Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Bonds. Mūžam dzīvs!

Bondiānas unikalitātes apliecinājums ir tās autoru spēja "pielāgoties" – laika garam, ritmam, arī publikas gaidām un vājībām_Operācija Skyfall _ir klāt – tā ir 23. bondiānas filma – leģendārā britu popkultūras seriāla – kārtējais turpinājums. Jo īpaši būtisks tāpēc, ka klajā filma nāk gadā, kad "progresīvā cilvēce" svin bondiānas pusgadsimta jubileju.

Novembrī paiet tieši 50 gadu kopš visu laiku pirmās filmas par slepeno aģentu Džeimsu Bondu – Dr. No (1962) – tapšanas – filmas, kas aizsāka leģendu. Tās izvērsumu – stāstus presē, arī filmu retrospekcijas un pat izstādes – pēdējos mēnešos varēja notvert daudz un dikti. Un, pat ja tūrisma takas jūs neaizveda ne uz bondiānai veltīto izstādi Londonā, ne Bonda filmu retrospekciju Ņujorkas Modernās mākslas muzejā MoMa – nekad nesaki nekad, jo mūsdienu tehnoloģiskā revolūcija ļauj savu bondiānas "retrospekciju" sarīkot katram pašam. Savukārt tiem, kuriem absolūti nerūp ne stāsti par to, kā savu varoni radīja rakstnieks Īans Flemings, kurš Bonda tēlā "sublimējis" pats savus stresus, atkarības un sapni par "supervīrieti", kurš uzvar visus un visas, ne arī stāsti, kā pie savas lielās biznesa veiksmes tika britu kompānija EON ar tik zīmīgo nosaukumu (Everything or Nothing), kura uz filmām par Bondu lika visu un… uzvarēja, ne arī Bonda gadžeti, Bonda meitenes, Bonda tēlotāji…, tiem atliek doties uz filmu Operācija Skyfall. Hobijs – atdzimšana!

Pēc kārtas 23. bondiānas filmā trešo reizi aģenta 007 lomā ir filmējies brits ar skarbo faktūru un zilajām acīm – Daniels Kreigs. Turklāt Kreigam kā aktierim, kuram pateicoties, pirms sešiem gadiem izdevās tik veiksmīga bondiānas atdzimšana, ļaujot šim seriālam iegūt mūsdienīgu dinamiku un bondiānai neierastu galvenā varoņa emocionalitāti (atcerieties Kazino Royale ar iemīlējušos Bondu!), ir bijusi neprasti liela ietekme jaunās filmas tapšanā. Proti, ideja uzaicināt filmu Operācija Skyfall režisēt Semam Mendesam ir vienīgi Daniela Kreiga atbildība. Vēl vairāk – Kreigs pats kādā ballītē uzrunājis Mendesu, kura labākā filma līdz šim ir bijusi oskarotā "pusmūža drāma" Amerikāņu skaistums, piedāvājot kļūt par jaunās Bonda filmas režisoru. Tas nekas, ka formāli Kreigam uz šādu žestu nebija nekādu tiesību, pat par spīti viņa necerētajiem panākumiem Bonda lomā. (Ja atceraties – ap 2005. gadu, kad pasauli apskrēja ziņa, ka Bonda lomai izraudzīts šis britu aktieris, bondiānas cienītāji viļņojās kvēlā sašutumā – plecīgais un augumā pasīkais Kreigs, kurš savā karjerā ir spēlējis gan draņķus, gan mīlniekus, gan gejus, nekādi neatbilda priekšstatam par ideālo superaģenta 007 lomas tēlotāju.) Bondiāna joprojām ir teju "ģimenes bizness" – un Bonda filmas top sadarbībā ar lielajām Holivudas studijām, to producente ir Barbara Brokoli – bondiānas radītāja Alberta R. Brokoli meita. Brokoli kopā ar Hariju Zalcmanu tad arī ir leģendārie puiši, kuri kopā nodibināja kompāniju EON, kas 60. gadu sākumā aizsāka producēt bondiānas filmas (jau pirmajai filmai Dr. No piesaistot naudu – nieka vienu miljonu no Holivudas studijas United Artists).

Atgriežamies mūsdienās

Bet atgriežamies mūsdienās – tātad Kreigs ir trešo reizi Bonds, viņa režisors ir psiholoģisko drāmu meistars Sems Mendess, kurš, starp citu, savulaik veicināja arī Daniela Kreiga popularitāti un karjeru. Proti, Mendess uzaicināja Kreigu savā Holivudā veidotajā filmā – gangsterdrāmā Road to Perdition (Ceļš uz šķīstītavu, 2002), kas kļuva par vienu no pirmajām Kreiga lomām starptautiskā lielbudžeta projektā. Dots devējam atdodas… Bija pienācis laiks, lai Kreigs atdarītu ar labu Semam Mendesam.

Kas sanācis no šiem savstarpējiem talantīgo puišu žestiem? Tā noteikti nav tipiska Bonda filma, kaut, protams, izmanto bondiānai raksturīgās sižeta matricas, tēlu tipoloģiju, arī "ikonogrāfiju" – mašīnu un gadžetu, protams, netrūkst. Operācijā Skyfall pamatkonflikts, kā vienmēr Bonda filmās, ir starp superaģentu 007 un "ļauno", kurš grib pakļaut pasauli vai vismaz iznīcināt britu slepenā dienesta labo slavu un ne tikai to. Šoreiz ļaunais ir izbijis savējais – britu  spiegs vai superaģents, kuru spēlē oskarotā spāņu zvaigzne Havjers Bardems. Atšķirībā no daudzām citām bondiānas filmām, Operācijā Skyfall darbība pamatā koncentrējas Londonā, te notiek arī izšķirošās vajāšanas ainas – filmas darbības ģeogrāfiskā areāla sašaurināšana līdz dažām eksotiskām "lokācijām", pamatā tomēr filmējot Lielbritānijā, ir skaidrojamas arī ar ekonomiskām problēmām – šis Bonds tomēr izjūt ekonomiskās krīzes sekas. Tomēr Londona un Lielbritānijas "faktūras" – filmas sižets aizved arī uz Džeimsa Bonda bērnības vietām, īpašumu Skyfall, – filmai piešķir unikalitāti un oriģinalitāti. Galu galā bondiāna un eksotiskās faktūras ir bijušas nešķiramas jau kopš paša seriāla sākuma – Dr. No, kas filmēts Jamaikā. Laiks mainīties! Taču netipiska ir ne tikai Operācijā Skyfall veidotāju izvēle akcentēt darbību Anglijā, bet arī konceptuālais lēmums par filmas (teju) galveno varoni izvēlēties Džūdijas Denčas tēloto Bonda priekšnieci M. Salīdzinot ekrāna laiku, kas atvēlēts M, un šī tēla dramatismu, filmā absolūti nebūtiskas kļūst visas pārējās daiļā dzimuma būtnes – šīs Bonda meičas, kas pazib uz ekrāna, sniedzot aģentam seksuālas baudas un, šķiet, mirstot. (Ne jau visas!) Nenoliedzami Džūdijas Denčas sirmā kundze ir Operācijas Skyfall galvenā "Bonda meiča" vai, precīzāk, – Bonda "māte". Tas var tikt uzskatīts par šīs filmas oriģinālāko atradumu un tikpat labi – arī par tās "vājo, jo netradicionālo lietu". Džūdija Denča šajā lomā ir izcila! Kas attiecas uz Danielu Kreigu – viņš ir noguris aģents (to šoreiz prasa lomas loģika) joprojām perfektā formā.

Pieci Bondi

Ciltstēvs – Šons Konerijs

Pirmā un visīstākā Bonda lauri pienākas Šonam Konerijam. Līdz brīdim, kad 31 gadu vecais skotu aktieris ar raibum raibu dzīves pieredzi gan mūrnieka, gan šofera profesijā ieguva aģenta 007 lomu, par viņu bija dzirdējis retais.  Konerija vīrišķīgā āriene un fiziskā forma, vienvārdsakot – seksīgums, bija tie argumenti, kas mudināja Bonda ražotājkompānijas EON šefus slepenā aģenta lomai izvēlēties viņu, nevis kādu no Holivudas zvaigznēm, kuru kandidatūras tika izskatītas. Sākotnēji pret Konerija izvēli iebildis rakstnieks Īans Flemings, kurš vēlāk viedokli mainīja, atzīstot, ka Konerijs ir perfekts viņa radītā aģenta 007 iemiesotājs. Vīrišķīgs, ar zibenīgu reakciju, spējīgs ironizēt un atsaucīgs daiļā dzimuma valdzinājumam – Konerijs perfekti iemiesoja Bonda īpašības, turklāt viņš arī radīja sava veida etalonu katram nākamajam Bonda lomas tēlotājam.

Konerija attiecības ar lomu, kas viņu padarīja slavenu, kļuva arvien sarežģītākas ar katru jaunu filmu. Pirmajās četrās bondiānas filmās, ko aizsāka  Dr. No un noslēdza Thunderball (1965), Konerijs pamazām sagura no nepieciešamības tiražēt superaģentu 007, kā arī popularitātes negaidītajiem mērogiem un fanu histēriskās pielūgsmes. Nospēlējis Bondu četrās filmās, 1965. gadā Konerijs no Bonda lomas atteicās, radīdams apjukumu gan seriāla producentu, gan skatītāju vidū. Vai vispār iespējams, ka Bonda lomu spēlētu kāds cits, turklāt publika to pieņemtu bez ierunām?  Viena aktiera – Konerija – kaprīzes un krīze tomēr nekļuva par iemeslu bondiānas finālam.

Bonds nr. 2 – Džordžs Lazenbijs

1969. gadā uz ekrāniem iznāca filma Viņas majestātes dienestā/On Her Majesty's Secret Service. Daudzi uzskata, ka šīs filmas pamatā ir labākais no Fleminga literārajiem darbiem, Bonda lomā filmā ir debitants – modelis Džons Lazenbijs, kuram vispār nebija kino pieredzes. Viņš bija filmējies tikai reklāmās. Filmas producenti – kompānija EON – mēģināja atkārtot jau Šona Konerija gadījumā veiksmi atnesušo gājienu – izvēlēties Bonda lomai mazpazīstamu aktieri. Turklāt Lazenbijam izdevās producentus "paķert uz izbrīnu" un lomu iegūt, eleganti "noblefojot". Viņas majestātes dienestā ir pirmā un arī pēdējā bondiānas filma, kurā Bondu spēlējis Džordžs Lazenbijs, taču viņa "atstādināšanā" no Bonda lomas ir vainojams viņš pats. Pēc filmas pabeigšanas elegantā superaģenta tēls Lazenbijam jau šķita neinteresants un novecojis. Apkārt plosījās hipiju ēra, kurai Lazenbijs šķita piederīgs daudz vairāk nekā slepeno dienestu kaislībām. Arī aktiera atļaušanās ierasties uz filmas pirmizrādi… ar bārdu (Bondam nav bārdas!) filmas producentiem šķita nepieņemama dumpinieciskuma izpausme. Kompānijas EON un Lazenbija ceļi šķīrās, kaut filmā Viņas majestātes dienestā aktieris ar Bonda lomu tika galā pat labi – turklāt viņa Bonds ir daudz jaunāks, arī pats Lazenbijs ir deviņus gadus jaunāks par Koneriju.

Un vēlreiz Šons Konerijs

Bondiāna turpinājās, un EON darīja visu, lai Bonda lomā atgūtu Bonda etalonu – Šonu Koneriju. Tika izspēlēts arī pārliecinošs trumpis – nauda. Par atgriešanos Bonda lomā filmā Dimanti ir mūžam (Diamonds Are Forever, 1971) Konerijs saņēma tajā laikā rekordlielu honorāru – ap sešiem miljoniem ASV dolāru. Četrdesmit viena gada vecumā Konerijs nospēlēja savu pēdējo Bondu EON producētajās filmās par slepeno aģentu, taču ar šo varoni viņš tikās vēlreiz "neatkarīgā filmā" ar zīmīgu nosaukumu Nekad nesaki nekad (Never Say Never Again, 1983), kas oficiāli nav piederīga bondiānai.  

70. gadu Bonds – Rodžers Mūrs

Pēc Šona Konerija kārtējās demisijas Bonda vakancei tika apstiprināts vēl viens britu aktieris – Rodžers Mūrs. Atšķirībā no saviem priekšgājējiem – Konerija un uz īsu brīdi pavīdējušā Lazenbija – Mūrs bija populārs aktieris, kura pieredzē bija arī viens no veiksmīgākajiem 60. gadu seriāliem – TV hits Svētais/The Saint. Rodžers Mūrs savu pirmo Bondu nospēlēja jau brieduma gados – 46 gadu vecumā filmā Dzīvo un ļauj mirt (Live and Let Die, 1973). Kopumā Mūrs nospēlējis Bondu septiņās filmās – no Bonda lomas viņš "pensionējās" 1985. gadā 58 gadu vecumā, pieliekot punktu savai bondiānas karjerai ar filmu Skats uz slepkavību (A View to a Kill). Mūra pienesums Bonda lomā bija ironija un vieglums. Arī formāli viņš ir šo lomu visilgāk spēlējušais aktieris – Mūra kontā ir septiņas savā laikā ļoti populāras bondiānas filmas, Konerija – sešas (un viena neoficiāla bondiānas filma). (Mūrs ir kļuvis arī par vienīgo Bondu, kurš pabijis kosmosā – filmā Moonracker.)

80. gadu Bonds – Timotijs Daltons

80. gados Bonda loma atkal bija vakanta. Kaut eksistē versijas, ka jau tobrīd kā viens no potenciālajiem šīs lomas tēlotājiem ticis minēts Pīrss Brosnans, kurš kļūs par 90. gadu Bondu, dažādu sakritību dēļ pie lomas tika britu aktieris Timotijs Daltons. Daltons tolaik bija atzīts britu teātra aktieris, kura spēcīgākās lomas bija Šekspīra lugās un citu klasikas darbu adaptācijās. Skarbs, nepielūdzams, pat brutāls – tāds ir Daltona Bonds filmās Dzīvās ugunis (The Living Daylights, 1987) un Licence nogalināt (Licence to Kill, 1989). Salīdzinot ar bondiānas pirmsākumiem, šīs filmas ir spriedzes piesātinātākas, bez īpašām ironijas un pašironijas iezīmēm, kas tomēr ir raksturīgas bondiānai.

90. gadu Bonds – Pīrss Brosnans

Īram Pīrsam Brosnanam "zelta grauds" – Bonda loma – iekrita rokās 90. gadu vidū. Viņš nospēlēja aģentu 007 četrās filmās Zeltacs (Golden Eye, 1995), Rītdiena būs vienmēr (Tomorrow Never Dies, 1997), Ar pasauli nepietiek (The World Is Not Enough, 1999), Mirsti citu dienu, (Die Another Day, 2002). Filmas ar Bondu – Brosnanu  ir  rotaļīgākas, ironiskākas, mazāk skarbas salīdzinājumā ar 80. gadu bondiānas filmām, kuru zvaigzne bija Timotijs Daltons. Nenoliedzami Borsnanam šīs četras filmas bija viņa kinokarjeras kulminācija, bet šķiršanās no lomas – bez "nervu sabrukuma". Bondiānas piecdesmitās jubilejas gadā aktieris nenoguris atkārto, cik laimīgs viņš ir bijis, kļūdams par šīs britu kinokultūras leģendas daļu. Turklāt – uz visiem laikiem.

XXI gadsimta Bonds – Daniels Kreigs

Bondiānas unikalitātes apliecinājums ir tās autoru spēja pielāgoties – laika garam, ritmam, arī publikas gaidām un vājībām. 2006. gadā par Bondu kļuva Daniels Kreigs – spēcīga dramatiska talanta īpašnieks, izcils britu teātra un kino aktieris ar ļoti daudzveidīgu līdzšinējo pieredzi un lomu klāstu – gan Lielbritānijā, gan arī dažās Holivudā tapušās filmās. Kaut Kreigs šķita riskanta izvēle – robustāks, mazāka auguma –, pateicoties viņam, XXI gadsimta Bonda filmas kļuva reālistiskākas, dinamiskākas, tajās mazāk glamūra, tās mazāk  tīksminās par gadžetiem. Brutālajam laikam, kāds ir šis, izrādījusies vajadzīga tieši šāda bondiāna – raupja, skarba, dinamiska – bez ironijas. Paradoksāli, ka 23. bondiānas filma Operācija Skyfall nemitīgi apspēlē Džeimsa Bonda "novecošanas" faktoru, lai gan Danielam Kreigam ir tikai 44 gadi, šādā vecumā viņa priekštecis Rodžers Mūrs vēl pat nebija debitējis Bonda lomā.

"Neīstās" bondiānas filmas un aģenta atveidotāji

Berijs Nelsons ir spēlējis Bondu Amerikas TV veidotajā Kazino Royale versijā 1954. gadā.

Deivids Nīvens ir spēlējis Bonda lomu šī paša Kazino Royale versijā, kas tapusi 1967. gadā un neietilpst bondiānas māteskompānijas EON producēto filmu skaitā. EON nav producējusi arī 1983. gada filmu Never Say Never Again, kurā Bonda lomā atgriezās Šons Konerijs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja