Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Pašmāju kino šarms un valdzinājums

Lielā Kristapa ietvaros skatāma nominēto filmu programma

Rudentiņš bagāts vīrs.... Cāļus skaita rudenī.... Arī balvas dala rudenī – šonedēļ kino vērtēšana, mēneša beigās – teātra.

Lielā Kristapa balva kinematogrāfijā tika iedibināta pirms 40 gadiem – 1977. gadā Latvijas Kinematogrāfistu savienība ceļojošo balvu piešķīra, savienības biedriem balsojot. Bija gadi, kad balva netika nevienam. Un ne tikai tāpēc, ka nevarēja vienoties, bet arī tāpēc, ka nebija filmu, kuras pretendētu uz balvu. Tagad filmas vērtē žūrija, arī skatītāji piešķir Skatītāju balvu, kopš 1993. gada Lielais Kristaps ieguvis Nacionālāfilmu festivāla statusu. Šogad festivāls norisināsies no 9. līdz 14. novembrim, piedāvājot skatītājiem iespēju kinoteātrī Splendid Palace un Kino Bize redzēt Latvijas jaunākās, balvai Lielais Kristaps nominētās filmas. Un to ir daudz. Cipari ir izteiksmīgākie raksturotāji – kopumā iesniegtas 66 filmas, tajā skaitā astoņas animācijas, 20 īsmetrāžas (līdz 50 min) un 24 pilnmetrāžas (virs 50 min) dokumentālās filmas, no kurām četrās Latvija ir piedalījusies kā mazākuma kopražotāja, sešas īsmetrāžas un astoņas pilnmetrāžas spēlfilmas, no kurām divās Latvija ir piedalījusies kā mazākuma kopražotāja. "Skaitlis mūsu nelielajai valstij izklausās liels, bet jāņem vērā, ka tās ir gan profesionāļu uzņemtās filmas, gan arī amatieru pieteikumi un studentu filmas," skaidro producente Marta Bite. Komentējot šīgada Lielo Kristapu, viņa iesaka pievērst uzmanību ne tikai nominētajām filmām, bet arī 15 pirmizrādēm. Visjaunākā ir Jāņa Norda Ar putām uz lūpāmLielā Kristapa ietvaros tiks rīkots arī studentu filmu konkurss. "Tieši studentu filmas man pašai sagādā lielu prieku. Ir interesanti redzēt labas idejas, kas izpildītas diezgan augstā uzņemšanas standartā," teic M. Bite, uzsverot, ka jaunā maiņa ir spēcīga visos žanros.

Balvu par mūža ieguldījumu latviešu kino mākslā šogad saņems režisori, scenāristi un producenti Roze Stiebra un Ansis Bērziņš – zīmētās animācijas aizsācēji Latvijā. "Šogad Lielā Kristapa moto ir "Izrādās". Lielā Kristapa filmu skate ļauj demonstrēt gada labākās filmas, taču izrādās arī, ka Latvijas kinovēsturē ir daudz aizmirstu vai nenovērtētu filmu. Tāpēc līdztekus savam galvenajam – rūpīgi profesionālajam iepriekšējā gada veikuma sijāšanas darbam – Lielais Kristaps aicinās atskatīties uz Latvijas kino raksturīgām zemūdens strāvām un celt no aizmirstības dzelmes tās pērles un tos dārgumus, bez kā šodienas kino būtu citāds," saka M. Bite.

Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps atklāšana 9. novembrī, filmu programma no 9. līdz 13. novembrim, svinīgā balvu pasniegšanas ceremonija 13. novembrī plkst. 19.30 kinoteātrī Splendid Palace, tiešraide www.lsm.lv 19.30, atliktā tiešraide LTV1 plkst. 22.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja