Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

80. gadu tehnoloģijas 21. gadsimta skanējumā – RIXC galerijā Marko Timlina izstāde BITI UN BAITI

Piektdien, 1. decembrī, plkst. 18.00 RIXC galerijā, Lenču ielā 2 norisināsies somu mākslinieka Marko Timlina (Marko Timlin) izstādes BITI UN BAITI atklāšana, informēja RIXC pārstāve Līva Siliņa.

BITI UN BAITI ir kinētiska skaņas instalācija, kas sastāv no 104 pārstrādātām disketēm. Apvienojot novecojušās 20. gadsimta 80. un 90. gadu tehnoloģijas ar 21. gadsimta tehnoloģiskajiem līdzekļiem un estētiku, rodas pilnīgi jauni skaņas visumi, kas dzied 104 dažādās mašīnu balsīs.

Izstāde norisinās RIXC Baltijas-Ziemeļvalstu rezidences ietvaros, kurā mākslinieks attīstīja izstādes mākslas darbu, kā arī uz sensoriem balstītu digitālo instrumentu klātienes performancēm un koncertiem, ko mākslinieks demonstrēs performancē, 14. decembrī, plkst. 19:00, RIXC galerijā.

BITI UN BAITI apvieno ikdienišķo, mehānisko, bet arī salauzto un izmesto, proti, mašīnu lūžņus ar ļoti sarežģītu datora vadībā, ievadot klausītājus nezināmā skaņu pasaulē. Instalācija atgādina dzīvu organismu, kas dzied 104 dažādās mašīnu balsīs, aicinot apmeklētājus iegremdēties sarežģītās telpiskajās skaņas parādībās, kas plūst ap klausītāju.

Instalācijas BITI UN BAITI mērķis ir atklāt mašīnu pasaules apslēpto dzeju, dziedot dziesmas viņpus cilvēces robežām.

14.decembrī plkst. 19.00 norisināsies Marko Timlina performance, kurā mākslinieks demonstrēs rezidences laikā izstrādāto uz sensoriem balstīto digitālo instrumentu klātienes performancēm un koncertiem. Šis instruments savieno fizisko pasauli ar digitālo pasauli. Ultraskaņas sensoru, saules paneļu, infrasarkano sensoru un mikrokontroleru kombinācija saņem informāciju no fiziskās pasaules un pārraida šos datus uz datoru, kur tie tiek izmantoti, lai ģenerētu un kontrolētu digitālo audio atgriezenisko saiti. Šis instruments piedāvā klausītājiem jauna veida digitālo skaņu estētiku un pēta jautājumu, "kā var skanēt tīri digitālā mūzika".

Marko Timlins (Somija) rada mākslas darbus, kas savieno zinātni ar mākslu, tehnoloģijas ar dabu un pagātni ar tagadni. Viņa mākslinieciskā darbība koncentrējas uz kinētisko skaņas instalāciju un performanču izstrādi ar pašdarinātām skaņas mašīnām.

Viņa pieeja ir daļa no plašākas perspektīvas par mierīgu līdzāspastāvēšanu starp cilvēkiem un mašīnām. Ar saviem mākslinieciskajiem izgudrojumiem viņš pierāda, ka abi var sadarboties, lai radītu pieredzi, kas tos pārsniedz.

Nesen izdotajā antoloģijā, kas aptver Somijas mediju mākslas pēdējo gadsimtu (Suomalaisen mediataiteen ensimmäinen vuosisata), Timlins ir minēts kā izgudrotāja ģēnija Erki Kureniemi (Erkki Kurenniemi) pēctecis.

Timlina darbi ir izstādīti un izrādīti visā pasaulē, tostarp Whitebox Ņujorkā (ASV), Sight & Sound festivālā Monreālā (CA), Fylkingen Stokholmā (SE), Kiasma Helsinkos (FI), EOF galerijā Parīzē (FR), E:vent galerijā Londonā (UK), Piksel festivālā (NO) un Neues Museum Nürnberg (DE).

Vairāk - www.timlin.de

Izstāde BITI UN BAITI  RIXC galerijā būs apskatāma 1. decembra līdz  3. februārim no trešdienas līdz sestdienai no plkst. 12.00 līdz plkst. 18.00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja