Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ar aktuālām diskusijām un izstādēm turpinās Rīgas fotomēnesis

Rīgas fotomēneša Facebook lapā 7., 8. un 10. jūnijā norisināsies tiešsaistes diskusijas, kas pievērsīsies šī gada Rīgas fotomēneša centrālajiem jautājumiem – kā sociālpolitiskās pārmaiņas ietekmē fotogrāfus un sabiedrību Baltkrievijā, kādi eksistenciālie jautājumi uztrauc māksliniekus, kā vizuālai mākslai izdzīvot virtuālajā vidē?

"Tas, kas pēdējā gada laikā ir noticis pasaulē, skar visus, tajā skaitā fotogrāfus un māksliniekus. Rīgas fotomēnesis ir retais notikums Latvijas vizuālajā mākslā, kas nebaidās būt politiski un sociāli aktīvs, uzdot neērtus jautājums, eksperimentēt ar saturu un formātiem," stāsta Rīgas fotomēneša direktors Arnis Balčus. Plānotās sarunas turpina festivāla sarunu un diskusiju ciklu, kas aizsākās atklāšanās nedēļā maija beigās, un turpināsies visa festivāla garumā līdz pat jūlija vidum.

7. jūnijā plkst. 18 notiks saruna Pārmaiņu laukums: liecinieku stāsti, kura ietvaros Rīgā dzīvojošie baltkrievi dalīsies savā pieredzē par Baltkrievijā notiekošo. Šobrīd Esplanādē pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja skatāms objekts-izstāde Pārmaiņu laukums, kas veltīts baltkrieviem, kuri pēdējos deviņus mēnešus cietuši no varas represijām. Objekts ir transformatora būdiņas kopija, kuras oriģināls atrodas vienā no Minskas blokmāju iekšpagalmiem un kļuva par simbolu baltkrievu cīņai par savām tiesībām. Tā sienas rotā fotogrāfijas, kas atspoguļo notikumus šajā laukumā Minskā. Pasākuma ietvaros baltkrievi, kuri tagad dzīvo Rīgā un ir pārdzīvojuši notikumus Pārmaiņu laukumā, dalīsies savos iespaidos un runās par notikumiem Baltkrievijā. Pasākums notiks krievu valodā.

8. jūnijā plkst. 19.30 notiks diskusija Dabiski/nedabiski, kurā piedalīsies publiskās mākslas izstādes Dzīve pēc Covid? dalībnieces Anja Redī (Polija/Lielbritānija), Letīcija Zika (Francija) un Anna Niksanena (Somija), sarunu vadīs māksliniece un žurnāliste Elīna Ruka. Diskusijas ietvaros mākslinieces rosinās domāt par to, kādā mērā dabisko lietu kārtība ietekmē mūsu būtību, domas un radošās izpausmes. Šis ir pamudinājums domāt par brīvību, izvēlēm, ierobežojumiem, emocijām un mākslinieku dzīves pieredzi šajā laikā. Pasākums notiks angļu valodā.

10. maijā plkst. 19 sadarbībā ar jauno filosofijas žurnālu Tvērums norisināsies diskusija Attālinātā māksla: iespējas un šķēršļi, kurā piedalīsies Zuzeum izstāžu vadītāja un arhitekte Ieva Zībārte, mākslinieks Atis Jākobsons, multimediju māksliniece Santa France, kā arī filozofs un žurnāla Tvērums redaktors Toms Babincevs. Pandēmijas apstākļos dzīves izjūtu iezīmē garlaicība, kurai fonā ir klusas bažas, ka nāve ir tuvāk, nekā parasti. Mākslas nonākšanu attālinātā režīmā pavada zināma nedrošība par to, vai galeriju un muzeju slēgšana nenozīmē būtisku pārrāvumu mākslas un, plašāk, kultūras dzīvē. Tas raisa jautājumu, cik būtiski ir tas, kur mākslas darbi ir apskatāmi: galerijā, muzejā, pilsētvidē, grāmatā vai Facebook? Vai konkrētas mākslas formas attālinātā režīmā piedzīvo savu norietu, citas – plaukumu? Pasākums notiks latviešu valodā.

Avotu ielā jau vairāk nekā nedēļu aplūkojama Rīgas fotomēneša brīvdabas izstāde Dzīve pēc Covid, kas ikvienam interesentam būs pieejama līdz 4. jūlijam. Video ieskats izstādē Dzīve pēc Covid? Avotu ielā:

Vairāk informācijas - rigasfotomenesis.lv

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja