Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Imanta Ziedoņa muzejs atklāj digitālo muzeja apmeklējumu e-Dzirnakmeņi

Turpmāk ikviens interesents varēs apmeklēt Imanta Ziedoņa muzeju Dzirnakmeņi attālināti. E-Dzirnakmeņu tūrē Ziedoņa mājas stāsti apkopotas dzejniekam Imantam Ziedonim un viņa sievai aktrisei Ausmai Kantānei būtiskās vērtības, ko manifestē abu kopīgi celtā un iekārtotā vasaras māja, tās interjers un tajā esošie priekšmeti, informēja muzeja pārstāvji.

E-Dzirnakmeņi pieejami Imanta Ziedoņa muzeja mājaslapā ziedonamuzejs.lv.

Attālinātais muzeja apmeklējums veidots nevis kā stāstu krājums par muzejā esošajiem priekšmetiem, bet gan kā alternatīvs veids, kā iepazīties ar to mantojumu, ko Latvijā atstājis Imants Ziedonis. Sešās vasaras mājas istabās izvietoti vairāk nekā divdesmit informatīvie punkti. Muzeja e-apmeklējumā var arī līdzdarboties, izpildot uzdevumus, kuru nolūks ir veicināt Imanta Ziedoņa vērtību un ideju turpināšanos katrā no tūres apmeklētājiem. Ne velti Murjāņu vasaras māju dēvē par Imanta Ziedoņa Rakstu 13. sējumu. Tā ir vieta, no kuras kā no bišu stropa vienkopus izlidojuši Imanta Ziedoņa padarītie darbi - gan literatūrā, gan blakus mākslas jomās, gan sabiedriskajā dzīvē un, protams, arī viņa vērtības. Viss mājā esošais sakņojas tautasdziesmās atrodamajā sistēmā: sevis kopšana, sabiedrības kopšana un idejas kopšana.

Murjāņu vasaras māja celta pagājušā gadsimta 70. gados. Sākot no idejas, beidzot ar pašas mājas būvniecību un iekārtošanu – it viss ir dzejnieka un viņa sievas rūpīgi iecerēts un izdomāts. Mājā nav nekā nejauša vai lieka. Kad vasaras māja nonāk Imanta Ziedoņa fonda Viegli īpašumā, kurš vēlāk dibina muzeju un veiksmīgi to akreditē, tā ir palikusi praktiski neskarta, saglabājot savu unikālo autentiskumu no laika, kad tajā mitinājies Ziedoņu pāris. "Projekta tehnisko darbus uzsākām jau pagājušajā gadā, un šobrīd ir brīnišķīgs laiks, lai šos e-Dzirnakmeņus padarītu pieejamus sabiedrībai. Digitālā muzeja apmeklējums atšķiras no apmeklējuma klātienē, atklājot ikvienam interesentam jaunas Imanta Ziedoņa personības šķautnes," stāsta Ziedoņa muzeja vadītāja Žanete Grende.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja