Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā būs skatāma Jāņa Aivara Karlova izstāde Nepakļaušanās

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Kupola zālē no 8. jūlija līdz 4. septembrim būs skatāma Jāņa Aivara Karlova personālizstāde Nepakļaušanās, informēja izstādes rīkotāji.

Jānis Aivars Karlovs vērtējams kā pārliecinošākais un radošajā izteiksmē vērienīgākais vecākās paaudzes mākslinieks, sava ceļa gājējs, kura darbībā atspoguļojas tēlniecības virzības kopējie būtiskākie procesi.

Kā galvenos darba materiālus Jānis Karlovs izvēlējies granītu, marmoru un tufu. Viņa aktīvo meklējumu posmi saistās ar telpiskiem trīsdimensiju objektiem, kuru ritmos un faktūrās ne mirkli nezūd romantiskā iedvesmas nots. Pētot un eksperimentējot, Jānis Karlovs mākslā nonācis pie visnotaļ minimālistiska risinājuma.

Izstādei Nepakļaušanās izvēlēti jaunākie darbi, kuros iezīmējas nianses akmens iespēju izmantojumā māksliniecisko tēlu atklāsmē. Savos darbos tēlnieks, šķiet, cenšas likt skatītājam apstāties ceļā uz kādas parādības izpratni, lai izzinātu pasauli un tās izpausmes.

Jānis Aivars Karlovs dzimis 1939. gadā Suntažu pagasta Kaltiņos, zemnieku ģimenē. 1941. gadā ģimeni ar trīs bērniem izsūtīja. 1946. gadā ar Starptautiskā Sarkanā Krusta palīdzību Jānis atgriezās dzimtenē.

1958. gadā beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Metālapstrādes nodaļu, pēc tam turpināja studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļā, kuru absolvēja 1964. gadā. No 1968. līdz 2000. gadam vadīja VEF Kultūras pils Tautas tēlniecības studiju Doma. Karlovs ir Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) biedrs kopš 1973. gada.

Regulāri piedalījies starptautiskos tēlniecības simpozijos daudzviet pasaulē un Latvijā, Rīgas tēlniecības kvadrinnālēs un citās tēlniecības izstādēs Latvijā un ārvalstīs. Par radošo devumu Latvijas tēlniecībā saņēmis LMS atzinības, 2008. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Izstādes kuratore: Anna Pūtele.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja