Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Berlīnes kinofestivāla programmā – pārsteigums

Pēdējā mirklī  jubilejas – 60. Berlīnes starptautiskā kinofestivāla oficiālajā programmā notikusi intriģējoša izmaiņa. 26 oficiālās galvenās skates filmām, no kurām 20 sacentīsies par Zelta un Sudraba lāčiem, vakar pievienojusies pēdējā – filma pārsteigums. Un kaut gan to izrādīs ārpuskonkursa programmā, intriga ir liela.

Izeja ir caur dāvanu veikalu/Exit Through The Gift Shop ir pirmā britu pilnmetrāžas filma, kura stāsta par pasaulē labi zināmu ielu jeb grafitti mākslas personāžu, mīklaino mākslinieku akcionistu Benksiju (Banksy), mākslas scēnas "neredzamo cilvēku", kurš savus darbus, to tapšanas vietu un laiku tur dziļā slepenībā (vai vismaz viņam šķiet, ka tā tas notiek). Patlaban nav arī skaidrs, vai tā ir t.s. dokumentālā filma vai tomēr pieder mockymentary žanram – filmai fikcijai, kas patiesībā inscenē realitāti. Oficiālā filmas mājas lapa (http://www.banksyfilm.com/) arī lielāku skaidrību nedod. Pats Benksijs komentējis filmu šādi: "tā ir filma par cilvēku, kurš gribēja uzņemt filmu par mani."

Berlīnes kinofestivāls startē  11. februārī un ilgs desmit dienas. Konkursa skatēs atlasītas filmas no 18 valstīm. Galvenās žūrijas priekšsēdētājs ir vācu režisors Verners Hercogs.

Blakus Galvenajai, Panorāmas un citām konkursa programmām Berlīnes kinofestivālā paredzēta skate-veltījums franču režisora Erika Romēra piemiņai (klasiķa filmas četrreiz startējušas Berlināles konkursā), kā arī, sekojot globālajai kino modei uz kulināriju kā mākslas un dzīves prieku, pavisam dīvains pasākums -  Kulinārais kinematogrāfs, kur viesiem vispirms demonstrēs vācu kino klasiku par "doto tēmu" – Ervina Koiša filmu Beķera maize/ Das Brot des Baeckers (1976), bet pēc filmas Berlīnes slavenākie maiznīcu īpašnieki un beķeri Pēters Klāns un Haincs Veinhardts cienās visus ar tikko ceptām bulciņām un maizītēm!

Arī Latvijas vārds ir atrodams Berlināles sarakstos: bērnu filmu konkursā piedalās Nila Skapāna animācijas filma Burvīga diena (to izrāda trīs seansos 16., 17., 18. februārī programmā Short films kPlus).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja