Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Novembrī LTV1 - dokumentālo īsfilmu cikla Latvijas kods jaunās filmas

Jau otro gadu pēc kārtas Valsts svētkos Latvijas Televīzija (LTV) sadarbībā ar Valsts Kultūrkapitāla fondu un Nacionālo kino centru piedāvā iespēju novērtēt jaunākās īsfilmas, kas tapušas filmu konkursā Latvijas kods. Filmu pirmizrādes LTV1 ēterā būs skatāmas no 10. līdz 18. novembrim un 22. novembrī, informēja LTV pārstāve Laura Brokāne.

Savu redzējumu par šodienas Latvijas reālijām veidojuši jau pazīstami filmu režisori Līga Gaisa, Una Celma, Dzintars Dreibergs un Aija Bley, kā arī divas debitantes – Alise Zariņa un Daina Zviedre.  

Režisores Līgas Gaisas un operatora Gata Grīnberga vizuāli krāšņā Cukurvate, degunlāči un monocikls, ko LTV1 demonstrēs 10. novembrī plkst. 20 un 22. novembrī plkst. 11, ir filma par tiem, kuri mājo Rīgas Cirkā, un par to, kas notiek ārpus manēžas pirms un pēc tikšanās ar skatītāju zem cirka kupola. "Man vienmēr aizskatuve likusies noslēpumaināka par skatuvi, jo tur, šķiet, iespējams pieskarties radīšanas brīnumam," stāsta režisore.

Pazīstamās dokumentālā kino un spēlfilmu režisores Unas Celmas filma Īsā diena LTV1 ēterā gaidāma 11. novembrī plkst. 20 un 22. novembrī plkst. 11.30. Filma ir vizuāla eseja (operators Uldis Jancis) par vienu dienu kādā veco ļaužu pansionātā Latvijas pierobežā. Atziņa, ko ar šo darbu skatītājiem vēlas nodot filmas režisore: "Nepaļaujieties uz valsti, bet tikai uz sevi. Jūsu vienīgais kapitāls ir jūsu garīgā un fiziskā veselība!"

"Laukos cilvēks vienmēr izdzīvos!" – ar gluži pretējas intonācijas saukli 18. novembrī plkst. 19.20 un 22. novembrī plkst. 13.40 tiks pieteikta Dzintara Dreiberga režisētā un Ulda Cekula producētā filma Lones soms. Filmas veidotāji norāda – "šī nebūs jūsmīga filma par lauku ekzotiku", bet gan pārdomas rosinošs piemērs dzīves kvalitātes atkarībai no paša uzņēmības. Operatora Valda Celmiņa filmējumā atklājas ciema iedzīvotāju ritms Lonei svarīgos brīžos. To centrā neiztrūkstošs ir Viktors, ne vien dzīves pazinējs un citu pamācītājs, bet arī cilvēks ar lepnumu par savu ciemu - tajā nav bezdarba un ir 50 uzņēmēji, kas paši par sevi spēj parūpēties.

Filma Re:starts, kas LTV1 būs vērojama 13. novembrī plkst. 20 un 22. novembrī plkst. 12.35, ir īpašs, komandas savstarpējā uzticamībā balstīts stāsts, kuru unikālu padara tā galvenā varone Elvita Ruka - vienlaikus arī filmas producente. Tomēr filmas režisore Aija Bley uzsver: "Filma nav par Elvitu. Tā neatklāj viņas personību. Tas ir stāsts par sievieti, kas aktīvi risina konfliktus, sava sapņa – laimīgas dzīves - dēļ. Ar šo tēlu var asociēties jebkurš nobriedis cilvēks, kas zina, ko nozīmē uzņemties atbildību par sevi un sev tuviem cilvēkiem. Plašākā nozīmē šis ir stāsts par to, ja vēlamies dzīvot sakārtotā valstī, mums ir jāsāk ar sevi, savas dzimtas sakārtošanu un jāpieņem valsts tāda kāda tā ir ar visu pagātni, pie kuras mēs neesam vainīgi, bet kuras seku ignorēšana šodien ir mūsu atbildība."

Jaunās režisores Alises Zariņas Pēdējais zvans LTV1 17. novembrī plkst. 19.55 un 22. novembrī plkst. 13.05 aplūkos valstiska mēroga problēmu – mazo lauku skolu slēgšanu. Saņēmuši rīkojumu no pašvaldības par skolas slēgšanu, skolēni Mežvidu pamatskolā turpina mācīties, radoši izpausties un izklaidēties, bet – ar zināmu nolemtības pieskaņu. Stāstā tiek iezīmētas trīs māsas, kuru dzīve teju, teju krasi mainīsies. Caur viņu ikdienu un mazajiem piedzīvojumiem, filmas komanda (operators – Toms Šķēle, producents Guntis Trekteris) mēģina saprast, ko īsti nozīmē sausais apgalvojums "lauki izmirst" un saredz cerību.

Režisore Daina Zviedre un operators Jānis Katlaps darbu pie filmas Vilciens pienāk 20:14 sāka pirms vairākiem gadiem, kad cerēja iemūžināt tirgotājus, kas vilcienos pārdod pildspalvas, avīzes, lukturīšus un citus dzīves sīkumus. "Diemžēl gandrīz ar brīdi, kad sākām filmēt, tie jau bija izskausti," atklāj režisore. "Tādēļ sākām pētīt to, ko cilvēki vispār vilcienos dara un kāpēc. Tas kļuva aizvien interesantāk. Bija pavisam skaidrs, ka, lai arī visi sabiedrības slāņi nebrauc ar vilcienu, to dara ļoti spilgta un liela daļa Latvijas iedzīvotāju. Vilciens ir kā metāla kapsula, kurā var novērot, kas Latvijā notiek: dažādas profesijas, tautības un vērtības, kā arī kultūras slāņus." Filma LTV1 tiks rādīta 12. novembrī plkst. 20 un 22. novembrī plkst. 12.05.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja