Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Muzeju naktī memoriālajos muzejos – dzejas lasījumi, intervijas, stāstījumi

Muzeju naktī, 15. maijā, no plkst. 19 Memoriālo muzeju apvienības Facebook lapā tiešsaistē notiks pasākums Robežas! Robežas... Robežas? Trīsarpus stundu garumā interesenti aicināti klausīties dzejas lasījumus, intervijas, stāstījumus un pat piedalīties izglītojošā nodarbībā, lai uzzinātu par robežām Jāņa Akuratera, Aspazijas, Krišjāņa Barona, Rūdolfa Blaumaņa, Raiņa, Jaņa Rozentāla, Andreja Upīša un Ojāra Vācieša dzīvē un daiļradē, informēja Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Grudule.

Kamēr apmeklētājiem atvērtas vien muzeju brīvdabas teritorijas, Memoriālo muzeju apvienības muzeji – Jāņa Akuratera muzejs, Krišjāņa Barona muzejs, Raiņa muzejs Jasmuiža, Raiņa muzejs Tadenava, Raiņa un Aspazijas māja, Raiņa un Aspazijas vasarnīca, Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs, Andreja Upīša memoriālais muzejs un Ojāra Vācieša muzejs – šī gada Muzeju naktī piedāvās to izbaudīt tiešsaistē. Tiešsaistes pasākums Robežas! Robežas... Robežas? ietvers gan dzejas lasījumus, gan intervijas, stāstījumus, prezentācijas un pat izglītojošu nodarbību. Programma vēstīs par izcilu personībām, likteņiem un radošo darbību no pieciem skatupunktiem: Robežzīmes, Robežu šķērsošana, Robežnieki, Dzīves vārtos, Viņpus robežām.

Programmas daļā Robežzīmes būs vēstījums par Raiņa pseidonīma rašanās dažādiem variantiem, starp kuriem ir arī stāsts par ceļa stabiņu “Rainis”. Skanēs arī Raiņa dzeja latgaliešu valodā Valentīna Lukaševiča, Annas Rancānes un Oskara Orlova (Raibīs) izpildījumā. Savukārt par Krišjāņa Barona savulaik ieraudzīto un piefiksēto ceļojumā cauri Latvijai būs iespējams uzzināt izglītojošā programmā Tēvzemes aprakstīšana.

Robežu šķērsošanā izskanēs stāsti par Jāņa Akuratera un Andreja Upīša piedzīvoto, šķērsojot cariskās Krievijas un Latvijas robežas. Savukārt par kādu interesantu materiālu, kas glabājas muzeju kolekcijās, varēs uzzināt performancē, kurā Andrejs Upīts satiks Krišjāni Baronu.

Tiešsaistes pasākuma sadaļā Robežnieki būs gan Latvijas PEN lasījumi, gan arī stāsti par Andreja Upīša daiļradi un paralēlēm ar baltkrievu rakstnieka Jankas Kupalas dzīvi un darbiem. Iecerēta arī virtuāla tikšanās ar Jankas Kupalas muzeja speciālistiem. Sadaļas nosaukums ir aizgūts no Andreja Upīša piecu romānu cikla Robežnieki, kur rakstnieks tēlojis divu brāļu Robežnieku – Jāņa un Mārtiņa – likteņus, un reizē arī sniedzis savas paaudzes portretējumu episkā izvērsumā.

Programmas sadaļas Dzīves vārtos nosaukums patapināts no Jāņa Akuratera stāsta un 1933. gadā izdotā stāstu krājuma nosaukuma. Šajā sadaļā vairāki vēstījumi skars Raiņa un Aspazijas dzīvi un daiļradi dažādu robežu kontekstos. Būs iespēja arī uzzināt par Rūdolfa Blaumaņa skatījumu par tēmu "vienatne un sabiedrība".

Vakara izskaņas sadaļa Viņpus robežām vēstīs par Raiņa, Aspazijas, Jaņa Rozentāla un Ojāra Vācieša daiļradi, kad kādas robežas tiek pārkāptas, kādas atceltas un kādas izzūd it kā pašas no sevis. Programmu noslēgs intervija ar Raimondu Paulu un Andri Keišu par viņu kopīgi veidoto jauno programmu, kā arī saruna ar Reini Suhanovu par viņa pārdomām, iekārtojot Ojāram Vācietim veltīto ekspozīciju Starp dzejoļiem.  

Līdzās pasākumiem tiešsaistē, Krišjāņa Barona muzejs, Raiņa un Aspazijas vasarnīca, Raiņa muzejs Jasmuiža un Ojāra Vācieša muzejs apmeklētājus gaidīs muzeju brīvdabas teritorijā.

Krišjāņa Barona muzejs interesentus gaidīs Vērmanes dārzā, kur notiks fotoorientēšanās. Raiņa un Aspazijas vasarnīca (Jūrmala, Jāņa Pliekšāna ielā 5/7) aicinās viesoties muzeja dārzā, aplūkot ekspresizstādi Pirms robežu pārkāpšanas: 1929 un piedalīties Muzeju nakts spēlē Saules atslēdziņu meklējot. Raiņa muzejs Jasmuiža (Aizkalne, Preiļu novads) piedāvās aplūkot fotoizstādi Raiņa dzejolis fotogrāfijā un piedalīties fotokonkursā Jasmuižas brīvdabas teritorijā. Savukārt Ojāra Vācieša muzejs (Rīga, Ojāra Vācieša iela 19) aicinās nesteidzīgi lasīt Ojāra Vācieša dzeju un ieklausīties dzejnieka balss ierakstos muzeja dārzā.

Memoriālo muzeju apvienības tiešsaistes pasākums būs vērojams apvienības Facebook lapā, kā arī katra muzeja individuālajā Facebook lapā.

 

Programma

19.00–19.10 Atklāšana. Memoriālo muzeju apvienības direktores Ritas Meinertes uzruna.

19.10–20.00 Robežzīmes

·      Ceļa stabiņš RAINIS. Solvita Kleinarte.

·      Raiņa jaunības dzeju un savu dzeju latgaliešu valodā lasa Valentīns Lukaševičs, Anna Rancāne un Oskars Orlovs (Raibīs).

·      Mūsu tēvzemes aprakstīšana. Krišjāņa Barona muzeja izglītojoša programma.

20.15–20.45 Robežu šķērsošana

·      Kā aizbēgt no cariskās Krievijas. Jāņa Akuratera stāsts. Maira Valtere, Rutas Cimdiņa.

·      Andrejs Upīts – robežu pārkāpējs. Arnis Koroševskis.

·      Krišjānis Barons satiek Andreju Upīti. Performance.

20.45–21.30 Robežnieki

·      Andreja Upīša Robežnieki. Arnis Koroševskis.

·      Latvijas PEN lasījumi. Vada Aivars Eipurs.

Jāņa Akuratera un Aspazijas dzejoļus latviešu un angļu valodā lasa Ieva Lešinska.

Jurija Mamlejeva stāstu Cīnītājs par laimi lasa Ilmārs Šlāpins.

Savu dzejoli šis tas par dievu lasa Inga Gaile.

·      Janka Kupala un Andrejs Upīts. Ilze Andresone.

21.30–22.50 Dzīves vārtos

·      Dzīves vārtos – Jāņa Akuratera stāsts. Aivars Eipurs.

·      Dzīvības sākuma robeža. Raiņa dzimšanas un bērnības tēma. Agnese Timofejeva.

·      Vēl viena Raiņa (un Aspazijas?) tulkotās bērnu dzejas grāmata? Jānis Zālītis.

·      Diena / nakts, dzīvība / nāve… Raiņa un Aspazijas vasarnīcas Robežu stāsts

·      Sabiedrība un vienatne. Rūdolfs Blaumanis. Maija Ārena.

22.50–23.45 Viņpus robežām

·      Rainis un Aspazija viņpus robežām. Raimonds Ķirķis.

·      Māksla, revolūcija un karš. Janis Rozentāls un laikmetu robežas. Dace Vosa.

·      Bezrobežu Vācietis. Intervijas ar aktieri Andri Keišu, komponistu Raimondu Paulu, scenogrāfu Reini Suhanovu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja