Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Luīzes Pastores grāmata Laimes bērni Boloņas bērnu grāmatu tirgū saņem prestižu balvu

22. februārī paziņoti Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu tirgus balvas Bologna Ragazzi Award jeb BRAW laureāti. Balvu New Horizons (Jaunie apvāršņi), ko žūrija katru gadu piešķir īpaši novatoriskai bērnu grāmatai, šogad saņem bērnu grāmatu izdevniecībā Liels un mazs izdotā Luīzes Pastores grāmata Laimes bērni ar Evijas Pintānes ilustrācijām. Grāmatas dizaina autors ir Artis Briedis.

Izdevēji norāda, ka BRAW ir viena no starptautiski visplašāk zināmajām balvām bērnu grāmatniecības jomā, to 1966. gadā iedibināja Boloņas bērnu grāmatu tirgus, lai katru gadu, apbalvojot grāmatas 5 pamatkategorijās – daiļliteratūra, izziņas grāmatas, komiksi, Opera Prima par debiju un New Horizons par īpaši novatorisku grāmatu – izceltu izdevēju un autoru radošo sniegumu grāmatu dizaina, ilustrāciju un poligrāfiskā veidola ziņā, kā arī spējā uzrunāt jaunos lasītājus. Katru gadu balvai ir arī viena vai vairākas īpašās kategorijas, šogad tā ir dzeja. 2022. gadā BRAW balvai tika iesniegtas 2215 grāmatas no 62 pasaules valstīm.

"Esam ļoti gandarīti, ka BRAW žūrija pamanījusi un izcēlusi tieši Luīzes Pastores Laimes bērnus – grāmatu, kurā vienotā veselumā savijies izcils autores, ilustratores, redaktoru un dizainera darbs. Šķiet, ka, strādājot pie šīs grāmatas, arī paši esam sekojuši Laimes zelta likumiem. "Vienmēr uzticies savai nojautai" un "Reizēm, lai kaut kur nokļūtu, ir jāapstājas. Ieelpo. Izelpo. Nesteidzies. Tavas domas tevi aizvedīs pa pareizo ceļu," saka Liels un mazs direktore Alīse Nīgale, kura atzīst, ka BRAW balva noteikti ir bijis viens no izdevinecības mērķiem un nozīmē pastiprinātu uzmanību starptautiskajā bērnu grāmatu izdevēju vidē, kas gan izdevniecībai Liels un mazs, gan grāmatas autoriem paver tālākas sadarbības un panākumu iespējas.

BRAW balvas tiks pasniegta 21. marta vakarā, kad tiks nosaukti arī balvas Gada labākais bērnu grāmatu izdevējs laureāti. Šī ir jau piektā reize pēc kārtas, kad Liels un mazs tiek nominēts prestižajai balvai Gada labākais bērnu grāmatu izdevējs Eiropā, kuru piešķir, izceļot izdevēju augsto profesionalitāti, ar kādu tie īsteno inovatīvus un intelektuāli augstvērtīgus bērnu grāmatu projektus. Ar Liels un mazs par labākā Eiropas bērnu grāmatu izdevēja titulu sacenšas divi izdevēji no Francijas, kā arī izdevēji no Krievijas un Polijas. Par nominētajām izdevniecībām balso Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu tirgus reģistrētie dalībnieki. 

Grāmata Laimes bērni turpmāk vienmēr atradīsies arī  Boloņas bibliotēkā Salaborsa, kur pieejama visu BRAW godalgoto grāmatu kolekcija. 

Luīze Pastore savam apjomīgajam prozas darbam izvēlējusies zīmīgu apakšvirsrakstu: pēc patiesiem notikumiem izdomāts stāsts. Grāmatas pamatā ir leģendārā latviešu ceļotāja un pētnieka Aleksandra Laimes (1911-1994) biogrāfijas fakti, bet stāsta galvenie varoņi ir bērni – Ilze, iesaukta par Krītiņu, un viņas jaunākais brālītis, kā arī zviedru žurnāliste Līse, kas ieradusies, lai atklātu un aprakstītu Laimes noslēpumus. 

Grāmatas izdošanu atbalstīja Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Valsts kultūrkapitāla fonds mērķprogrammā Kultūrelpa.

Attīstīt bērniem domāto latviešu oriģinālliteratūru un ilustrāciju, tostarp bilžu grāmatas, ir viens no bērnu grāmatu izdevniecības Liels un mazs pamatuzdevumiem, un tajā pats galvenais ir būt aktīvam spēkam, kas rosina un stimulē jaunu darbu tapšanu, ietekmē procesu.

Kopš 2014. gada veiksmīgi attīstās arī Liels un mazs izdoto grāmatu tulkošana un izdošana pasaulē – noslēgti vairāk kā 90 līgumi par 36 nosaukumu tulkošanu un izdošanu 25 pasaules valodās. 

Visus BRAW balvas laureātus var uzzināt šeit.

Ar izdevniecības Liels un mazs grāmatām var iepazīties mājaslapā lielsmazs.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja