Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Izdots Marta Pujāta dzejas krājums bērniem Zenīts

Bērnu grāmatu izdevniecība Liels un mazs laiž klajā Marta Pujāta dzejoļu krājumu Zenīts ar Rūtas Briedes ilustrācijām. Grāmata adresēta pamatskolas vecuma bērniem.

Dzejnieks Marts Pujāts reiz mācījās Rīgas Doma kora skolā un dziedāja slavenajā zēnu korī, bet ilustratore Rūta Briede tolaik bija audzēkne Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā. Dzīvo skolas sajūtu dzejniekam un māksliniecei izdevies saķert aiz astes un nepazaudēt. Marta klasesbiedrs Jānis Šipkēvics dzejoļus pārvērta muzikālā izrādē Zenīts. Grāmatā nodrukāts arī kvadrātkods, kas aizved uz platformu spotify.com, lai lasītāji varētu arī noklausīties uzveduma Zenīts ieskaņojumu.

Marta Pujāta dzejoļu krājums ir emocionāls vēstījums par skolas gados pieredzēto, atgriešanās 90. gadu Rīgas Doma kora skolas mācību klasēs un gaiteņos, kur zēni brauc liftā, raksta diktātus, spēlē Super Mario un sapņo par jaunām botām. Leģendārā zēnu kora puikas, kuru ikdiena cieši savijusies ar mūziku, kuriem diktāts nozīmē ne tikai latviešu valodas, bet arī solfedžo stundas, gluži tāpat kā citi viņu vienaudži, ir augoši, dauzonīgi un jūtīgi bērni, un šo dzīvo skolas sajūtu izdevies precīzi un emocionāli fiksēt dzejniekam. Dzejoļos savijas 90. gadu reālijas, saglabātas subjektīvas bērnības iztēles ainas, arī ārpus klases un brīvdienu piedzīvojumi, neatkārtojamās skolas gadu draudzības klātbūtne un, protams, pieaugušā dzejnieka prasme to visu ietvert dzejas tēlos. Marta Pujāta dzejoļiem piemīt īpaša muzikalitāte, muzikāli argumentēta brīvība un neparedzamība.

Marts Pujāts (1982), kurš jau ilgāku laiku pazīstams un augsti novērtēts kā oriģināls dzejnieks ar individuālu, pārsteidzošu stilu, bērnu literatūrā debitēja ar dzejoļu krājumu Ej nu ej (2020) un par to 2021. gadā saņēma gan Latvijas literatūras gada balvu bērnu literatūras nominācijā, gan Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu.

Dzejoļu cikls Zenīts tapis sadarbībā ar viņa Doma kora skolas klasesbiedru Jāni Šipkēvicu, kurš komponējis dziesmu ciklu un veidojis muzikālu izrādi bērniem sadarbībā ar LNSO (režisors Viesturs Meikšāns, scenogrāfe Rūta Briede). Tajā skolaszēnu lomās iejutās pašreizējie Doma kora skolas audzēkņi. Izrāde lika smaidīt, izjust pārgalvīgu prieku un dāvināja spilgta piedzīvojuma sajūtu. Zenīts tika nominēts balvai Kilograms kultūras kategorijā Gada pārsteigums un Lielajai mūzikas balvai 2017 kā Gada uzvedums. Rūta Briede grāmatas ilustrācijas veidojusi, balstoties uz kopīgo pieredzi izrādes Zenīts scenogrāfijas tapšanā, savienojot to ar savu izcilo profesionalitāti grāmatu ilustrācijā un dizainā un atrodot tieši grāmatai kā medijam atbilstošu mākslas valodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja