Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Berlīnes festivālā uzvar ķīniešu trilleris

Sestdienas vakarā noslēdzās 64. Starptautiskais Berlīnes festivāls, kurā visai negaidīti triumfēja ķīniešu filma Black Coal, Thin Ice (Melnā ogle, trauslais ledus). Filma saņēma festivāla galveno balvu – Zelta lāci, iezīmējot visai neierastu pavērsienu nereti politikorektajās Berlīnes festivāla balvu piešķiršanas tradīcijās.

Atšķirībā no citiem gadiem, kad Zelta lāci saņem sociāli aktīvas un politiski nozīmīgas filmas, Black Coal, Thin Ice ir ļoti veiksmīgs "žanra produkts" – trilleris. (Tā galvenais varonis – bijušais policists-alkoholiķis iesaistās sērijveida slepkavību izmeklēšanā – visu šo slepkavību upuri ir saistīti ar trauslu, jaunu sievieti, kas strādā ķīmiskajā tīrītavā.)

Filma izceļas ar spēcīgām profesionālām kvalitātēm - izcilu vizualitāti, nevainojamu, spriegu darbību, sarežģītām varoņu attiecībām, taču to nekādi nevar uzskatīt par darbu, kam varēja prognozēt uzvaru Starptautiskajā Berlīnes festivālā. Policista lomā pārliecinošs ir aktieris Liao Fabs, kurš saņēma Sudraba lāci par labāko vīrieša lomas tēlojumu. Balvu par labāko aktrises darbu saņēma japāniete Hauru Kuroki par lomu japāņu klasiķa Joši Jamadas filmā The Little House (Mazā māja). Āzijas kino balvu skaitu Berlīnes festivālā vairoja arī Sudraba lācis par izcilu māksliniecisku sniegumu – ķīniešu filmas Aklā masāža (Blind Massage) operatoram.

Svarīgas festivāla balvas ieguva divu amerikāņu autoru – režisora Ricarda Linklatera un Vesa Andersona darbi. Ričards Linklaters pelnīti saņēma Sudraba lāci par labāko režiju - viņš 12 gadus veidojis fascinējošu filma par kādu vidusmēra amerikāņu ģimeni Boyhood (Puikas gadi), fiksējot reālo laika ritumu. Savukārt elegantais stila un paradoksu meistars Vess Andersons saņēma Lielo žūrijas balvu par filmu The Grand Budapest Hotel, kas pēc dažām nedēļām būs skatāma arī Rīgā. Ar Sudraba lāci tika godināts arī 92 gadus vecā franču režijas klasiķa Alēna Renē konceptuāli teatrālais darbs The Life of Riley (Rileja dzīve, filmas orģinālnosaukums – Aimer, boire et chanter).

Uz Berlināles balvām sadaļā Generetion pretendēja arī divas latviešu animācijas filmas Sārtulis un Vāsa, taču diemžēl palika bešā.

Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls ir viens no nozīmīgākajiem Eiropas kinodzīves notikumiem, tā konkursa programmā bija iekļautas 20 filmas, kopumā festivāla desmit dienās tika izrādītas apmēram 400 filmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja