Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Māksla - starp gurķi un gaļu

Kas ir māksla? Arods vai brīva uzskatu paušana? Vai mākslinieks var atbrīvoties no stilistiskā un finansiālā diktāta? Ar šādiem drosmīgiem un savā ziņā arī mūsdienu izdzīvošanas sistēmai utopiskiem jautājumiem Latvijas Mākslinieku savienības prezidents tēlnieks Igors Dobičins piesaka šāgada Starptautiskajai Mākslas dienai veltītos pasākumus Rīgā.

Festivāls Mākslas dienas 2013. Mākslinieka monologs tika atklāts 15. aprīlī - dienā, kad visā pasaulē svin mākslas svētkus, - līdz ar plašas izstādes atvēršanu LMS galerijā. Savukārt līdz svētdienai Rīgā aktīvi rosīsies Starptautiskā mākslas simpozija dalībnieki no LMS sadraudzības organizācijām Igaunijā, Lietuvā, Krievijā, Polijā, Vācijā, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas studenti, kuru - kopumā 17 gleznotāju un 13 tēlnieku - veikums no 21. aprīļa līdz 19. maijam būs skatāms Vidzemes tirgus Gaļas paviljonā.

Dzīve ir krāsaina

"Atsaucība ir netverama! 90 mākslinieki ir atnesuši 140 darbus," stāsta Igors Dobičins par LMS galerijā 1. un 2. stāvā iekārtotajām ekspozīcijām, kur glezniecībai, stikla mākslai, grafikai un citiem novirzieniem katram ir veltīta sava telpa. Šeit jebkuram māksliniekam neatkarīgi no paaudzes un pieredzes ir dotas tiesības uz monologu. Uz to, kas varbūt daudziem nav ļauts ikdienā, veicot pasūtījuma darbus, kur noteicējs visbiežāk ir naudas devējs. "Ir jāatceras XIX gadsimtā sasniegtā formula, ka māksliniekam pieder izteikšanās brīvība," teic I. Dobičins un norāda, ka lielās Mākslas dienu izstādes sniedz, iespējams, objektīvāko informāciju par to, kādi sižeti interesē pašus māksliniekus, kādas ir krāsas, toņi un kompozīcijas. "Nav jau tā, kā, piemēram, Purvīša balvas finālistu izstādē, kur dominē pelēks kolorīts. Dzīve ir krāsaina. Jebkura atlasīta izstāde dod tendenciozu viedokli," viņš skaidro.

LMS prezidents norāda, ka būtu lieliski, ja savienībai būtu iespēja iegādāties mākslinieku darbus, gluži kā tas bija padomju laikā, kad 30 gadu periodā līdz XX gadsimta 90. gadu sākumam tika sakrāta 16 000 darbu kolekcija. Pēc 50 gadiem tā sniedz pilnīgu un interesantu ieskatu konkrētā laika mākslas aktualitātēs.

Tirgus iedvesmo

XX gadsimta sākumā celtā gaismas apspīdētā "katedrāle" - Vidzemes tirgus Gaļas paviljons - ne pirmo gadu iedvesmo māksliniekus. Starptautiskā Mākslas dienu simpozija dalībnieki jau ir izpētījuši šo jūgendstila celtni un ķērušies klāt mākslas radīšanai. Līdz svētdienai lielformāta gleznām un metālā atlietiem tēlniecības darbiem jābūt pabeigtiem. "Šeit māksliniekus uzrunā tirgus vēsture un kultūrvide. Kolēģi ir ļoti sajūsmināti," stāsta I. Dobičins. "Ir pavēss, tomēr daži uzstāj, ka viņi paliks gleznot uz vietas. Tur ir tautas cilvēki ar gurķiem, salātiem un gaļu, un māksliniekiem vajag viņu klātbūtni."

Simpoziji sagādā prieku ne tikai vietējiem - arī ārzemju mākslinieki ir pazīstami ar rutīnas darbu skolās, savās galerijās un ir pateicīgi par iespēju uz nedēļu nozust no savām problēmām. "Mākslinieks savā dvēselē ir ļoti naivs un atsaucīgs," secinājis I. Dobičins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja