annas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja