Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Māksla aiz stikla. Daugavpilī Marka Rotko mākslas centra ekspozīcijas pilsētas skatlogos

Skatlogs ir ne tikai spogulis, kurā apskatīt sevi vai ieraudzīt kādu ziedošu telpaugu. Skatlogi šajā dīvainajā laikā ir vieta, kur satikties mākslai un skatītājam. Šo iespēju mākslas cienītājiem tagad piedāvā arī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs. Kamēr telpās iekārtotās izstādes gaida atkalatvēršanas svētkus, keramikas kolekcijas darbi no mākslas centra krājumiem līdz marta beigām nu izlikti pilsētas skatlogos.

"Papildinājums varētu sekot, bet šobrīd keramiku var skatīt kultūras centra Vārpa un Daugavpils Tūrisma informācijas centra skatlogos," informē Marka Rotko mākslas centra mārketinga speciālists Aivars Baranovskis un piebilst – ja nebūtu tik daudz sniega, varētu darbus izlikt arī mākslas centra pagalmā. "Astoņos gados savākta krietna kolekcija, krājumos ir arī tēlniecība, instalācijas. Protams, izstāde skatlogos gluži nesniedz skatītājiem perfektu priekšstatu par mākslas darbiem, tas drīzāk ir kā kompromiss. Mākslas darbi jāpielāgo šādam formātam, nav ideāla izgaismojuma eksponējumam. Dienas gaismā darbi izskatās citādi nekā vakarā, kad apkārt ir tumšs, bet darbi – izgaismoti. Keramikas darbiem ir svarīgi, lai tos var apskatīt no visām pusēm," skaidro A. Baranovskis. Taču viņš ir gandarīts, ka cilvēki pie skatlogiem palēnina soli, apstājas, apskatās. "Tagad, kad nekas nenotiek, katrs jaunums tiek pamanīts. Atsauksmes, kā jau laikmetīgajai mākslai pieklājas, bieži ir gana pretējas. Bet tas ir labi! Ir, par ko runāt, nevis tikai par vīrusu. Arī tie, kas šo skatlogu ēkās klātienē strādā, ir pozitīvi uzlādēti – kaut kas notiek!"

Daugavpils novada kultūras centra Vārpa logos izlikta Sanktpēterburgas keramiķes Anastasijas Čarinas mākslas darbu grupa Augusts. Kompozīcija tika veidota I Latvijas Keramikas biennāles konkursa izstādei Martinsona balva un pēc izstādes nonāca Rotko centra laikmetīgās keramikas kolekcijā. Tikmēr Daugavpils Tūrisma informācijas centra skatlogu paspilgtina piecas pilnīgi dažādās tehnikās veidotas keramikas sejas. Janīnas Mironovas (Polija), Jūlijas Repinas (Krievija) un Ievas Jurkas (Latvija) darbi radīti tepat Daugavpils cietoksnī keramikas simpozijos Keramikas laboratorija, savukārt Anetes Defortas (Beļģija) un Klausa Gutovska (Austrālija) veidotie darbi Rotko centra kolekcijā nonākuši pēc Latvijas Keramikas biennāles norisēm. "Protams, māksliniekiem tiks aizsūtīti foto, kā tagad tiek eksponēti viņu darbi," sola A. Baranovskis.

Bet Marka Rotko centra šāgada vasaras un rudens plāni vēl netiek mainīti. "Esam ar mieru netaisīt plašas izstāžu atklāšanas, bet gribam, lai centrs ir atvērts apmeklētājiem, jo telpas ir plašas un visi drošības noteikumi var tikt ievēroti. Ceram, ka situācija mainīsies un grafikas, keramikas, Silvas Linartes un Marko Rotko simpoziji varēs notikt," saka A. Baranovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja