Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Tallinas kinofestivāla Bronzas vilks piešķirts Melānijas hronikas operatoram Gintam Bērziņam

Režisora Viestura Kairiša vēsturiskā drāma Melānijas hronika ieguvusi Tallinas Starptautiskā kinofestivāla Melnās naktis/Black Nights/PÖFF balvu par labāko operatora darbu. Godalga – Bronzas vilka statuete – pasniegta Gintam Bērziņam.

"Par neaizmirstamu cilvēciskās izturības atainojumu dabas visskarbākajā skaistumā" – tā lēmumu apbalvot Gintu Bērziņu formulējusi konkursa žūrija, kuru vadīja režisors un producents Uberto Pazolīni (Itālijas/Lielbritānija).

Šī ir pirmā balva Melānijas hronikas kontā. Filmas starptautiskā pirmizrāde 20. ikgadējā festivālā Melnās naktis Tallinā notika 21. novembrī. Tā bija vienīgā Baltijas filma, kas tika iekļauta foruma galvenajā konkursa programmā, kurā sacentās 12 darbu no visas pasaules.

Melānijas hronikas producenti ziņo, ka Tallinā panākta vienošanās par filmas izrādīšanu vairāku valstu kinoteātros un festivālos.  

Tallinas kinofestivāla Grand Prix un 10 000 eiro sestdienas vakarā notikušajā balvu pasniegšanas ceremonijā saņēma Izraēlas režisora Eitana Annera filma Klusā sirds/A Quiet Heart. Tas ir dramatisks stāsts par jaunu pianisti, kura privāto un profesionālo problēmu dēļ pārceļas no Telavivas uz Jeruzalemi, kur apmetas radikāli noskaņotu ortodoksālo ebreju rajonā. Viņas dzīvesveids neatbilst vietējo iedzīvotāju postulētajam uzvedības kodeksam, un sieviete sāk saņemt nāves draudus.

Klusās sirds galvenās lomas atveidotājai – Maskavā dzimušajai Anjai Bukšteinai, kura filmējusies arī Troņu spēlēs/Game of Thrones, – piešķirta Tallinas kinofestivāla labākās aktrises balva.       

Diena jau ziņoja, ka kinofestivāls Melnās naktis ir vienīgais A klases kinoforums Ziemeļvalstīs – šo statusu tam 2014. gadā piešķīrusi Starptautiskā Kinoproducentu asociāciju federācija (FIAPF). Tādējādi Tallinas festivāls ir atzīts par vienu no 15 nozīmīgākajiem notikumiem visā pasaulē – līdzās Kannu, Venēcijas un Berlīnes festivāliem.

Augstākais reitings nodrošina pasākumam atbilstošu režisoru, producentu un kinoindustrijas profesionāļu interesi. Šogad Melno nakšu programmā bija ap 200 filmu, kuras tika demonstrētas Tallinā un Tartu. Forumu apmeklēja 1000 viesu un žurnālistu.

Festivāls Melnās naktis ir kļuvis par vienu no svarīgākajām kino jomas profesionāļu tikšanās vietām. Tā programmā bija iekļauts audiovizuālais forums Industry@Tallinn, kopražojumu tirgus Baltic Event, Eiropas kino izplatītāju ikgadējā konference un sadarbībā ar Eiropas Komisiju rīkotais Eiropas kinoforums, kas ir veltīts vienotā digitālā tirgus funkcionēšanai.

Tallinā ieradās pārstāvji no vairāk nekā 30 kino izplatīšanas kompānijām. Viņiem, kā arī ārzemju producentiem un festivālu programmu veidotājiem tika piedāvātas gan pabeigtas, gan topošas filmas.

Filmu tirgus sadaļā Baltic Event Work in Progress tika pamanīts un izcelts latviešu režisora Jāņa Norda topošais darbs Ar putām uz lūpām/Foam at the Mouth (Latvijas, Lietuvas un Polijas kopražojums) – tas atzīts par daudzsološāko forumā prezentēto Baltijas projektu ar spēcīgāko māksliniecisko vīziju gan sižeta attīstības, gan stilistiskā izpildījuma līmenī, un tam piešķirta 3 000 eiro balva.

Informācija par festivālu Melnās naktis: http://2016.poff.ee/eng/index

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja