Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Stīvs Makvīns decembrī Rīgā saņems Eiropas Kinoakadēmijas balvu

Stīvs Makvīns būs goda viesis 27.Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā, kas 13. decembrī norisināsies Rīgā, informēja nodibinājuma Rīga 2014 pārstāvis Mārtiņš Drēģeris. Balva Eiropiešu sasniegumi pasaules kinomākslā režisoram tiks pasniegta, izsakot atzinību par vienreizīgu ieguldījumu kino industrijā.

Britu videomākslinieks Stīvs Makvīns aizsāka savu karjeru, filmējot galvenokārt īsa formāta mēmos un melnbaltos kinodarbus. To starpā bija īsfilmas Lācis (Bear, 1993), kas attēlo īsu un neparastu divu kailu vīriešu tikšanos, Ar akmens seju (Deadpan, 1997), kurā pats Makvīns stāv pie ēkas, kuras siena atkal un atkal krīt viņam virsū, un Bungu rīboņa (Drumroll, 1998), kuru Makvīns uzņēma, piestiprinot kameras mucai un ripinot to pa Manhetenas ielām.

2008. gadā Stīva Makvīna pirmā pilnmetrāžas mākslas filma Izsalkums (Hunger) guva tūlītēju starptautisku atzinību. Filma ar aktieri Maiklu Fasbenderu galvenajā lomā dramatizē ĪRA (Īru republikāņu armija) aktīvista Bobija Sendsa dzīves pēdējos mokošos mēnešus Belfāstas Meizas cietumā. Filma saņēma Kannu kinofestivāla balvu Zelta kamera un FIPRESCI (Starptautiskā Kinokritiķu federācija) balvu, kā arī vairāk nekā 40 citas balvas visā pasaulē, tostarp BAFTA (Britu Kino un televīzijas mākslas akadēmija) balvu, sešas IFTA (Īru Kino un televīzijas mākslas akadēmija) balvas, kā arī tika atzīta par Eiropas Kinoakadēmijas Gada atklājumu.

Viņa otrā pilnmetrāžas filma Kauns (Shame), kurā galvenajā lomā atkal filmējās Maikls Fasbenders, sniedza pārliecinošu un aktuālu ieskatu mūsdienu cilvēka vajadzībās, dzīvesveidā un notikumos, kas veido pieredzi. Šī filma 2011. gadā Venēcijas filmu festivālā saņēma Jaunā kino balvu, FIPRESCI balvu un Volpi kausu par Maikla Fasbendera sniegumu, kā arī tika apbalvota ar vairāk nekā 40 citām starptautiskām balvām, tostarp divām Eiropas Kinoakadēmijas balvām par kinematogrāfiju un montāžu.

Stīva Makvīna trešā pilnmetrāžas filma 12 gadi verdzībā (12 Years a Slave) piedalījās lielā skaitā starptautisku festivālu, tika demonstrēta 48 valstīs un saņēma vairāk nekā 200 balvu, tostarp Amerikas Kinoakadēmijas balvu Oskars kategorijā Gada labākā filma, BAFTA balvu un divas IFTA balvas.

Vairāk informācijas par Eiropas Kinoakadēmijas filmām un apbalvošanas kategorijām: www.europeanfilmawards.eu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja