Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +17 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Literatūras žurnāls Strāva izziņo labdarības dzejas tālruni un aicina uz lasījumiem Rīgas zoodārzā

Klajā nākot literatūras žurnāla Strāva 11. numuram, kas veltīts tēmai Dzīvnieki, redakcija izsludina labdarības akciju, kurā no 1. jūlija līdz 31. augustam iespējams klausīties numura autoru dzejas lasījumus pa telefonu. Numura atklāšanas pasākums notiks 13. jūlijā Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā

Zvanot uz tālruni (+371) 90006888, tiek ziedoti 1,42 eiro biedrībai Dzīvnieku brīvība. Katrs zvans ir iespēja noklausīties kādu no dzejoļiem, kas nodrukāti Strāvas 11. numura dzejas ciklā Bestiārijs Latvija, kurā apvienojas septiņi atzīti mūsdienu latviešu dzejnieki, katram izvēloties kādu dzīvnieku, par kuru domāt dzejas valodā. Numura galvenais redaktors Ivars Šteinbergs vēsta: "Dzeja pa telefonu ir 20. gadsimta literatūras un performanču vēstures būtiska daļa, un šo tradīciju ir vērts turpināt 21. gadsimtā. Mūsu akcija apvieno spožus autorus, kas ierunājuši savus oriģināltekstus, taču, zvanot uz akcijas telefona numuru, jūs gūsiet ne tikai iespēju baudīt aktuālu literatūru un ieskatīties Strāvas jaunākajā numurā, bet arī ziedosiet nelielu summu Dzīvnieku brīvībai.” 

Strāvas 11. numura atklāšanas svētki, kurā uzstāsies numura autori, norisināsies 13. jūlijā Rīgas Zooloģiskajā dārzā – nesen uzbūvētā Vides izglītības centra Zinarium telpās, pasākuma sākums plkst. 15.00. “Šajā dienā sastopas Rīga ZOO ilglaicīgā misija – izglītot katru apmeklētāju par dabas saglabāšanas nozīmību – un jaunā identitāte kā kultūrvietai, kuru attīstām ar katru jaunu uzņemto kultūras pasākumu,” stāsta Anete Bilzēna, Rīga ZOO valdes locekle. Apmeklējot Strāvas atklāšanas pasākumu, ir jāiegādājas Rīga ZOO ieejas biļete.

Strāvas 11. numurā lasāms fragments no izcilās modernisma rakstnieces Virdžīnijas Vulfas grāmatas Flašs Ievas Melgalves tulkojumā, lasāmi fragmenti no 16. gadsimta humānista Daniela Hermaņa poēmas Baisais dzemdējums Lauras Kreigeres-Liepiņas tulkojumā un Ojāra Lāma atdzejojumā, kritiķe Anda Baklāne numuram izstrādājusi rakstu par dzīvniekiem veltītajām metaforām latviešu dzejā, numurs piedāvā arī ieskatu drīzumā gaidāmajā pētnieces Daces Bulas monogrāfijā par Regīnas Ezeras zooprozu. Līdzās laikmetīgai latviešu dzejai un prozai, numurā lasāmi arī augstas kvalitātes tulkojumi, visam kopā veidojot tematiski vienotu veselumu.

Žurnālu Strāva iespējams iegādāties grāmatnīcās Jānis Roze, grāmatnīcās Robert’s Books, Bolderāja, Neputns, kā arī – apmeklējot mājaslapu lidzstrava.com vai abonējot Latvijas Pastā.

"Uztvert dzīvniekus ne kā "dzīvniekus", bet kā dzīvos citus, kā atšķirīgas temporalitātes, nozīmē spert soli pretī tam, ko varētu dēvēt par ekoloģisku apzinātību. Atzīt, dziļi atzīt, ka eksistē būtnes, kas neesi tu un ar kurām tu līdzāspastāvi, ir mērķis, uz kuru skubina gan dzīvnieku studiju pētnieki, gan ikviens, kas vēlas, mēģina vai mācās saprast, ko 21. gadsimta trešajā desmitgadē nozīmē būt labam cilvēkam," redaktora slejā rakta Ivars Šteinbergs. Numura ilustrāciju autore – Simona Šūmane, dizains – Anete Krūmiņa. Kā rakstījusi literatūras kritiķe Anda Baklāne, Normunda Naumaņa vārdā nosauktās Gada balvas mākslas kritikā laureāte, literatūras žurnāls Strāva ir “nopietns pieteikums literārā procesa bagātināšanai un analītiskai, kompetentai pieejai”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja