Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Rīgā viesosies godalgotais somu rakstnieks Olli Jalonens

Oktobra otrajā nedēļā Rīgā ieradīsies godalgotais somu rakstnieks Olli Jalonens (Olli Jalonen). Rakstnieks tiksies ar žurnālistiem un 12. oktobrī kopā ar tulkotāju Maimu Grīnbergu piedalīsies romāna Debesu lode atvēršanas pasākumā, ko organizē grāmatas izdevēji Latvijā – Valodu māja kopā ar Somijas vēstniecību un kura laikā notiks autora un tulkotājas saruna ar lasīšanas vēstnieci Aiju Bremšmiti.

Romāns Debesu lode latviski iznāca 2023. gada vasaras sākumā. Tas vēsta par mazu zēnu Angu, kurš agrā bērnībā kļūst par astronoma un zinātnieka Edmonda Haleja palīgu, un tas viņam paver ceļu uz zinībām. Taču zēns dzīvo 17. gadsimta nogales Svētās Helēnas salā, kas atrodas tik tālu no visiem lēmumpieņemšanas epicentriem un ir pakļauta savām specifiskām problēmām, ka Angus dzīves ceļš izvēršas līkloču pilns: guvis mācības no Dieva un Bībeles, ierauts politisku izrēķināšanos murskulī, zēns dodas labākas dzīves un taisnības meklējumos.

Šajā gandrīz piedzīvojumu romānā lasītājs sastopas ar priekšstatiem par cilvēka vērtību, zinātni, reliģiju, māņticību – tēmām, kas ir aktuālas arī mūsdienās, saduroties ar viltus ziņām, propagandu un sazvērestības teorijām. Lai sarakstītu šo aizraujošo romānu, autors 30 gadus pētīja Svētās Helēnas salu, kā arī ir meistarīgi strādājis ar valodu, padarot to par netiešu, bet nozīmīgu tēlu romānā.

Olli Jalonens ir ievērojams somu rakstnieks. Romāns Debesu lode ir diloģijas pirmā daļa, par ko 2018. gadā autors saņēma Somijas visprestižāko literāro apbalvojumu – Finlandia balvu, kurai kopumā ticis nominēts sešas reizes.

Maima Grīnberga ir iztulkojusi vairāk nekā 80 grāmatas, tajā skaitā arī Olli Jalonena romānu 14 mezgli līdz Griničai (Mansards, 2015). Saņēmusi daudz vietēja mēroga un starptautiskus apbalvojumus. Tulko no somu un igauņu valodas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja