Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ogres Teātra telpā notiks bezmaksas seanss dokumentālajai filmai par Andri Freibergu

Sestdien, 14. septembrī, plkst. 19 Ogres Teātra telpā notiks bezmaksas seanss Kristas Burānes dokumentālajai filmai Pasaka par tukšo telpu, kas veltīta scenogrāfam Andrim Freibergam, pastāstīja Ogres teātra radošā direktore Ieva Rodiņa.

Kinofilma iesāks bezmaksas kultūrizglītojošu pasākumu ciklu, kas visu sezonu noritēs Ogres Teātra telpā.

Dokumentāla pasaka par izcilo Eiropas scenogrāfu un pasniedzēju Andri Freibergu, kurš meklē tukšo telpu. Savu pašportretu viņš rada uz skatuves kā izrādes Andris Freibergs scenogrāfiju. Viņš izspēlē sevi kā vietu, kurā gandrīz astoņdesmit gadus ir bijis laiks spožiem panākumiem, traģiskiem zaudējumiem, dzimšanai, nāvei un sapnim par ideālās tukšas telpas radīšanu.

Paralēli notiek arī retrospektīvās mūža izstādes būvniecība, kuras laikā atklājas ne tikai izcili mākslas darbi, bet arī viņa dzīves pagātnes notikumi, kuri tiek izstāstīti ar animācijas palīdzību. Savukārt tagadne un nākotne tiek skatīta viņa studentu acīm, rādot paaudžu, skolotāja un skolnieku, tēva un bērnu attiecības.

“Es domāju, ka teātris ir pēdējā humānā telpa, kurā cilvēki vēl var mācīties nebaidīties viens no otra, uzticēties, dalīties, dot, būt patiesi. Ārēji atturīgais, bet emocionāli ārkārtīgi jutīgais Andris Freibergs ir šīs pēdējās humānās telpas daudzo seju un formu radītājs. Tas ir cilvēcības atklāšanas un atklāšanās darbs, kas mani ļoti saista, jo īpaši tādēļ, ka Andris Freibergs to paveic bez vārdiem. Kā pateikt svarīgo, to nestāstot? Scenogrāfs būvē telpu, kurā katrai lietai ir sava nozīmē, to attiecības veido jaunu jēgu. Mans uzdevums bija radīt filmu, kā šādas telpas analogu, kurā detaļas zaudē savu sadzīvisko nozīmi,” par filmu stāsta režisore.

Kristas Burānes filmu cikls par trīs izcilām Latvijas teātra personībām – režisoriem Oļģertu Kroderu (Piektais Hamlets, 2007, kopā ar Mārtiņu Eihi), Māru Ķimeli (Māra, 2014) un scenogrāfu Andri Freibergu – pēta to, kā vientulība, mīlestība un nāve savij kā ciešā bizē filmas varoņu dzīves un mākslas darbus.

Filma saņēmusi sešas Latvijas nacionālās kino balvas Lielais Kristaps 2017 nominācijas un trīs balvas (kategorijās Labākais dokumentālās filmas režisors, Labākais dokumentālās filmas operators, Labākais animācijas filmas mākslinieks).

Scenārija autore un režisore: Krista Burāne. Galvenais operators: Valdis Celmiņš, LGC. Mākslinieks, animators: Toms Burāns. Komponists: Reinis Sējāns. Lelles mākslinieks: Mārtiņš Rozenfelds. Montāžas režisore: Krista Burāne. Skaņu režisors: Artis Dukaļskis. Producenti: Uldis Cekulis, Agne Skane. Producējošā studija: VFS FILMS.

Vairāk informācijas var meklēt filmas Facebook lapā.

Seanss tiek organizēts sadarbībā ar Latvijas filmu demonstrēšanas apvienību Kinopunkts. Ieeja bez maksas, vietu skaits ierobežots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja