Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Māris Bērziņš: Izmetīšu loku

Māra Bērziņa romāna Svina garša fragments – izlasē Best European Fiction

Latviešu rakstnieka Māra Bērziņa romāns Svina garša (Dienas grāmata, 2015), kas tapis Latvijas vēstures romānu sērijā Mēs. Latvija, XX gadsimts, ir iekļauts 2017. gada labākās Eiropas prozas antoloģijā, raksta vietne Latvian Literature. Pašam rakstniekam tas īsti pārsteigums vairs nav, jo iepriecinošo faktu uzzinājis jau pagājušogad pavasarī.

Best European Fiction/Labākā Eiropas daiļliteratūra ik gadu apkopo Eiropas autoru stāstus un romānu fragmentus, kopš 2010. gada to izdod apgāds Dalkey Archive Press (ASV), viens no lielākajiem angļu valodā tulkoto darbu izdevējiem. "Šajā – astotajā – sērijas izdevumā antoloģija turpina rūpīgi atklāt labāko no rakstniecības, kas norisinās viscaur kontinentam – no Īrijas līdz Austrumeiropai," rakstīts prozas izlases anotācijā.

Šogad romāns Svina garša piedzīvoja dramatizējumu un tika uzvests uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves Valtera Sīļa režijā. Par šo romānu rakstnieks saņēmis Dzintara Soduma balvu, Baltijas Asamblejas (BA) balvu literatūrā, Rīgas domes atzinības rakstu, kā arī ir 2015. gada Pavasara balsojuma uzvarētājs LSM mediju balvā Kilograms kultūras.

Māris Bērziņš varējis izvēlēties, kuru fragmentu vēlas redzēt publicētu Eiropas labākās prozas izlasē. Viņš izvēlējies dramaturģiski noapaļotu, uz spējiem kontrastiem balstītu epizodi, kurā Matīss ar Tamāru gatavojas doties uz operu un atgriezušies piedzīvo šoku, ka biedri un draugi aizvesti, atrod dārzā nošauto Borisu. Izdevniecībā Dalkey Archive Press Margitas Gailītis tulkojumā atrodas arī romāna pilnā versija. Redaktoru lēmums vēl gan nav zināms. Pagājušogad, 2016. gadā, Dalkey Archive Press izdeva Māras Zālītes romānu Pieci pirksti. Māris Bērziņš Dienai pastāsta, ka par romānu Svina garša ieinteresējusies arī tulkotāja no Vīnes, atrasts jau izdevējs. 

Šis nav pirmais gadījums, ka kāds rakstnieka darbs nonāk prestižajā, ASV izdotajā, izdevniecības Dalkey Archive Press veidotajā antoloģijā. 2010. gada antoloģijā Best European Fiction 2010 tika iekļauts rakstnieces Ingas Ābeles stāstu krājuma Kamenes un skudras titulstāsts. 2011. gada antoloģijā ir ietverts Noras Ikstenas stāsts Elzas Kugas vecuma neprāts. 2013. gadā antoloģijā no Latvijas literatūras izvēlēts Gundegas Repšes stāsts Cik svarīgi būt Ernestam no stāstu krājuma Stāsti par mācekļiem. 2014. gada izlasē – Ingas Žoludes stāsts Netīrā veļa, 2015. gadā – fragments no Kristīnes Ulbergas romāna Zaļā vārna, 2016. gada antoloģijā – Māras Zālītes romāna Pieci pirksti fragments Majors un konfekte.

Vaicāts par 2017. gada plāniem, Māris Bērziņš saka: "Man nekad nav lielu plānu." Tomēr savu radošo rutīnu rakstnieks ir iecerējis pamainīt. "Izmetīšu loku," rakstnieks ir piekritis uzaicinājumam rakstīt scenāriju Latvijas Televīzijas izsludinātajam Simtgades seriāla konkursam. Apstiprinājuma gadījumā tas nozīmētu darbu komandā – vajadzību gan satikties ar cilvēkiem, gan, iespējams, – arī radoši pastrīdēties. Iecerētā seriāla scenārija laika rāmis – apmēram no XX gadsimta 19. gada līdz 70./80. gadiem. "Ar dažām beigu epizodēm es gribētu iesniegties pat mūsdienās," atklāj Māris Bērziņš un sola neatmest ar roku arī prozai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja