Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zināmi Baltvilka balvas starptautiskie laureāti un nominētie latviešu autori

Dzejnieka Jāņa Baltvilka 70. jubilejas gadā, viņa vārdā nosauktā balva, ko dibinājusi Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP), svin savu desmitgadi, informēja notikuma pārstāve Alīse Nīgale. Jāņa Baltvilka balvas starptautiskā laureāte šogad ir Somijas rakstniece Henrika Andersone, bet balvu par viņas pusaudžiem veltītās grāmatas Emma Glorija un sarkanā Ilgu grāmata (izdevniecība Liels un mazs) tulkojumu latviešu valodā saņems Mudīte Treimane.

Šogad žūrija vērtējusi latviešu valodā izdotās bērnu grāmatas, kas iznākušas no 2013. gada maija līdz 2014. gada maijam un nosaukusi 11 nominantus: rakstniekus Laimu Kotu, Uldi Ausekli, Māru Cielēnu, Māri Runguli un Juri Zvirgzdiņu, māksliniekus Gitu Treici, Mārtiņu Zuti, Alekseju Naumovu, Elīnu Brasliņu, Gundegu Muzikanti un Reini Pētersonu.

Pazīstamais bērnu rakstnieks Juris Zvirgzdiņš un gleznotājs Aleksejs Naumovs nominēti balvai par grāmatu Ahoi! Plūdi Daugavā (izdevniecība Zvaigzne ABC). Veiksmīgs kopdarbs, par kuru balvai izvirzīts gan autors, gan ilustratore Gita Treice, ir arī Jura Zvirgzdiņa grāmata Taro, Tama un Kicune: stāsts par viduslaiku Japānu (izdevniecība Pētergailis), tāpat veicies arī grāmatas Lapsu kalniņa mīklas (izdevniecība Liels un mazs) autoriem – rakstniekam Mārim Rungulim un ilustratoram Reinim Pētersonam, kura veiksmju sarakstā ir arī Ainava kopā ar mazo Mulu (biedrība bērniem Droši un koši). Māksliniece Gita Treice žūrijas atzinību izpelnījusies arī ar ilustrācijām vēl divām citām grāmatām – Rafaela Alberti dzejas izlasei Jūrnieks uz sauszemes un bilžu grāmatiņai Rāmi zvēri sērijā Bikibuks (abas izdevis Liels un mazs).

Balvai izvirzīta arī Laima Kota par grāmatu Matilde un Terēze jeb kā būt Te, Tur un Citur (izdevniecība Dienas grāmata), Uldis Auseklis par dzejoļu krājumu Man ir runcis Francis (Jumava) un Māra Cielēna par grāmatām Pelītes Pērlītes brauciens ar gultu, Mazais mākoņzaurs un krāsojamu dzejoļu grāmatu sēriju mazākajiem bērniem (visas iznākušas apgādā Lietusdārzs).

Ilustrāciju kategorijā balvai izvirzīts Mārtiņš Zutis par košām un aizraujošām ilustrācijām Lēlo Tungalas dzejas izlasei Daudzpusīgais ronis (Liels un mazs), debitante bērnu grāmatu mākslā Elīna Brasliņa, īpaši izceļot viņas bilžu grāmatiņu Gaidītāja meža cūka sērijā Bikibuks (Liels un mazs), kā arī Gundega Muzikante par ilustrācijām Ineses Zanderes grāmatai Pūķa ceļojums (izdevusi Rīgas Doma pārvalde), Ievas Samauskas grāmatai Kad kaķēnu sauc par pelīti? (Lietusdārzs) un bilžu grāmatu Mājiņa sērijā Bikibuks (Liels un mazs). Žūrija nolēmusi īpašu atzinību izteikt arī dizaineriem Ūnai Laukmanei par grāmatu Jūrnieks uz sauszemes un Ivam Zennem par grāmatu Lapsu kalniņa mīklas, uzsverot, ka viņi spējuši savienot autora tekstu un ilustratora radīto vizualizāciju pārdomātā maketā, padarot grāmatas koptēlu pilnīgu.

Balvas ieguvēji oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā noskaidrosies balvas pasniegšanas ceremonijā 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 70. dzimšanas dienā.

Šogad grāmatas vērtēja LBJLP prezidente un Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, mākslinieks Juris Petraškevičs, Latvijas Mākslas akadēmijas docente Aiga Dzalbe, literatūrkritiķe Anda Baklāne, radio un TV raidījumu vadītājs Gustavs Terzens.

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004. gada, bet kopš 2008. gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja