Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rīgas Starptautisko kino festivālu atklās filma Dubultie svešinieki

Ar VFS Films jaunāko filmu _Dubultie svešinieki _16. oktobrī oficiāli tiks atklāts Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF), informēja festivāla pārstāve Zane Dzene.

"Apvidus karte ir bezgalīga lasāmviela, kurā var ierakstīt arī savu stāstu. Filmētājs no Ziemeļiem kopā ar fotogrāfi no Dienvidiem dodas uz svešu zemi, kur mīt vēstures nogurdināti ļaudis un laiks tiecas sastingt, bet jebkura tikšanās ir greizais spogulis, lai ieskatītos pazīstamās acīs," - tā par filmas Dubultie svešinieki stāstu saka autori.

Filma ir Uģa Oltes debija dokumentālajā kino: "Es ticu, ka dažas Zemes vietas, lai arī tālu viena no otras, ir savienotas ar kādu maģisku, zinātnei vēl nepazīstamu nervu tīklojumu. Kad pirmoreiz šķērsoju Džavakhetijas plato robežu Gruzijas dienvidos, sajutu, ka šo vietu jau pazīstu un esmu jau dzirdējis tās stāstu. Tur, tāpat kā manā dzimtajā Latvijā, ļaudis velk līnijas starp sevi un saviem kaimiņiem. Latvijā tie ir iedzimtie latvieši un krievvalodīgo minoritāte, bet Džavakhetijā – armēņi un gruzīnu skaitliskā minoritāte. Ļaudis dzīvo, pārlieku smagas vēstures nastas nogurdināti. Viņi neredz vienkāršo patiesību, ka dzīves vērtība visbiežāk ir paslēpta tur, kur tu atrodies. Pēc pieciem ceļojumiem uz Džavakhetiju man kļuva nesvarīgi, kurš kuru ir iekarojis, nesapratis, neizmīlējis, pakļāvis un nogalinājis. Kurš ir upuris, kurš – varmāka, kurš pakļāva un kurš tika pakļauts. Vienīgā sajūta, kas palika nemainīga, bija sabiezējuša gaisa sajūta. It kā ap vulkānu spicajiem konusiem laiks tiektos apstāties. Mana filma mēģinās atrast šīs sajūtas iemeslus."

Filmas skaņu celiņu darinājusi grupa Instrumenti. Šis ir grupas pirmais veikums filmu mūzikas žanrā. "Mūzikas radīšana šai filmai iezīmē pavisam jaunu ceļu mūsu mūzikas veidošanas paradumos," stāsta Shipsi. "Tā ir daudz impulsīvāka un tiešāka kā ierasts, jo radusies divu nedēļu laikā, ceļojumā Gruzijā. Mijiedarbībā ar Gruzijas dabu un cilvēkiem tapa arī Instrumentu albums Iekams, kas ir kā sniegotu priežu mežs, kas izaudzis tieši Dubulto svešinieku auglīgajā zemē. Pēc šīs pieredzes mēs vairs nekad nebijām tie, kas iepriekš." 

Uģis Olte ir VFS Films komandā jau kopš 2000. gada. Viņš veidojis gan godalgotos mūzikas video grupas Instrumenti dziesmām Dont Hold Onto Me un King Of The Wild Things, gan arī vairākus TV autorraidījumus: ceļojumu seriālu Ziemeļu puse, LV jaunatklāšanas raidījumu TE! un šobrīd aktuālo arhitektūras tēmām veltīto raidījumu Adreses. Oltes spēles īsfilmu KK2678 (2008) nominēja Lielajam Kristapam kategorijā Labākā īsmetrāžas spēlfilma, viņš ir godalgotās Audriusa Stoņa filmas Ramins (2012) montāžas režisors un režisors koncertfilmai Instrumenti. Procrastination Live (2014).

Filmas Dubultie svešinieki producents ir Uldis Cekulis, kopproducente – Anna Dziapšipa no Gruzijas studijas SAKDOC FILM, scenārija autori - Uģis Olte, Daro Sulakauri, Givi Odišarija, operatori – Valdis Celmiņš un Uldis Cekulis, skaņu režisors – Artis Dukaļskis. 

No 26. oktobra filmu Dubultie svešinieki demonstrēs kinoteātrī Splendid Palace.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisināsies no 15. līdz 25. oktobrim. Festivāla dažādās programmas publicētas festivāla mājaslapā www.rigaiff.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja