Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Notiks kinolektorijs Tas, ko tu nedrīksti nezināt par Jāni Streiču

Kinolektoriju renesanses aizsācējs LKA Kino muzeja cikls Tas, ko tu nedrīksti nezināt , kas tiek rīkots sadarbībā ar kinoteātri Splendid Palace, godinot izcilo kinorežisoru 85. jubilejā, savā programmā iekļāvis Jāņa Streiča filmu Carmen Horrendum (1989) ar kino zinātnieces un režisora daiļrades pētnieces Dairas Āboliņas ievadlekciju. Filmas seanss norisināsies 15. septembrī plkst. 19 kinoteātra Splendid Palace Lielajā zālē.

Filmas Carmen Horrendum nosaukums tulkojumā nozīmē 'Šausmu dziesma', kaut gan tam ar klasisku horror žanru ir maz kopīga, tomēr filma piedāvā psiholoģisku labirintu, kādu atstāj spēcīgi vardarbīgi notikumi. 

Filma ir vēsturiska drāma, kuras centrā ir bijusī Otrā Pasaules kara dalībniece latviete Inga, kura pēc smaga ievainojuma nonāk sieviešu kara hospitālī. Paralizētā meitene sapņo par atgriešanos mājās, bet dzīves alkas, cerības un atmiņas par dzīvi pirms kara skar visas karā ierautās un sakropļotās meitenes. Slimnīcas ikdienā ir iespējamas gan jaunas draudzības, gan negaidītas nodevības. Meitenes uztic cita citai savus skaudros, bet ne reti arī izfantazētos dzīves stāstus. Filmā ir slēpts humors par totalitāro režīmu un cilvēkus spēju to nepieņemt. Kaut gan karš ir iznīcinājis daudzus sapņus, dzīvei ir jāturpinās.

"Desmitgadē starp Limuzīns Jāņu nakts krāsā (1981) un Cilvēka bērns (1990) režisors Jānis Streičs ir uzņēmis vienu no savām metaforiskākajām un piesātinātākajām filmām Carmen Horrendum. Filmas nosaukumā ir tieša atsauce uz Romas filozofu Vergīliju un likumu, kas  paredz vajāšanu par valsts nodevību. Carmen Horrendum ir klasiķa Jāņa Streiča vismazāk zināmā filma un tam ir savi vēsturiski iemesli. Streičs ir skaudrāks kā jebkad. Filmas darbība notiek simboliskā vidē – hospitālī, kur no savām kara lauka traumām mēģina atkopties jaunas sievietes. Vīriešu acu nav, mediķi pie visa pieraduši, meitenes puskailas, nekautrīgas, plikiem stilbiem ar apsējiem un kruķiem. Tā ir sievišķības pārsātināta pasaule gan pozitīvā, gan negatīvā nozīmē. Drosmīga filma, kuru ir jāredz, lai novērtētu režisora Jāņa Streiča domāšanas dzīles," par filmu Carmen Horrendum saka kino zinātniece, kinoteātra Splendid Palace mākslinieciskā vadītāja Daira Āboliņa.

Galvenajās lomās: Ilona Ozola, Vizma Kvēpa, Jekaterina Vasiļjeva, Valentīna Teļičkina, Tatjana Čerkovska, Romualds Ancāns, Ilga Vītola, Ligita Skujiņa.

Filmas operators ir vecmeistars Miks Zvirbulis, kurš noslēgtas telpas ietvaros, radījis spēcīgus vizuālus risinājumus, kas ļauj šo stāstu uztvert plašā kultūras kontekstā. Mūzikas autors Mārtiņš Brauns, kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa.

Filma lektorijā Tas, ko tu nedrīksti nezināt tiks demonstrēta oriģinālajā versijā no 35 mm filmas ar subtitriem latviešu valodā, kas lieliskā kvalitātē saglabājusies Latvijas Valsts Kinofotofono arhīvā.

Pirms filmas - video formātā publiku uzrunās režisors Jānis Streičs.

Plašāka informācija: www.splendidpalace.lv 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja