Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Lasīt (citas) lapas Siguldā. Norisināsies pirmais Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivāls

"Festivāla sapnis – lasoša sabiedrība, kurā literatūra iekļaujas tikpat organiski kā sociālo tīklu lietošana vai videospēles," saka pirmā Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivāla ierosinātāja Dace Krecere-Vule

Gribas teikt, ka festivālā nav vājo posmu. Piedāvājam visaugstāko māksliniecisko kvalitāti – ar pārliecību par savu un domubiedru lolojumu uz pirmo Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivālu, kas notiks no 6. līdz 8. oktobrim, aicina Siguldas novada Kultūras centra literatūras projektu vadītāja Dace Krecere-Vule. Viņas ideja par šāda festivāla nepieciešamību kritusi auglīgā zemē, jo Sigulda pirms diviem gadiem pieteica savu kandidatūru dalībai UNESCO Radošo pilsētu tīklā un pretendē uz literatūras pilsētas statusu. Sigulda apzināti strādā pie tā, lai krāšņās rudens lapas un spieķītis nebūtu vienīgais, ar ko cilvēkiem pilsēta asociētos. Jaundzimušajiem šeit dāvina Bikibuku grāmatiņu, aicinot jaunos vecākus to saņemt bibliotēkā ar domu, ka viņi šeit atgriezīsies.

Siguldas novada radošā rezidence uzņem rakstniekus un ilustratorus, un dažādās vietās novadā regulāri notiek cikla Rīts ar literatūrzinātnieku pasākumi. Grāmatas Siguldā mēdz lasīt priekšā gan gaisa tramvajiņa brauciena laikā, gan Raiņa parkā, kur jau kādu mēnesi stāv Grāmatu skapis, kurā ir pieejama festivālā apspriežamo grāmatu kolekcija. Skapis parkā paliks arī pēc šī pasākuma. Festivāla centrs būs kultūras centrs Siguldas devons, bet tā norises aptvers visu pilsētvidi, piemēram, Brīvrunu projekts notiks Raiņa parka skeitparkā.

 

Nodarbe savam priekam

Festivāla lielā virsjēga ir ne tikai sarīkot košus lasīšanas svētkus triju dienu garumā – nav šaubu, ka tie, ņemot vērā mākslinieciski augstvērtīgo piedāvājumu un ieguldītos pūliņus, būs izdevušies –, bet arī mēģināt bērniem un pusaudžiem piešķilt ideju, ka lasīšana var būt personīgs vaļasprieks ārpus skolas un vecāku vai bibliotekāru ierosinātajiem pasākumiem. Kaut kas, kas aizrauj pašu. Festivāla rīkotāji, protams, nav tik naivi, lai domātu, ka bērni un pusaudži prāto par lasīšanu kā nodarbi, kas papildinās viņu vārdu krājumu vai attīstīs domāšanas dziļumu, vai radīs labākas izredzes studiju konkurencē un vēlāk – darba tirgū, lai arī objektīvi tieši tā tas darbojas. Šajā vecumā grāmata ir vai nu interesanta, vai – garlaicīga, un punkts. Tāpēc festivāla kuratoru komanda programmā akcentē personīgi izjustu prieku un gandarījumu.

Fakti diemžēl atklāj citu realitāti. Siguldas novada Kultūras centra veiktā aptauja rāda, ka ļoti, ļoti mazs procents bērnu un jauniešu lasīšanu uzskata par piemērotu nodarbošanos brīvajā laikā. Savukārt starptautiskā lasītprasmes novērtēšanas pētījuma PIRLS 2021 rezultāti liecina, ka sešu procentu ceturtklasnieku lasīšanas līmenis nesasniedz zemāko pakāpi.

"Festivāls, manuprāt, ir fundamentāla vērtība, ilglaicīgs spēlētājs ar ļoti daudz iespējām mainīt sabiedrību un izdarīt labas lietas," uzskata Dace Krecere-Vule. Rūpīgi izpētījusi radniecīgu Eiropas literatūras festivālu pieredzi, viņa sapratusi, ka Siguldai, kas sevi jau iepriekš pozicionējusi kā ģimenēm draudzīgu pilsētu, pietrūkst tieši viena aizraujoša bērnu un jauniešu literatūras festivāla. "Ļoti, ļoti ilgs laiks pagāja, kamēr izdomājām, kā festivālu padarīt pieejamu ne tikai ģimenēm – kā izveidot programmu, kas noderētu arī skolotājiem un kas uz festivālu aicinātu skolēnus," uzsver galvenā kuratore. 6. oktobrī pirms publiskajiem pasākumiem notiks īpaša Skolu diena

 

Dažādot "ēdienkarti"

Festivāla daudzveidīgā programma piedāvās tikšanās un darbnīcas ar autoriem un ilustratoriem no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Norvēģijas, ilustrāciju izstādes, teātra izrādes, multimediju notikumus un citus pasākumus. Rūdīti profesionāļi, kas jau gadiem gan literatūrā, gan teātrī strādā ar bērnu un jauniešu auditoriju, ir rūpīgi izvēlējušies festivāla notikumus katrai bērnu un jauniešu vecuma grupai, piemeklējot atbilstošāko saturu un formu.

Dace Krecere-Vule min, ka aptaujā visvairāk pārsteigusi vienveidība skolēnu brīvprātīgi izvēlēto grāmatu un žanru klāstā, kā arī gandrīz vai oriģinālliteratūras neesamība. Šo tendenci kuratore salīdzina ar tādas pārtikas lietošanu, kas remdē izsalkumu, bet nenodrošina visas organismam nepieciešamās barības vielas.

Programmu sagatavojuši izdevniecības Liels un mazs vadītāja Alīse Nīgale, ilustratore, bērnu grāmatu autore Rūta Briede, režisors Jānis Znotiņš un radošo industriju uzņēmums Story Hub. Festivālu organizē kultūras centrs Siguldas devons un Siguldas novada pašvaldība.

 

Priekšā lasīšanas rituāls 

Siguldas bērnu un jauniešu lasīšanas festivālā būs četras programmas – autorprogramma, ilustrāciju, teātra un multimediju programma. Autorprogrammas veidotāja Alīse Nīgale uzsver, ka festivāla rīkotāji meklējuši punktus, kuros šīs programmas varētu radoši pārklāties. Piemēram, teātra režisors Jānis Znotiņš radījis jaundarbu, iedvesmojoties no bērnu iemīļotajiem komiksiem. Publikas iesaiste garantēta! "Gribējām, lai būtu žanru daudzveidība. Tāpēc ir gan proza, gan dzeja, gan bilžu grāmatas, gan komiksi. Esam uzaicinājuši autorus, kurus uzskatām par interesantiem tuvajos kaimiņos. Skatījāmies arī, lai plaši būtu pārstāvētas mūsu izdevniecības ar šo autoru izdotajiem darbiem," viesautoru atlases principu raksturo Alīse Nīgale. Vēl viena ideja, ko festivāls vēlas iedzīvināt, ir priekšā lasīšana. "Tas ir fakts, ka visās ģimenēs nepiekopj priekšā lasīšanu kā ikdienas rituālu. Tas ir brīdis, kad bērns mierīgi var atpūsties un paklausīties, kā viņam lasa priekšā, un tādējādi ieinteresēt viņu par grāmatu, lai vēlāk viņš varbūt turpinātu lasītu pats," kuratore iztēlojas ideālo scenāriju.

 

Visi skaitās

Mazākos lasītājus festivālā iepriecinās starptautisku atzinību guvušās mākslinieces Anetes Meleces ilustrāciju izstāde, kas Latvijā notiek pirmo reizi, orientēšanās spēle Paslēptuves ar norvēģu autores Kristinas Rūšiftes grāmatas Visi skaitās tēliem, Latvijas Nacionālās bibliotēkas atbalsta biedrības izstāde Vai grāmatai ir knābis?, bērnu iemīļotā izrāde Bruņinieks, kuram sāpēja zobi, Latvijas Nacionālās bibliotēkas stāstu puzles darbnīca ar rakstnieci Luīzi Pastori un citi notikumi.

Sākumskolas vecuma bērni varēs iesaistīties Kaķu darbnīcā kopā ar dzejnieci Inesi Zanderi, meklēt iedvesmu stāstiem kopā ar igauņu rakstnieci Rēli Reinausu, darināt maskas mūsdienu mītiskajiem tēliem kopā ar lietuviešu rakstnieci Kotrīnu Zīli.

Pusaudžiem un vispār jebkuram laba teātra cienītājam nevajadzētu palaist garām pēdējo iespēju redzēt godalgoto Kristas Burānes un jauno dzejnieku kopdarbu izrādi Netikumīgie, Lotes Vilmas Vītiņas darbnīcu, Brīvrunu projektu, kā arī īpaši pusaudžu auditorijai izraudzīto nepublicēto darbu lasījumus – autoru vidū Nils Sakss Konstantinovs, Luīze Pastore, Rasa Bugavičute-Pēce un Anna Belkovska.

Festivāls piedāvās arī Kristīnes Brīniņas mudžizrādi visai ģimenei Visi skaitās pēc Kristinas Rūšiftes grāmatas motīviem (izrāde tapusi sadarbībā ar Valmieras vasaras teātra festivālu) un multimediju notikumus. Kā īpašs notikums visai ģimenei atzīmējama igauņu izcelsmes zviedru mākslinieces Ilonas Vīklandes izstāde. Pirmo reizi Latvijā būs aplūkojami viņas darbi no Astridas Lindgrēnas grāmatām, ar kurām uzauguši tik daudzi Latvijas bērni un viņu vecāki.

Festivālā varēs iepazīt arī Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas biedru jaunākās grāmatas, tikties ar to autoriem, kā arī tās iegādāties.

Biļetes uz teātra izrādēm, kā arī brīvbiļetes uz autoru darbnīcām: bilesuparadize.lv.

Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivālam var sekot līdzi sociālo tīklu vietnēs Facebook un Instagram.

Pilna programma: siguldasfestivals.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja