Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Tapusi filma par zināmāko krievu laikmetīgās mākslas zvaigžņu pāri - Kabakoviem

Atzīmējot Iļjas Kabakova 85. dzimšanas dienu, laikmetīgās mākslas muzejs Garāža uzņēmis dokumentālo filmu par krievu laikmetīgās mākslas zvaigžņu pāra, Iļjas un Emīlijas Kabakovu, dzīvi un radošo darbību. Rīgā filma tiks rādīta Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles ietvaros - filmas pirmizrāde Latvijā notiks svētdien, 7. oktobrī, plkst.19 kinoteātra Splendid Palace Lielajā zalē.

Kabakovu vārds tiek asociēts ar Maskavas konceptuālismu, kas radās 20. gadsimta 60. gadu beigās un 70. gadu sākumā šaurā inteliģences lokā, Maskavas neoficiālās mākslas pagrīdē.

1933. gadā dzimušais Iļja Kabakovs mūsdienās tiek dēvēts par visnozīmīgāko krievu mākslinieku, kas pasaules ievērību iemantojis ar lielformāta instalācijām 20. gadsimta beigās. 1987. gadā viņam izdevās emigrēt uz rietumiem. Gadu vēlāk viņš sāka strādāt kopā ar sievu Emīliju, un kopš tā laika visi tapušie darbi ir abu kopprojekti. Mākslinieki ir guvuši atzinību, pateicoties saviem vērienīgajiem, poētiski skaudrajiem darbiem, kuros, izmantojot ikdienas objektus, viņi atsaucas uz PSRS vizuālo kultūru un krievu literatūras mantojumu. Šobrīd pāris dzīvo Longailendā, Ņujorkā (ASV).  

Dokumentālā filma uzņemta 2017. un 2018. gadā Kabakovu mājā Longailendā, kā arī Sanktpēterburgā. Tajā iekļauti iepriekš nepublicēti fotoattēli un video no Kabakovu personīgā arhīva, kā arī no muzeja „Garāža” arhīva kolekcijas. Filmā Iļja Kabakovs runā par savas mākslas avotiem un ietekmēm, tai skaitā par savas mātes traģisko dzīvi, kas spēcīgi ietekmējusi viņa uzskatus un mākslinieka karjeru. Kopā ar sievu un partneri Emīliju viņš apspriež padomju pagrīdes mākslu, Maskavas konceptuālisma dzimšanu, abu emigrēšanu uz ASV un starptautisko atzinību pēc trīsdesmit gadiem, kuru laikā nenotika gandrīz neviena izstāde (Kabakovs nepiedalījās valsts sankcionētās izstādēs Padomju Savienībā). Šodien pāra darbi atrodas pasaules vadošo muzeju kolekcijās, tai skaitā  Modernās mākslas muzejā (MoMA) Ņujorkā; Žorža Pompidū centrā Parīzē un Hamburgas Mākslas muzejā (Kunsthalle).

Kā komentē filmas režisors Antons Želnovs: "Mēs Kabakovus apciemojām Longailendā divas reizes un rezultātā tika nofilmētas divdesmit stundu garas sarunas. Esmu priecīgs par darbu kopā ar Mihailu Kričmanu, ko uzskatu par labāko kinematogrāfu Krievijā. Tā ir fantastiska pieeja vietām, kuras nekad iepriekš netika filmētas, - ieraudzīt mākslinieku studiju un viņu darbus. Katru dienu mēs septiņos no rīta nācām un skatījāmies, kā tie tiek radīti. Tā kā mēs vienlaikus daudz strādājām arī ar arhīva materiāliem pirms un pēc viņu emigrācijas, filmā daži materiāli tiks demonstrēti pirmo reizi. Mākslinieku pāra darbos neiztrūkstoša loma ir autobiogrāfiskām detaļām un privātām filozofiskām pārdomām. Dzīvojot tālu prom no Krievijas, Kabakovi nav atbrīvojušies no savas pagātnes."

Filma tiks demonstrēta krievu valodā ar subtitriem latviešu un angļu valodās. Biļetes pieejamas iepriekšpārdošanā kinoteātra Splendid Palace kasē un mājas lapā.


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja