Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Aizskalo krāsu un atmiņas. Mūziķe Elizabete Balčus atklājusi savu izstādi

Es pati pēdējā laikā plūstu pa dzīvi kā medūza, kam ir grūti pieņemt kaut kādus lēmumus. Rīgas galerijā Alma atklāta mūziķes un performanču mākslinieces Elizabetes Balčus izstāde Aquis Lucidus

Dziedātājas Elizabetes Balčus spilgtais vizuālais tēls vienmēr ir bijis pamanāms, vēl pirms sadzirdama viņas mūzika. Citi skaņu mākslinieki to spītīgi mēdz uzskatīt par otršķirīgu, apgāžot loģisko lietu kārtību, ka acīm redzamais viņiem palīdz sasniegt klausītāju kaut vai tā iemesla dēļ, ka albuma vāka dizains piesaista uzmanību mūzikas veikalā, bet Elizabete performances nozīmei savās izpausmēs piešķir būtisku lomu. Ko tur liegties – melnai platmalei ar divām virspusē piestiprinātām baltām rociņām garām nepaiesi, arī samērā nesen parādījusies milzīgas gaišas krāsas sēnes formas cepure liek aizdomāties par ēšanai vai citiem nolūkiem izmantojamo sēņu lomu mūsu dzīvē.

Trešdien, 26. jūlijā, Rīgas galerijā Alma tika atklāta Elizabetes Balčus izstāde Aquis Lucidus. Sarunājoties par to, ieinteresēti klausāmies kafijas aparāta izdvestajās skaņās mūsu sarunas fonā un spriežam, ka arī tās ir integrējamas mūzikā.

Neviens neko nezina

Reizēm Elizabete ierakstot telefonā apkārt dzirdamos trokšņus, tos apstrādājot un izmantojot savā elektroniskajā mūzikā, līdz ar to viņas dziesmas lec ārā no komercradiostacijām piemērota formāta un joprojām skan tikai Radio NABA un šad tad Latvijas Radio Klasika. Elizabete arī ir muzicējusi ar elektroniskiem sadzīves priekšmetiem – fēnu, blenderi, putekļu sūcēju – savas mammas, režisores un teātru vadītājas Ditas Balčus, 2018. gada izrādē Viņš ir pliks. Elizabete kā aktrise un komponiste piedalījusies vēl vairākās mammas izrādēs, atveidojusi Ievu Lešinsku jaunībā 2019. gada filmā Spiegs, kurš mans tēvs, savukārt seriālā Jaunais norm, kas ir skatāms Go3, viņa uzaicināta filmēties otrās sezonas galvenajā – 21 gadu vecas meitenes – lomā, ne režisoram, ne producentam nezinot neko ne par viņas muzikālo, ne aktierisko pieredzi. Vienkārši Elizabete labi derējusi kā tipāžs pēc ilgiem meklējumiem, kuros izskatītas gan vairāku profesionālu aktrišu, gan jaunu mūziķu kandidatūras. Kopš šīs filmēšanās viņa iemantojusi ne vien popularitāti tīņu vidū, kas ir seriāla galvenā auditorija, bet arī zilus matus, ko tagad iekrāso laiku pa laikam no jauna.

"Tas gan nenozīmē, ka seriāla skatītāji tagad sākuši klausīties manu mūziku, jo viņi mani zina kā kādu citu – kā Telmu, nevis Elizabeti Balču. Vēl joprojām, ja runā par seriālu, no tā aktieriem kā mūziķi parasti tiek pieminēti Patrisha un Prusax (kurš kā aktieris darbojās perfekti – cepuri nost), bet ne es, jo citu uztverē esmu kaut kāda tur eksperimentālā māksliniece," saka Elizabete, kura ir beigusi Latvijas Mūzikas akadēmiju flautas specialitātē un papildus izglītojusies Romas Svētās Cecīlijas konservatorijā.

Jūras iemītnieki

Arī galerijas Alma vadītāja un kuratore Astrīda Riņķe tikai nesen ir pamanījusi Elizabetes izpausmes, bijusi pārsteigta, ka kaut kas tāds Latvijā vispār ir, un piedāvājusi sarīkot izstādi ar tērpiem un video. "Man tie tērpi, ko pati taisu, parasti ir bijuši velkami uz skatuves un no tāluma izskatās labi, bet es par tiem neesmu domājusi kā par izstādes objektiem, tie ir saķibināti no lētiem materiāliem, tāpēc sapratu, ka pati netikšu galā un ir jāsadarbojas vēl ar kādu. Astrīdai ir labs kontakts ar Kristiānu Dimiteri, savukārt es pieaicināju Brendu Jansoni, kura darbojas ar silikonu, un vienreiz ir izlējusi manu ķermeni, lai radītu man silikona kostīmu. Izstādes tēma ir ūdens – galerija ir kā stikla būris, kas atgādina akvāriju. Ūdens pasaule un jūras iemītnieki sasaucas ar to, kā es pati pēdējā laikā plūstu pa dzīvi kā medūza, kam ir grūti pieņemt kaut kādus lēmumus. Turklāt zemūdens valstībā neskan nekas no tā, kas notiek šeit, un es arī nezinu neko par šībrīža politiskajām aktivitātēm, jūtos kā zemūdens valstībā vai savā burbulī. Arī par Dziesmu svētkiem zinu, jo dzirdēju, kā visi pēc koncertiem nāca uz folkklubu Ala, kam blakus dzīvoju, un dziedāja manā pagalmā," stāsta Elizabete.

Izstādē galerijā Alma līdz 15. septembrim būs skatāmi Elizabetes video, Kristiānas Dimiteres skulptūras – akvārija zemūdens akmeņi –, jauni Brendas Jansones silikona tērpi, kas karājoties ieņems kaut kādu jūras iemītnieku formu, un skanēs arī pavisam jauna, šai izstādei komponēta, lielākoties instrumentāla Elizabetes mūzika, ko viņa izpildīs arī dzīvajā dažās performancēs izstādei veidotajos tērpos. Programmā māksliniece iekļaus arī savas agrāko gadu dziesmas.

Jau mazāk oranža

"Man vajag ūdeni, lai atvēsinātu un nomierinātu, lai aizskalotu prom to cepienu, jo citreiz manī ir par daudz uguns elementa, es varu aizsvilties par kaut kādām lietām un vārīties, vārīties, vārīties… Reiz redzēju sapni par to, kas notika ar mani, pirms piedzimu. Es biju vienkārši krāsa – oranža, atrados kaut kādā starptelpā, kur arī visas citas krāsas gaidīja rindā to mirkli, lai varētu piedzimt. Kad pienāca mana kārta, bija jālec dzīvē – pasaules baseinā. Mēģināju saņemties, lai ielēktu foršās rokās, foršā ģimenē, un baigi labi man tas sanāca, bet tajā brīdī es jau biju mazāk oranža – sāku zaudēt savu krāsu un arī atmiņas. Es ticu, ka šī nav ne pirmā, ne pēdējā no mūsu dzīvēm – starp tām ir šie lēcieni, kuros ūdens aizskalo atmiņas no iepriekšējām dzīvēm. Tāds nebeidzams cikls. Mēs taču nezinām, kas ar mums un mūsu apziņu notiek, kad aizmiegam un sapņojam. Varbūt kāds ar mums manipulē – izņem atmiņas karti un ieliek citu? Kāpēc sapņi citreiz ir tik interesanti? Varbūt tās ir zīmes no citām planētām vai nākotnes? Mēs to nekad neuzzināsim, un tas ir tik saistoši!" prāto Elizabete, kura arī iedvesmu dziesmām smeļoties lielākoties sapņos.

Mūziķei ir iznākuši trīs soloalbumi: akustiskais Wooden Horse (2011) ieguvis Zelta mikrofonu kategorijā Labākā debija un divi nākamie – elektroniskie Conarium (2016) un Hotel Universe (2022) –, ko izdevušas Lielbritānijas un Kanādas ierakstu kompānijas, nominēti šai balvai. Paralēli solodarbībai Elizabete ir darbojusies arī vairākās muzikālajās apvienībās – jau no tīņa gadiem spēlējusi grupā 2tie, no kuras gan esot izmesta, jo nav tur iederējusies ar savu flautu, par to toreiz esot ļoti raudājusi, toties pēc tam ilgstoši bijusi nozīmīga meiteņu grupas Sus Dungo un talantīgā komponista Gata Ziemas pavadošā sastāva mūziķe, piedalījusies arī grupas Pērkons koncertos. No šīs vasaras Latvijas mūzikas festivāliem Elizabete uzstāsies Ezīšfestā, kas notiks 26. augustā – uzreiz pēc viņas atgriešanās no koncertiem Ungārijā, Somijā, Igaunijā, Lietuvā un Kanādā.

Elizabete Balčus
Izstāde Aquis Lucidus
Galerijā Alma līdz 15.IX

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja