Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +23 °C
Pērkona negaiss
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Galerijā Centrs tiks atklāta izstāde Nature Morte

Tirdzniecības centrā Galerija Centrs pirmdien, 17.jūnijā, pulksten 18.30 tiks atklāta mākslinieku grupas Butterman kūrētā izstāde Nature Morte, kas parādīs, kā 21. gadsimta Latvijas mākslinieki ir atjaunojuši klusās dabas žanru, kas iepriekš pasaules mākslā bija saistīts ar 16. un 17. gadsimtu.

Šī izstāde būs viena no plašākajām, kas jebkad tikusi prezentēta Galerijas Centrs mākslas telpā, kurā tiks izstādīti deviņu mākslinieku darbi, tostarp Ata Jākobsona, Ērika Caunes un Jūlijas Sinkas daiļrade.

Klusās dabas žanrs  jeb nature morte ir bijis patstāvīgs mākslas vēstures priekšmets, neatņemams mākslas studiju objekts, tā nozīmei laika gaitā mainoties. Kā patstāvīgs glezniecības žanrs klusā daba sāka attīstīties septiņpadsmitajā gadsimtā, kad flāmu termins stilleven pirmo reizi tika piemērots eļļas gleznām, kas raksturīgas ar savu koncentrēto fokusu uz dažādu priekšmetu kopu, kas atrodas uz plakanas virsmas. Šis žanrs ir sniedzis māksliniekiem un skatītājiem iespēju apskatīt ikdienas priekšmetus, dzīvniekus, augus un pārtiku no jauna un atšķirīgā veidā. Klusā daba var būt ne vien vienkārši attēlojums, bet arī spēcīgs simbolisks un metaforisks veids, kā izteikt dzīves, nāves, laika ritējuma un cilvēces būtības jautājumus.

Mūsdienu mākslinieki, kas strādā ar klusās dabas žanru, ir spējuši atjaunot un pārdomāt šo tradīciju, piedāvājot jaunus un inovatīvus skatus uz šo seno mākslas veidu. Viņu darbi bieži vien aicina skatītājus pārdomāt par to, kas ir reāls un kas ir tikai simbolisks, kā arī par cilvēku attiecībām ar apkārtējo pasauli un dabu. Izstādē Nature Morte tiks izrādīta vizuāli pievilcīgu un pārdomātu mākslas darbu atlase – gan gleznas, gan grafikas un instalācijas. Izstādē būs apskatāmi darbi no tādiem Latvijā zināmiem māksliniekiem kā Atis Jākobsons, Sabīne Vekmane, Irita Tīlane, Justīne Emīlija Brieze, Viola Karule, Ēriks Caune, Karīna Liepājniece, Jūlija Sinka, BUTTERMAN mākslinieku apvienība.

Klusā daba turpina būt aktuāls un interesants mākslas žanrs, kas turpina evolūcijas procesu un piedāvā jaunas perspektīvas un interpretācijas mūsdienu mākslā. Šis žanrs palīdz mums pārdomāt un izprast pasaules skaistumu un sarežģītību, kā arī atspoguļot mūsdienu sabiedrības attiecības un vērtības.

Izstāde apmeklētājiem bez maksas būs apskatāma līdz 15. augustam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja