Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

No izjokošanas mākslas līdz Ņujorkas glamūram

Nedēļas nogalē, 2. un 3. jūnijā, Kuldīgā norisināsies piektais Dizaina filmu festivāls, piedāvājot astoņus kinodarbus un trīs izstāžu atklāšanas.

Tajā tiks demonstrēta dokumentālā filma Izjokošanas māksla (Art of the Prank, 2015). "Par sociāli kritisku un ļoti smalku joku, kas radīts ar mākslas paņēmienu palīdzību," atklāj Dizaina filmu festivāla organizators Māris Prombergs. Tas ir stāsts par amerikāņu mākslinieku Džoiju Skagsu, kurš kļuvis leģendārs ar savām satīriskajām performancēm, ko mēdz izspēlēt ar medijiem, rosinot sabiedrību domāt. 

Dizaina filmu festivālā tiks izrādīts arī dokumentālais stāsts ar ironisko nosaukumu Laimīgā filma (The Happy Film, 2016) par austriešu dizaineru Stefanu Sagmeisteru, kurā viņš veic dažādus eksperimentus, lai kļūtu laimīgāks. "Tā ir ne tikai Stefana Sagmeistera garīgo meklējumu dokumentācija, bet arī viņa mākslas darbu reprezentācija, vienlaikus atklājot dizainera egocentrisko un izcilo personību," piebilst Māris Prombergs. 

Šī gada Dizaina filmu festivālā ir iekļauta dokumentālā filma Ķīnas van Gogi (China’s Van Goghs, 2016). "Tās darbība norisinās vietā, uz kurieni dodas simtiem mākslinieku un apvienojas nelielos kolektīvos, lai no rīta līdz vakaram gleznotu pasaules slavenāko mākslas darbu reprodukcijas," atklāj festivāla organizators. Šīs filmas uzmanības centrā ir viens no šiem māksliniekiem, kurš diendienā "dzīvo" kopā ar Vinsentu van Gogu un nav redzējis nevienu no ievērojamā nīderlandiešu gleznotāja darbu oriģināliem, līdz galu galā nolemj doties uz Eiropu, lai piedzīvotu šo mākslas brīnumu klātienē. "Krāsa ir cita," secina mākslinieks. 

Savukārt dokumentālā filma Maija pirmā pirmdiena (The First Monday in May, 2016) sniedz iespēju ielūkoties Ņujorkas Metropolitēna muzeja izstādes Ķīna. Caur palielināmo stiklu tapšanas aizkulisēs – trillera cienīga spriedze līdz pat atklāšanai ar daudzu zvaigžņu piedalīšanos. Vēl viena dokumentālā filma – Bārbikanija (Barbicania, 2014) ļauj paraudzīties aiz leģendārā Bārbikana mūriem masīvajā Londonas ēkas kompleksā. 

Atsevišķā programmā būs apkopotas trīs īsfilmas no Latvijas. To vidū ir Daces Pūces dokumentālais stāsts Mēness nogurdinātais (2015) par mazpazīstamu, taču ļoti spilgtu latviešu gleznotāju Raulu Zitmani (1959–2015) un Lāsmas Ābeles dokumentālā īsfilma Lai smuki! (2016) par divu rīdzinieku centieniem radīt sev apkārt skaistu vidi no pašu veidotiem un atrastiem objektiem. "Lai būtu, kā saka, krasota!" atzīst viens no stāsta varoņiem – vīrietis labākajos gados Armands. Šajā programmā ir iekļauta arī Mārtiņa Grauda godalgotā un laika pārbaudi izturējusī modes īsfilma Lust Lust (2009) ar modes dizaineres Ketas Gūtmanes veidotajiem kostīmiem, iedvesmojoties no ikdienišķiem interjera priekšmetiem – dīvāna pārklāja, automašīnas sēdekļa un citiem. 

Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www.kinobize.lv.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja