Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kamēr pastāv attēls, egle nenogāzīsies

Mākslas vasarā Strenčos – fotoizstāde, skaņas instalācijas.

Nedēļas garumā – no 27. augusta līdz 3. septembrim – mākslinieku apvienība Orbīta aicina uz minifestivālu Mākslas vasara Strenčos. Tas tiek rīkots pirmo reizi, taču iecerēts kā ikgadējs notikums. 

Festivāls veltīts mākslinieciskai vērošanai un fiksācijai fotogrāfijā un skaņā. Centrālais notikums būs izstāde Pirms nokrīt egle vēsturiskās Strenču fotodarbnīcas telpās Rīgas ielā 17 – ēkā, ko vairāk nekā pirms 100 gadiem cēlis nu jau leģendārais fotogrāfs Dāvis Spunde, kurš darbnīcā strādāja kopā ar fotogrāfa Konrāda Kraukļa ģimeni. Nama bēniņos glabātā Strenču fotodarbnīcas stikla plašu kolekcija, kas dokumentē Strenčus, 2021. gadā iekļauta UNESCO programmas Pasaules atmiņa Latvijas nacionālajā reģistrā, un daļu no šīs kolekcijas Orbīta sadarbībā ar Latvijas Fotogrāfijas muzeju un kuratori Annu Volkovu izdevusi starptautiski godalgotajā fotogrāmatā Stikla Strenči (2019). 

Izstāde Pirms nokrīt egle būs idejisks šīs grāmatas turpinājums. Izstādes centrā ir kāds nesen uziets vēsturisks fotonegatīvs – Gaujas krastā krītoša egle, kas, izrādās, savulaik pārzīmēta uz auduma un Strenču fotostudijā izmantota kā fons neskaitāmām šajā studijā uzņemtajām fotogrāfijām. Izstādes kuratore Anna Volkova stāsta: "Strenču fotodarbnīcas ēka lielā mērā ir bijusi atbildīga par šīs fotokolekcijas likteņa pavērsieniem. Kad 2004. gadā darbnīcai tika mainīts jumts, stikla plates nonāca Latvijas Fotogrāfijas muzejā. Tagad, nākamā remonta priekšvakarā, Dāvja Spundes mantinieks Viktors Gustsons telpas atvēlējis izstādei. Tai gatavojoties, darbnīcā atradām stikla negatīva plati ar krītošu egli, kuru pārzīmēta fona veidolā bijām manījuši daudzās Strenču fotodarbnīcas bildēs. Brīnišķīgā kārtā, kamēr pastāv krītošas egles attēls, egle nenogāzīsies – Strenču fotodarbnīcas meistari lieliski pārvaldījuši šo fantastisko fotogrāfijas spēku!"

Izstādē būs aplūkojami grāmatā Stikla Strenči neiekļauti fotoattēli no Strenču fotodarbnīcas stikla plašu kolekcijas, fotodarbnīcā 2023. pavasarī atrasti objekti, kā arī fotogrāfa un Orbītas mākslinieka Vladimira Svetlova no fotonegatīviem veidots objekts. Vitrīna pie fotodarbnīcas fasādes ļaus digitāli ielūkoties darbnīcas telpās. Nelielu izstādes daļu varēs aplūkot arī Fotodarbnica.lv.

Vēl Mākslas vasarā Strenčos būs apskatāmi uz apkārtējo vidi orientēti skaņu mākslas darbi, kas iezīmē Orbītas dalībnieka Artūra Puntes kūrētā projekta Strenču sonifikācijas stacija darbības sākumu.

Minifestivāla noslēgumā 3. septembrī notiks tikšanās ar izstādes veidotājiem un saruna ar Latvijas Fotogrāfijas muzeja vadītāju Baibu Teteri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja