Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Destrukcija kļūst par radīšanu. Rūras triennālē no mākslas tiek izspiesta visa sula

Rūras triennālē – ikgadējā mākslas festivālā, kas notiek Vācijas ziemeļrietumu reģiona pilsētās, – ir atklāta ievērojamā Nīderlandes tēlnieka novatora Jūpa van Līshauta vērienīgā instalācija The End of Everything/Visa beigas.

Izstāde būs aplūkojama līdz 30. septembrim laukumā pie Simtgades halles Bohumā un halles foajē. Šis projekts ir kompozīcija no vairākām skulptūrām, un mākslinieks to īstenojis Rūras triennālē trijos pēdējos gados, katru reizi to modificējot un papildinot ar jaundarbiem. Tajos Jūps van Līshauts reflektē par patērētājsabiedrības uzvedības modeļiem un situāciju pasaulē. Visas skulptūras vieno ideja, ka daudzām lietām ir jātiek iznīcinātām, lai atbrīvotu telpu un ceļu jaunam radošam sākumam.

Lielas industriālās skulptūras, kas atgādina mašīnas, skatītāju acu priekšā iznīcina sadzīves tehniku un citus lielformāta krāmus, izspiežot no tiem "visu sulu". Tādējādi destrukcija kļūst par radīšanu. Jūps van Līshauts akcentē arī pārstrādes nepieciešamību – jāpārstrādā ne tikai atkritumi un tehnika, bet arī mākslas darbi. Šajā projektā viņš velk paralēles ar XX gadsimta pirmās puses itāļu futūristiem, kuri arī sludināja nepieciešamību visu iznīcināt, glorificēja karu un sadarbojās ar fašisma režīmu. Jūps van Līshauts atgādina, kādus draudus Eiropa piedzīvoja tajā laikā un cik bīstami attīstās situācija mūsdienās.

Roterdamā strādājošais Jūps van Līshauts ir viens no nozīmīgākajiem holandiešu māksliniekiem, viņš iemantoja popularitāti 80. gadu vidū ar darbiem, kas uzdeva jautājumu par robežām starp mākslu un funkcionālu objektu. 1995. gadā mākslinieks nodibināja savu darbnīcu Atelier Van Lieshout un kopš tā laika kā visu mākslas, dizaina un arhitektūras darbu autoru norāda darbnīcas nosaukumu.   

Rūras triennālē Jūpu van Līshautu uzaicināja piedalīties tās mākslinieciskais vadītājs slavenais Nīderlandes režisors Johans Simonss, kurš veidojis foruma programmu 2015.–2017. gadā (saskaņā ar festivāla nolikumu Rūras triennāles intendants tiek mainīts ik pēc trim gadiem).  

Informācija: www.ateliervanlieshout.com, ruhr3.com/goo

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja