Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Fotokameras fiksēts spēks un upuris. Rīgā skatāma somu fotogrāfa Harri Pelvirantas izstāde

Latvijas Fotogrāfijas muzejā līdz 8. novembrim aplūkojama somu fotogrāfa Harri Pelvirantas personālizstāde Vardarbības horeogrāfija – fotoprojekts, kas pievērš uzmanību vēsturiskām preses fotogrāfijām, kurās ir attēlota vardarbība, un vizuāli pārinterpretē tajās redzamo, kombinējot jaunus darbus ar atrastām un pielāgotām fotogrāfijām.

Harri Pelvirantas mākslinieciskā izpēte balstās uz jautājumiem, kas saistīti ar vardarbību un vīrišķību, un bieži savos darbos viņš šos divus motīvus apvieno.

Interese par vardarbību atainojošiem fotouzņēmumiem Harri Pelvirantam ir jau pēdējos 20 gadus, palaikam viņš šādus preses attēlus arī iegādājas, un patlaban viņa kolekciju veido jau 120 fotogrāfiju. Tajās redzami tādi notikumi kā rasistiski uzbrukumi pagājušā gadsimta 50. gados, vēderā sašauts vīrietis lielveikala priekšā 70. gados, zēns, kuru piekāvuši policisti 40. gados, un konflikts starp studentiem un policiju demonstrācijas laikā 60. gados, raksturo Latvijas Fotogrāfijas muzeja pārstāve Linda Muižniece.

Viņa norāda, ka šī kolekcija ir aizsākums izstādei Vardarbības horeogrāfija, vizuālā veidā parādot stāstījumu par to, kā melnbalto preses attēlu laikmetā galvenajos ziņu medijos tika attēlota faktiskā vardarbība. Lai gan Harri Pelvirantas kolekcija nav nedz visaptverošs, nedz zinātniski pamatots arhīvs, tajā tomēr ir novērojamas noteiktas iezīmes, kuras atkārtojas, skaidro L. Muižniece. "Pelviranta ir analizējis šīs fotogrāfijas, īpašu uzmanību pievēršot tam, kā tiek attēlots upuris un kā viņa ķermenis reaģē uz spēka pielietojumu. Balstoties uz šo analīzi, autors ir izveidojis jaunus darbus. Tādējādi kolekcija darbojas gan kā atsauce, gan kā darba materiāls. Pelviranta uzglabā, griež, pārfotografē un no jauna interpretē fotoattēlus," uzsver muzeja pārstāve.

Harri Pelviranta ir ieguvis mākslas zinātņu doktora grādu fotogrāfijā Ālto Universitātes Mākslas, dizaina un arhitektūras fakultātē Helsinkos un maģistra grādu plašsaziņas līdzekļu studijās Turku Universitātē. Viņa darbi izstādīti dažādās solo un grupu izstādēs, viņš saņēmis starptautiskus apbalvojumus.

Arī Latvijas publikai Harri Pelvirantas vārds nav gluži svešs. Jau 2009. gadā viņa darbi bija iekļauti plašā Somijas laikmetīgās mākslas izstādē Variācijas par cilvēciskā redzējuma ierobežotības pārvarēšanu, kas notika Rīgas mākslas telpā, bet 2017. gadā Latvijas Fotogrāfijas muzejā bija skatāma ceļojoša somu fotogrāfu darbu ekspozīcija Neatkarība caur lēcām, kurā Harri Pelviranta piedalījās ar savu projektu Ar ieročiem iespējams viss. Apvienojot vairākas fotosērijas, viņš šajā projektā novēroja, ka pastāv dažādas vardarbības realitātes, kas pārklājas: aizraušanās ar šaujamieročiem, šaušanas būtība, apšaude skolā kā globāla parādība, kā arī vardarbības mediatizācija. Savukārt pērn Kuldīgā notikušajā Latvijas Laikmetīgās mākslas centra vasaras skolā Izzināt sarežģīto pagātni Harri Pelviranta lasīja lekciju jaunajiem māksliniekiem, kuratoriem un pētniekiem par dokumentālo praksi un tās ētiskajām problēmām mākslā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja