Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Galerijā MASA studija norisināsies Baltijas Drag King kolektīva izstāde

Galerijā MASA studija no 30. maija līdz 30. jūnijam norisināsies Baltijas Drag King kolektīva izstāde Drag Yourself Here: Riga Edition, sniedzot ieskatu Baltijas drag mākslinieku performancēs un kvīrajā naktsdzīvē.

Baltijas Drag King kolektīva izstāde pēc izrādīšanas Tartu Kogo galerijā šogad lepni ieņem vietu Rīgas sirdī Baltic Pride laikā. Izstādes iekārtojums svin plašo kvīru kopienu un tās kopīgās aktivitātes iekļaujošākas sabiedrības radīšanai gan uz skatuves, gan ārpus tās. Izstādes norisi Baltic Pride laikā un pēc tās jūnija garumā pavadīs publiskā programma, iekļaujot diskusijas, kopienas vakaru, atklāšanas vakara performances, drag meistarklases un arī ikgadējais konkursu par Baltijas Drag King titula piešķiršanu, kronējot drag karali no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas reģiona jau sesto gadu pēc kārtas. Tālāka pasākumu programma tiks izziņota jūnija gaitā.

Izstādes kuratore ir latviešu māksliniece, kolektīva līdzdibinātāja un tā vadītāja Mētra Saberova, veidojot ekspozīciju no Baltijas Drag King kolektīva līdzšinējās darbības fotogrāfijām, apvienojot tās ar individuāliem ieguldījumiem no 20 Baltijas drag māksliniekiem, dīdžejiem un fotogrāfiem. Ekspozīcija uzrāda mākslinieku performanču vērienu un to daudzveidīgās pieejas savai praksei, dzimumu lomu sadalījumam un to dekonstruēšanai.

Galerijas telpā drag amatniecības stilā radītā mētelī būs apskatāma Baltijas Drag King kolektīva pēdējo piecu gadu darbības fotodokumentācija, pateicoties latviešu fotogrāfu Kristas Saberovas un Edgara Tabaka ilgstošajam atbalstam. Līdzās fotogrāfiju izlasei drag mākslinieki un industrijā iesaistītie kultūras darboņi papildina auduma slāņus un nozīmes ar saviem individuālajiem vēstījumiem.

Drag karaļu izcelšanās meklējama variatē izrādēs 18. un 19. gadsimta laikā, kad sievietes spēlēja "bikšu lomas". Mūsdienu drag karaļi turpina izcelt marginalizētu izpildītāju redzamības nozīmību, radot saistošus un apjucinošus tēlus, kuri ir spējīgi par drag mākslu pārvērst jebko, sākot no klasiskas dziesmu mīmikas līdz pat kandidatūrai uz pilsētas mēra amatu.

Baltijas Drag King kolektīvs (Baltic Drag King Collective) ir drag mākslinieku kopiena no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas, kas izmanto drag kā platformu dzimtes dekonstruēšanai un jaunveidei, sabiedrības izglītošanai un LGBTQ kopienas redzamības veicināšanai. Kopiena koncentrējas uz maskulinitātes performēšanu un sieviešu, trans un nebinārās identitātes reprezentāciju. Kolektīva darbība ietver drag šovu, radošo darbnīcu, lekciju un diskusiju organizēšanu, un ir sadarbojusies ar kvīru aktīvistiem, māksliniekiem, pētniekiem un organizācijām no Baltijas, Lielbritānijas, Vācijas, Polijas, Zviedrijas, Somijas, Moldovas un Ukrainas. Kolektīvs ir veidojis drag šovus Rīgas, Kauņas un Viļņas praidos, un kopš 2019. gada rīko ikgadējo Baltijas Drag King kronēšanu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja