Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Dzeja no stresa un piesārņojuma

Tā nebūs Linarda Tauna vai Aleksandra Čaka pilsētas dzeja, pat ne Ingmāras vai Jāņa Rokpeļņa Rīgas pieredzējumi.

Eksperimentālās kultūras festivāls Urban poetry, kas no 6. līdz 8. jūnijam norisināsies Totaldobže mākslas centra visās telpās - koncertzālē, mazajā zālē, laboratorijā un terasē -, piedāvā būtisku citādu "pilsētas dzejas" izpratni.

Urban Poetry ir mākslas forma, kuras iedvesmas un pieredzes avots ir mūsdienu cilvēka dzīve pilsētā. Tehnokrātija, birokrātija, progress, komunikācija, stress, mīlestība, atkarība, daudzveidība, piesārņojums, ikdienas rutīna - tās ir tikai dažas no pilsētvides sastāvdaļām. Festivālā uzaicinātie mākslinieki darbojas ar to kultūras daļu, kas veidojas šodien, kas reaģē uz apkārt notiekošajiem procesiem, nešķirojot tos vēlamajos un nevēlamajos. Būtiska ir viņu pašu uzstāšanās, dzeja kā performance.

"Rezultāts reizēm var būt grūti saprotams vai šķist destruktīvs un apdullinošs, bet jau nākamajā mirklī mākslas darbs var atklāt, stiprināt un iedvesmot - tā ir unikāla māksla, kas radīta šodienas cilvēkam, izmantojot šodienas izteiksmes līdzekļus gan valodā, gan skaņās un kustībās. Visefektīvāk tā ir pieredzama tieši tās izpildes laikā, atrodoties blakus tās izpildītājam - mākslas alķīmiķim," žanra būtību skaidro festivāla organizētāji Kaspars Lielgalvis un Austra Straume.

Festivāla pirmā diena sāksies ar eksperimentu laboratorijā, kurā, sadarbojoties kuratorei Ievai Kulakovai ar māksliniekiem Lauru Prikuli un Kasparu Lielgalvi, tiks pārbaudītas un sagatavotas konkrētas mākslinieciskas idejas izstādes Horizontu meklējot vajadzībām. Izstāde notiks 2014. gadā Eiropas Kultūras galvaspilsētas notikumu programmā. Notiks arī daudzu iemīļotais Dzejas slams (dzejas izpildījums auditorijas priekšā). Sacensībā par VKKF balvu Ls 100 vērtībā un skatītāju simpātiju balvu var sacensties jebkurš, piesakoties uz vietas pirms pasākuma. Programmā - arī jauno mākslinieku ideju prezentācija Kompass.

Laikmetīgās mākslas virzienu festivālā ierādīs arī bērniem. 8. jūnijā plkst. 13 uz skatuves kāps komiksu mākslinieks un grāmatu ilustrators Mārtiņš Zutis, kurš Ingas Gailes dzejas un Edgara Makena (Gaujarts) klavieru mūzikas pavadījumā uz vietas radīs animācijas filmiņu. Pēc improvizācijas uzstāsies dziedātāja Māra Upmane-Holšteina kopā ar Juri Kalnišu, bet noslēgumā horeogrāfe Agnese Bordjukova mācīs, kā top laikmetīgā deja.

Īpašo viesu godā - eksperimentālā džeza projekts KIRK no Varšavas, multiinstrumentālists avangarda mākslinieks no Sibīrijas Alexander Markvart un Hanna Silva - viena no ievērojamākajām mūsdienu Sound Poetry pārstāvēm Lielbritānijā. Vairākkārt godalgoto rakstnieci, teātra veidotāju un performanču mākslinieci The Times nosaucis par vienu no ambiciozākajiem un izklaidējošākajiem dzejniekiem valstī.

Programma: www.totaldobze.com



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja