Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Jāņa Akuratera muzejs aicina uz otro pasākumu ciklā Lasījumi verandā Jāņu noskaņās

Jāņa Akuratera muzejā Rīgā, Ojāra Vācieša ielā 6a, sestdien, 18. jūnijā, plkst. 14.00 notiks pasākumu cikla Lasījumi verandā otrā tikšanās, lai kopīgi Jāņu gaidīšanas noskaņās lasītu un pārrunātu Jāņa Akuratera stāstu Noklīdis krīvs.

Jaunā pasākuma cikla Lasījumi verandā otrajai sarunu pēcpusdienai izvēlēts Jāņa Akuratera stāsts – etīde Noklīdis krīvs. Šis darbs uzrakstīts 1908. gada ziemā, kad tā autors kā emigrants atradās Zviedrijā un Norvēģijā. Bet stāsts vēsta par Latviju, par vasaras dienu, kad "koki viskuplākās lapas sarieš kā zaļu smagu krepi", un tik īpašo vasaras nakti, "spiedīgu, siltu un zaļipelēkdzeltenu", kad "uguns dzirkstis lija, kā vieglas zvaigznes un apdzisa ar zemi satiekoties" un "viss bija pilns dūkoņas un skaņu, tuvu un tālu, tā kā kad zeme un gaiss dziedātu…". Stāstā Jānis Akuraters min, ka vārdi "Jāņu nakts" – "aizkustina dusošas jūtas kā smagu jūru". Var jau būt, ka viņam tas bija tik nozīmīgi, tādēļ, ka pats bija Jānis. Bet varbūt šajā mistērijā slēpjas vēl kas cits, uz ko viņš mēģina kopā ar sava stāsta – etīdes Noklīdis krīvs varoņiem atrast norādes un atbildes. Un vai pēc vairāk nekā 100 gadiem šīm atbildēm var piekrist mūsdienu lasītājs, būs iespēja noskaidrot otrajā tikšanās reizē Lasījumos verandā. Jāņa Akuratera stāsts rosina arī apcerēt, kā ir ar Jāņu atspoguļojumu latviešu literatūrā. Cik bagātīga vai nabadzīga ir šī tradīcija? Un kuri darbi un kādēļ ir mūsu pirmās asociācijas šai kontekstā?

Šovasar gaidāmas vēl citas šādas lasījumu un sarunu pēcpusdienās, kurās tiks pārrunāti gan mazāk zināmi Jāņa Akuratera, gan arī šodien mazāk daudzinātu Akuratera laikabiedru darbi. Pirmais cikla pasākums bija 28. maijā, kad Ukrainas notikumu kontekstā lasījumam bija izvēlēts Jāņa Akuratera stāsts Komunista galvaskauss.

Pēc lasījuma verandā varēs apmeklēt arī muzeju un iepazīties ar izstādi Kad vēl bija prieks… Preses ballei 100.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja