Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Paziņoti Riga IFF desmitās sezonas laureāti

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF), kas no 12. līdz 22. oktobrim atzīmēja savu desmitgadi kinoteātros Rīgā un tiešsaistē visā Latvijā, apbalvošanas ceremonijā Riga IFF Awards ir paziņojis šīs sezonas laureātus.

Riga IFF desmitajā sezonā žūriju – ārvalstu un vietējo nozares ekspertu – vērtējumam tika nodoti 84 kino darbi, kas septiņās kategorijās pretendēja uz festivāla godalgām un specbalvām no festivāla atbalstītājiem. Pirmo reizi festivāla pastāvēšanas vēsturē tā klātienes apbalvošanas ceremonijā festivāla galvenajā mājvietā, kinoteātrī Splendid Palace, pulcējās ne tikai nominēto filmu veidotāji, žūrijas pārstāvji un nozares profesionāļi, bet arī festivāla apmeklētāji.

Par 2023. gada Riga IFF Pilnmetrāžas konkursa uzvarētāju atzīta režisores Tias Kouvo cilvēciskā komēdija Ģimenes laiks (Family Time), kas saņēma naudas godalgu 4000 eiro vērtībā un festivāla galveno balvu – Zelta gaili. Žūrijas komisija darbā Ģimenes laiks izceļ “pārdomātas, iespaidu atstājošas mizanscēnas un milzīgu mīlestību pret tēliem, kuriem ir katram sava motivācija. Šī filma izgaismo ne tikai to, cik attiecības ir sarežģītas, bet arī to, cik universālas ir mūsu personiskās problēmas". Īpašu ekspertu atzinību izpelnījās igauņu režisores Annas Hints dokumentālā filma Melnās pirts māsība (Smoke Sauna Sisterhood), kas raksturota kā “visu laiku karstākā kamerizrāde. Ierobežotā telpā mēs uzlūkojam sievietes, kas iemiesotas daudzos ķermeņos un burtiski izsvīst visas tēmas, bailes un traumatiskās pieredzes”.

Festivāla Īsmetrāžas filmu starptautiskajā konkursā galveno godalgu un 2000 eiro naudas balvu saņēmusi Barbaras Rupikas sirreālisma tradīcijā un animisma pārliecībā iedzīvinātā fabula  Tādi brīnumi notiek (Such Miracles Do Happen). Žūrija norāda, ka “šī filma absolūti oriģinālā veidā rāda, kā uzaugšana konkrētā kultūras un reliģijas vidē veido bērnu personību. Un savukārt tas, par kādiem cilvēkiem viņi izaug, maina pašu vidi un tās sociālās un tikumiskās paražas. Ar tēlainu un pārpasaulīgu jaukto mediju animāciju, kurai tomēr ir arī cieša saikne ar realitāti, šī filma sniedz mums izmeklētu un vienreizīgu skatīšanās pieredzi”. Īpašu atzinību žūrija izteikusi Huliana Garsijas Longa eksperimentālajam īsmetrāžas detektīvam Pērtiķu izmisums (The Despair of Monkeys), kas ir “smalks un zinātkārs darbs, kas izgaismo mazzināmu stāstu, lai pavērtu mums citādu skatu uz kapitālisma un koloniālisma ceļu krustošanos un kopdarbību”. 

Savukārt nacionālajā konkursā par uzvarētāju kļuvusi un īpaši veidotu statueti un 1000 eiro naudas balvu saņēmusi režisores Ilzes Ances Kazakas animācijas īsfilma Gruzis. Izvēli žūrija skaidro, atklājot, ka “šajā mānīgi vienkāršajā animācijas filmā režisore izmanto tikai melnbaltas kontūras un tukšu telpu, transcendējot vispārpieņemto loģiku, lai pietuvinātu mūs sev pašiem un ļautu pieņemt savas nepilnības un trūkumus”. Kandidatūrai prestižajai Eiropas Kinoakadēmijas balvai Eiropas īsfilma 2023 izvirzīta Sārlotas Virri īsfilma Haosa vidū bija forma (In The Midst Of Chaos There Was Shape).

Par uzvarētājklipu Baltijas mūzikas video konkursā izvēlēts režisora Karlosa Lesmesa veidotais videoklips grupas The Lou Lous skaņdarbam Imposer. Tas raksturots kā “mūzikas video, kas sniedz pārsteidzošu un rezonējošu skatījumu uz postu, ko nes reliģiska atmošanās. Tas veidots ar radikālu humoru un liek lietā profesionālākos kino veidošanas rīkus, kā rezultātā ir tapis mākslas darbs, kas ir vienlaikus gan vardarbīgs, gan jautrs”. Videoklipa autors saņēmis festivāla godalgu un naudas prēmiju 1000 eiro vērtībā.

Laureāti paziņoti arī festivāla nozares sadaļas Riga IFF FORUM ietvaros. Par festivāla SHORT RIGA Test Screenings jeb testa skašu uzvarētāju un BBPosthouse balvas – pēcapstrādes pakalpojumu 5000 eiro vērtībā – saņēmēju atzīta Martinusa Klemeta animācijas īsfilma Yummy – “spēcīga, krāsaina vizualitāte un daudz negaidītu pavērsienu – šī melnā komēdija sākas ar mīlasstāstu un beidzas suņu barības bundžā”. Īpašu atzinību žūrija izteikusi Edmunda Jansona animācijas projektam Brīvais nobrauciens, kura “mūzikas un abstrakto figūru kombinācija skatītājiem rada līksmu un hipnotisku ritmu. Filma mūs aizved animētā kino pirmsākumos”. Savukārt starp RIGA IFF SHOWCASE ietvaros prezentētajiem pilnmetrāžas filmu un daudzēriju projektiem starptautiskā žūrija par uzvarētāju izvēlējusies Jana Geberta projektu Europa, kas saņēma 5000 eiro naudas balvu no festivāla galvenā partnera, mediju un tehnoloģiju uzņēmuma Tet.

Desmitgades sezonas svinības turpinājās līdz pat 22. oktobra vakaram – vēl svētdien uz k/t Splendid Palace un Forum Cinemas ekrāniem tika izrādīti starptautiski atzīti un godalgoti kino darbi. 

RIGA IFF galvenais partneris – mediju un tehnoloģiju uzņēmums Tet. Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas Radošā Eiropa – MEDIA, Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja