Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Sācies 42.Starptautiskais Karlovi Varu festivāls

42.Starptautiskais Karlovi Varu festivāls uzņem zvaigznes un meklē jaunatklājumus

Ipēra un Banderass brauc pēc kristāla

Šajā nedēļas nogalē tempu uzņēmis Starptautiskais Karlovi Varu kinofestivāls — viens no tradīcijām bagātākajiem un nozīmīgākajiem Austrumeiropas festivāliem, kura veidotāji piedāvā gan aktuālas un profesionāli veidotas konkursa un ārpuskonkursa programmas, gan arī vienmēr ar interesi vērojuši Baltijas valstīs notiekošos kinoprocesus. Oficiālais starts festivālam, kurš norisinās jau 44.reizi, tika dots piektdienas vakarā. Kaut šogad Latvijas filmas tajā nav pārstāvētas (nav atlasītas), festivāla žūrijās darbojas divi mūsējie — režisors Jānis Putniņš ir viens no konkursa programmas East of the West (Rietumu austrumi — šī programma fokusējas uz Austrumeiropas filmām) žūrijas locekļiem, savukārt kinoprojektu vadītāja Ieva Pitruka vērtēs festivāla filmas no garīgā aspekta, darbojoties ekumeniskajā žūrijā.

Karlovi Varu festivāls savu dramaturģiju būvē pēc labākajiem paraugiem, mēģinot piesaistīt personības, kuru uzvārdi īpašus komentārus neprasa. Tas viņiem izdodas, arī pateicoties āķim — balvai Kristāla globuss, ko piešķir par īpašiem nopelniem pasaules kino attīstībā. Šogad balvu saņems dižā franču aktrise Izabella Ipēra, tā pati, kura pirms pusotra mēneša vadīja žūriju Kannu kinofestivālu, pamanoties apbalvot visekstremālākās no festivālā piedāvātajām filmām. Kopā ar Ipēru Karlovi Varos ierodas arī jaunākā filma ar viņas piedalīšanos — neuzticības drāma Villa Amalia, kas iekļauta arī festivāla konkursa programmā. Filma un izcilā franču aktrise kļuvusi par pirmās festivāla nedēļas nogales notikumu — kulmināciju. Kaut īpašs notikums bija arī čehu režijas zvaigznes Holivudā spilgtu karjeru izveidojušā Miloša Formana filmas — komiskās operas A Walk Worthwhile/Vērtīgs gājiens pirmizrāde (filmas pamatā tāda paša nosaukuma 2007.gada iestudējums Prāgas Nacionālajā teātrī). Par īpašiem nopelniem pasaules kino attīstībā Čehijas kūrortpilsētā tiks godināts arī Holivudā dzīvojošais spāņu aktieris Antonio Banderass un amerikāņu aktieris Džons Malkovičs. Malkoviča iznāciens paredzēts jau tuvu festivāla izskaņai — nākampiektdien, turklāt aktieris festivālā nolēmis atklāt savu maz zināmo šķautni — parādīt paša režijas darbu The Dancer Upstairs/Dejotājs augšstāvā. Arī Antonio Banderass festivāla publikai grib sevi parādīt nevis kā bijušais "latino mīlnieks", bet gan filmas Vasaras lietus režisors. Jāpiebilst, ka Vasaras lietus jau pērn tika izrādīts kino Rīga. Daža laba no festivāla filmām liecina, ka esam soli priekšā Čehijai. Teiksim, britu filma Radio pirāti, kas izraudzīta kā Karlovi Varu noslēguma notikums, Latvijā pirmizrādi piedzīvoja jau vairāk nekā pirms mēneša.

Tradicionāli Karlovi Varu festivāla programma piedāvā neseno Eiropas festivālu — Berlīnes un Kannu — hitus, piemēram, Fransuā Ozona Rikiju un Pedro Almodovara Zaudētos apskāvienus. Taču paralēli šādiem krāšņiem pušķiem, kam popularitāte garantēta, programmas sastādītāji piedāvā arī potenciālus jaunatklājumus. Teiksim, amerikāņu neatkarīgā kino režijas zvaigznes Džima Džarmuša jaunāko darbu The Limits of Control/Kontroles ierobežojumi. Pie potenciālo atklājumu loka pieder arī četrpadsmit konkursa filmas, kuras pārstāv Dāniju, Slovākiju, Franciju, Meksiku, ASV, Itāliju, Dienvidkoreju u.c., kā arī četrpadsmit Austrumeiropas filmas, kas sacentīsies sadaļā East of the West. Konkursā iekļauta arī viena Lietuvas (Pieticīgās gaismas/Low Lights) un divas Krievijas filmas (Papīra karavīrs un Pusotras istabas). Karlovi Varu festivāls notiks no 3. līdz 11.jūlijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja