Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gētes institūtā skatāma Intas Rukas fotoizstāde Mēs

No 22. janvāra līdz 12. martam Gētes institūtā Torņa ielā 1 skatāma Intas Rukas fotoizstāde Mēs, informēja izstādes rīkotāji.

"Mani interesē visi, bet tas ir kā dzīvē – katram ir sava vieta. Katram savs veiksmes stāsts vai liktenis. Visi kopā mēs esam valsts iedzīvotāji, bet ļoti dažādi," teic Inta Ruka.

Vai nu tas bija veiksmes stāsts vai liktenis, taču tālajā 2003. gada vasarā Rīgā, kādas Gētes institūta rīkotās vācu fotoizstādes atklāšanā izstāžu zālē Arsenāls, satikās divas fotopasaules izcilības - pazīstamā latviešu fotogrāfe Inta Ruka un toreizējā Folkwang muzeja Esenē Fotogrāfijas krātuves direktore Ute Eskildsena. Un tas bija sākums ilgu gadu draudzībai un sadarbībai, kā arī Intas izstādēm Gētes institūtā. Sadarbībai, kuras rezultātā Intas fotodarbi atrodas dažādās kolekcijās, kā, piemēram, Esenes un Minhenes Fotogrāfijas muzejos, Stokholmas Modernās mākslas muzejā un daudzviet citur. Laikā no 2003. līdz 2008. gadam Vācijā vien bija astoņas Intas fotomākslas izstādes. 2008. gadā Intas darbi tika iekļauti ļoti apjomīgā un prominentu autoru pārstāvētā izstādē On the Human Being. International Photography 1950-2000 Seviljā, kuras kuratore bija Ute Eskildsena. 2012. gadā izdevniecība Max Ström (Zviedrija), laida klajā retrospektīvu grāmatu ar Intas Rukas fotogrāfijām, kurā Ute Eskildsena publicēja eseju par Intas Rukas radošo darbību.

2020. gadā Inta Ruka atgriežas Gētes institūtā ar darbiem, kuri tapuši četru lielu fotoprojektu laikā un ar kuriem Inta Ruka ir strādājusi kopš 20. gadsimta 70. gadiem – Mani lauku ļaudis, Cilvēki, kurus satiku, Amālijas iela 5 un Upes otrā krastā. Inta portretē savus tautiešus ar vienkāršību, patiesumu un savstarpēju cieņu, kas piešķir viņas fotogrāfijām vienreizēju realitātes sajūtu. Inta Ruka ar savām fotogrāfijām rada nepārprotamu klātbūtnes sajūtu, kur skatītājs ir aicināts piedalīties bildes tapšanā un sarunā ar fotografējamo.

Intas Rukas fotogrāfijas ir ļoti dvēseliskas, un to apliecinājusi arī laikmetīgās dejas horeogrāfe Pīna Bauša, kura no savas paziņas, latviešu teātra zinātnieces Margaritas Ziedas, Ziemassvētkos reiz saņēma dāvanu – albumu Mani lauku ļaudis. Viņai šī grāmata šķita ārkārtīgi spēcīga un sagādāja daudz prieka – Pīnas Baušas rakstīto pateicības vēstulē atstāsta Margarita Zieda un piebilst: "Viņas abas būtībā nodarbojas ar vienu un to pašu – mēģina parādīt cilvēku un viņa dvēseli. Viņām katrs cilvēks ir uzmanības vērts, lai cik nabadzīgs viņš būtu un prom no lielajām dzīves trasēm."

Gētes institūts Rīgā pateicas par atbalstu projekta sagatavošanā un realizēšanā Zuzānu kolekcijai, kā arī Rayk Olhöft par lielisko Oļega Zolotova dzejoļa atdzejojumu vācu valodā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja