Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kino skries svētku maratonā

Lielās pašmāju kinobaudīšanas priekšnojautās vispirms sazinājāmies ar režisori Lailu Pakalniņu, kura Šveices pilsētā Nionā notiekošajā dokumentālo filmu festivālā Visions du Réel vada meistarklases, kā arī strādā vidēja garuma un īsmetrāžas dokumentālo filmu konkursa žūrijā (festivāla ietvaros Nionā, Lozannā un Ženēvā tika demonstrēta režisores filmu retrospekcija - sešpadsmit spēlfilmu un dokumentālo filmu). Iemesls prozaisks - filmu maratona programmā kinoteātrī Splendid Palace tiks pirmizrādīta jauna Lailas dokfilma Četrdesmit divi.

Vai tu esi vienkārši sportiska dzīvesveida propagandiste, vai tomēr abām tavām sporta filmām Sniegs un Četrdesmit divi ir kāds mākslinieciski tēlains virsuzdevums? Kāds tas ir?

Pilnīgi noteikti neesmu propagandiste. Es vienkārši taisu kino. Kad es pirmoreiz skrēju maratonu, es visapkārt redzēju filmu. Godīgi sakot, Sniegam, Četrdesmit divi un arī citām manām filmām mākslinieciski tēlainais virsuzdevums ir tapt par tādu filmu, kuras ideja (tēls) man neliek mieru. Man laikam nav misijas apziņas. Katrā ziņā tā mani nespiež.

Tad nosauc, lūdzu, vismaz trīs tēmas, kurām mūsu kino vajadzētu/nāktos pievērst uzmanību?

Mani kino vairāk interesē nevis - par ko, bet - kā. Es nedomāju, ka būtu jāapjēdz latviešu kino nepieciešamās tēmas. Manuprāt, filmas uzdevums nav dot informāciju, bet sajūtas un emocijas.

Par svētkiem. Vai šim latvju filmu maratonam ir kāda jēga (kāda?), vai arī tas ir paredzēts tikai lokālā kinopulciņa adrenalīna celšanai - redz, mēs esam, tātad eksistējam?

Ja tu runā par pasākumu 4. maijā, tad pilnīgi noteikti, jo tas nav orientēts uz "kinopulciņu", bet latviešu skatītāju. Domāju, ka ir tikai godīgi piedāvāt, piemēram, manas filmas noskatīties ne tikai Šveices, bet arī Latvijas skatītājam. Un tāpat citu latviešu režisoru filmas. Turklāt 4. maija pasākumā biļetes parasti vai nu nemaksā neko, vai ir ļoti lētas. Un tas ir ļoti labi, jo maksāt(ne)spēja tomēr ir būtisks šķērslis starp kino un diezgan lielu latviešu skatītāju daļu.

Iznāk, ka tomēr teicienam "veselā miesā - vesels gars" vajadzētu skanēt drīzāk "veselam garam - veselīgu miesu"?

Jā, protams. Miesa jau garu nerada, miesa ir tikai mājiņa garam.

Šķērsielas triloģija

Tātad - valsts svētkos, 4. maijā, jau devīto gadu pēc kārtas kinoteātrī Splendid Palace notiks Latvijas filmu maratons - bezmaksas kinosvētki visas dienas garumā kinoskatītājiem un profesionāļiem, kurus rīko Nacionālais kino centrs, bet finansiāli atbalsta Rīgas dome. Kinoprieku pieteikumā lasāms, ka "šāgada Latvijas filmu maratons tematiski piesaka 2014. gada norises, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, - Nacionālais kino centrs kultūras programmā piedalīsies ar projektu Priekšpilsētu kino, kas pievērš uzmanību Rīgas priekšpilsētām gan pagātnes kinoliecībās, gan tagadnes aktivitātēs. Šajā kontekstā īpaši simbolisks ir šāgada Latvijas filmu maratona centrālais notikums - Ivara Selecka dokumentālā triloģija par mazo Pārdaugavas Šķērsielu". Pirmā triloģijas daļa - filma Šķērsiela (1988) - ir viena no visvairāk titulētajām Latvijas dokumentālajām filmām un vienīgā, kas saņēmusi Eiropas Kinoakadēmijas (EKA) balvu Fēlikss (te jāatgādina, ka 2014. gadā EKA balvas pasniegšana notiks Rīgā). Pēc desmit gadiem Ivars Seleckis un filmas scenārija autors Tālivaldis Margēvičs atgriezās Šķērsielā un uzņēma turpinājumu - Jaunie laiki Šķērsielā (1999), abas filmas būs iespējams noskatīties Latvijas filmu maratona dienas seansos. Triloģijas trešā filma - Kapitālisms Šķērsielā (2013) - pirmizrādi piedzīvos Latvijas filmu maratonā 4. maijā.

Kinožurnāli pa nakti

Latvijas filmu pirmizrādes ir tradicionāla Latvijas filmu maratona sastāvdaļa, un arī šogad vairākas filmas pirmoreiz satiks skatītāju. Animācijas seansā Mazajā zālē plkst. 10.30 pirmizrādi piedzīvos Nila Skapāna jaunais darbs Kaķis maisā un Edmunda Jansona Kora turneja, Lielajā zālē seansā plkst. 20 Elīnas Eihmanes komiskās spēles īsfilmas Gūtenmorgens un Jāņi pirmizrāde, bet Mazajā zālē plkst. 14.30 plašākai publikai pirmoreiz tiks demonstrēta Lailas Pakalniņas jaunākā dokumentālā filma Četrdesmit divi - par Rīgas maratonu.

Vēl viena Latvijas filmu maratona tradīcija ir brīvdabas nakts seanss kinoteātra priekšpagalmā. Šogad programmā no plkst. 21.30 līdz 23.00 - atraktīva kaleidoskopiska montāža no padomju laika kinožurnālu sižetiem, kas atlasīti tēmas ietvaros un stāsta par Rīgu.

Latvijas filmu maratons šogad norisināsies arī Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Cēsīs, Jelgavā, Siguldā, Kuldīgā un Jēkabpilī. Latvijas filmu maratonu reģionos nolūkā dot iespēju skatītājiem arī ārpus Rīgas redzēt pašmāju filmas uz lielā ekrāna labā kvalitātē par pieejamu cenu sadarbībā ar Liepājas Kultūras pārvaldi, Nacionālo kinocentru un Kultūrkapitāla fondu organizē Anša Epnera studija AVE.

Lēmums Skype tiešraidē

Bet jau 5. maijā turpat Splendid Palace notiks Eiropas jauniešu filmu diena Rīgā (vienlaikus ar Kopenhāgenu, Erfurti, Izolu Slovēnijā, Londonu, Sofiju, Turīnu, Vroclavu un Maltas Valletu). Dienas garumā EKA jauniešu auditorijas žūrija darbosies vienlaikus deviņās Eiropas pilsētās, un tās virtuāli savienosies plkst. 21, kad katras pilsētas žūrija paziņos savu lēmumu Skype tiešraidē. Latviju šajā virtuālajā ceremonijā pārstāvēs režisora Jāņa Norda filmas Mammu, es tevi mīlu galvenie varoņi Kristofers Konovalovs un Matīss Livčāns. Vēl Eiropas jauniešu kinodienā auditorijai bez maksas tiks piedāvātas trīs lieliskas Eiropas filmas. Bet visiem skatītājiem - iespēja kļūt par Eiropas Kinoakadēmijas (EKA) jauniešu auditorijas žūrijas dalībniekiem un noteikt uzvarētāju.

Pēc katras filmas noskatīšanās skatītāji tiks aicināti iesaistīties diskusijā un pēc tās - balsot. Diskusiju vadīs mūziķis un TV3 raidījuma Kinomānija vadītājs Kaspars Zlidnis.

Filmu maratona programma

Lielā zāle

Plkst. 10.30 Sapņu komanda. Rež. A. Grauba 

Plkst. 13 Mammu, es tevi mīlu. Rež. J. Nords

Plkst. 15 Picas. Rež. L. Pakalniņa 

Plkst. 17 Kapitālisms Šķērsielā. Rež. I. Seleckis

Plkst. 20 Gūtenmorgens un Jāņi. Rež. E. Eihmane; Sēņotāji. Rež. I. Tontegode

Mazā zāle 

Plkst. 10.30 Animācijas filmu seanss bērniem

Plkst. 11.30 Šķērsiela (Rež. I. Seleckis)

Plkst. 13.30 Jaunie laiki Šķērsielā (rež. I. Seleckis)

Plkst. 15.30 Četrdesmit divi (Rež. L. Pakalniņa)

Plkst. 16.30 Pēdējā tempļa hronikas (Rež. D. Sīmanis)

Plkst. 18 Raganu mēnesis (Rež. U. Celma)

Plkst. 20 Cilvēki tur (Rež. A. Karapetjans) 

Plkst. 21.30; 23 - kinoteātra pagalmā - brīvdabas seanss. Padomju laika kinožurnāli 

Ieeja - bezmaksas

Plašāk: www.splendidpalace.lv; www.nfc.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja