Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latviešu valodā izdots itāļu filozofa Džordžo Agambena eseju krājums

Nozīmīgu estētikas, vizuālās mākslas un kultūras teorijas sacerējumu tulkojumu sērijā iznākusi jauna grāmata latviešu valodā - itāļu filozofa Džordžo Agambena eseju krājums Esejas, informēja izdevēji.

Eseju krājuma atvēršana norisināsies piektdien, 11. septembrī, plkst. 18, festivāla Survival Kit ietvaros, Tērbatas ielā 75. Pasākumā apmeklētāji varēs tikties ar grāmatas veidotājiem un noklausīties sarunu Kas ir laikmetīgs?

Sarunu par filozofu Džordžo Agambenu un viņa skatījumu moderēs filozofs Igors Gubenko, tajā piedalīsies Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Komunikācijas studiju katedras asociētā profesore Ilva Skulte, filozofs un Latvijas Universitātes (LU) Vēstures un filozofijas fakultātes profesors Igors Šuvajevs un grāmatas tulkotāji.

Džordžo Agambens (dz. 1942. gadā) ir viens no ietekmīgākajiem mūsdienu Eiropas filozofiem un radikālās politikas teorētiķiem. Agambens 1965. gadā ieguva doktora grādu jurisprudencē un filozofijā Romas universitātē. 1966. un 1968. gadā piedalās Martina Heidegera semināros, kas veltīti Hērakleitam un Hēgelim, kas viņu motivē pilnībā pievērsties filozofijai. Agambena darbu centrālais fokuss ir valodas un reprezentācijas, vēstures un temporalitātes, likuma spēka, izrādes politikas un cilvēces ētosa jautājumi.

Jaunizdotajā eseju krājumā iekļautas astoņas autora esejas: Kas ir laikmetīgais? (2009), Kas ir dispozitīvs? (2006), Kas ir radīšanas akts? (2017), Mākslas darba arheoloģija (2017), Attēls un klusums (2012), Profanācijas slavinājums (2005), Nepiesavināmais (2017) un Visskaistākās sešas minūtes kino vēsturē (2005).

Tulkojumu no itāļu un angļu valodas veikuši Alekseja Ribakova vārdā nosauktās soterioloģijas biedrības politiskās teoloģijas pulciņš, izdevuma redaktors Dens Dimiņš, zinātniskais redaktors Aivars Vaivods, korektore Ildze Jurkāne, savukārt izdevuma pēcvārdu sarakstījis Rinalds Zembahs. Grāmatas maketu veidojis Ints Vikmanis, sērijas māksliniece - Anna Aizsilniece.

Latvijas Laikmetīgā mākslas centra tulkojumu sērija sākta veidot 2005. gadā, un tās mērķis ir radīt pieejamus pasaulē zīmīgus sacerējumus arī latviešu valodā. Šobrīd sēriju veido jau 15 autoru darbu tulkojumi: Valters Benjamins Iluminācijas (izpārdots), Volfgangs Velšs Estētikas robežceļi, Rolāns Barts Camera lucida. Piezīme par fotogrāfiju, Sēru dienasgrāmata Moriss Merlo-Pontī Acs un gars, Žans Fransuā Liotārs Postmodernais stāvoklis. Pārskats par zināšanām, Sūzena Sontāga Par fotogrāfiju (izpārdots), Teodors Adorno un Mihails Horkheimers Apgaismības dialektika, Nikolā Burjo Attiecību estētika, Boriss Groiss Komunisms. Post Scriptum un Mākslas spēks, Mišels Fuko Šī nav pīpe, Gijs Debors Izrādes sabiedrība, Valters Benjamins Maskavas dienasgrāmatas un Žaks Ransjērs Attēlu liktenis.

Patlaban sagatavošanā ir Krisa Krausa Es mīlu Diku. Turpmākajos gados sērijā tiks iekļauti darbi, kas veltīti feminisma, posthumānisma, postkoloniālisma un postsociālisma tēmām.

Džordžo Agambena krājumu Esejas un pārējās tulkojumu sērijas grāmatas var iegādāties Latvijas Laikmetīgā mākslas centra birojā Alberta ielā 13, internetveikalā www.lcca.lv, no 11. septembra līdz 4. oktobrim festivāla Survival Kit 11 norises vietā Tērbatas ielā 75, kā arī Jānis Roze grāmatnīcās un veikalā Mr Page.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) ir viena no vadošajām nevalstiskajām institūcijām, kas veicina un atbalsta Latvijas laikmetīgās mākslas attīstību. Īstenojot starptautiska un nacionāla mēroga mākslas notikumus, LLMC mērķis ir izglītot un iesaistīt Latvijas sabiedrību kultūras daudzveidības, iekļaujošas sabiedrības veidošanā un vairot kritiskas domas nozīmes izpratni. Institūcija nodarbojas ar pētniecību, jaunu darbu producēšanu un laikmetīgās mākslas arhīva veidošanu un uzturēšanu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paula Jansone

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra komunikācijas vadītāja

[email protected]

+371 26178073

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja